Ocet

Wpisy zawierające słowo kluczowe ocet.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

SZCZUPAK W GALARECIE ZEBRANE PRZEPISY

 Oczyszczonego dużego szczupaka patroszy się i wymya dokładnie. Następnie nacina sie go wzdłuż grzbietu, odcina głowę i wyjmuje wszystkie ości. Jedną połowe ryby posypuje się solą i pieprzem, siekaną zieloną pietruszką i cebulą, na tyrn układa sie twarde jaja krajane w talarki oraz cienko poszatkowane korniszony, po czym przykrywa sie drugą połową ryby, równ eż posoloną, zawija rybę ciasno w płótno i odstawia na godzinę. Tym czasem wygotowuje się wszystkie odpadki ryby z jarzynami, korzeniami i cebulą. Kiedy jarzyny miękkie, scedza się z nich rosół, dodaje szklanką wina, wkłada rybe zawiniętą w płótno i gotuje powoli przez 30— 40 minut. Ugotowaną rybę wyjmuje się z rosołu, pozostawia ją w płótnie i przyciska deseczką, zaś do smaku, t. j. rosołu daje sie białko razem z wyparzoną skorupką z jaja i zagotowuje razem, aby się smak sklarował i przecedza przez płótno, po czym rozpuszcza się w nim 5— 6 płytek żelatyny i polewa tym auszpikiem wystudzoną i u (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
korzyści z stosowania octu jabłkowego Ciekawostki-zdrowotne

Istnieje naturalne remedium na swędzącą wysypkę i wynikającego z tego stany zapalne. Niezależnie od tego jaki typ wysypki wystąpiły Ciebie, objawy będą bardzo podobne: suchość skóry, nawarstwianie się martwego naskórka, czerwone plamy i natrętne swędzenie. Warto wtedy sięgnąć po ocet jabłkowy. Ocet jabłkowy ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Ochroni dotknięte problemem obszary skóry i zapobiegnie pogarszaniu się problemu. Jego przeciwzapalne właściwości ochronią nas przez swędzeniem. Ocet jabłkowy pomoże także usunąć z organizmu toksyny, co pomoże w redukcji podrażnień. Można go równie dobrze stosować zapobiegawczo, unikniesz wtedy nawrotów choroby. Jak go używać? To proste! źródło:  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
SAŁATKA Z BIAŁEJ KAPUSTY ZEBRANE PRZEPISY

  Główkę kapusty przekrawa się na ćwiartki i odkroiwszy wszystkie grubsze części, jak kaczan i nasady liści, szatkuje bardzo cieńko. Kapustę przelewa się wrzącą wodą; osączoną soli się i pozostawia przez 2—3 godzin na desce, po czym się ją doskonale wyciska i daje na salaterkę. Szklanka winnego octu pół na pół z wodą zagotowuje się i zalewa nim kapustę, następnie scedza się ocet, zagotowuje go ponownie i znów parzy kapustę. Parzenie octem powtarza się 3—4 razy . W końcu odlewa się ocet z kapusty, natomiast dodaje do niej łyżkę majonezu, rozrobionego z odrobiną octu lub soku cytrynowego, sodą i cukrem. W miejsce majonezu podać można kapustę, wytopioną świeżą słoninką. Należy jednak poprzednio nadać sałatce smak solą, cukrem i pieprzem, dobrze wymieszać, polać wysmażoną słoninką razem ze skwareczkami i natychmiasit podawać Sałatka zaprawiona sosem majonezowym musi być godzinę przed podaniem przyprawiana (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
OGÓRKI Z GORCZYCĄ. ZEBRANE PRZEPISY

 Duże już żółte nasienne ogórki ołupuje się, przekrawa i oczyszcza z ż a r n i w łókien, następnie nasala się je i> zostawia nakryte przez 24 glodzin, poczem arę je wykłada na serw etę i dokładnie osusza i w yciera. Tak przygotow ane układa się ogórki w słoju przesypując je ziarnkam i białej gorczy cy , oraz czerw oną papryką krajaną w wąsklie paseczkl'. Ocet w inny gotuje się z łyżeczką cukiru i soli oraz kaw ałkiem chrzanu i wystudzonym zalew a ogórki. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Pikle z papryki. ZEBRANE PRZEPISY

 Drobne strąki papryki obgotować w słonej wodzie z dodatkiem ałunu . Gdy zmiękną odlać wcdę i pozostawić paprykę na sicie, aby obeschła. Potem układać ściśle w niedużych słoikach i zalać przegotowanym i ostudzonym octem. Po dwóch tygodniach ocet zlać, i zastąpić go świeżym, przegotowanym z korzeniami i ostudzonym. Na wierzch słoilków nalać trochę oliwy i obwiązać je papierem celofanowym, Plklie z samej papryki są bardzo ostre i dla ­ tego lepiej mieszać je z różnymi jarzynami. Wystarczy czwarta część papryki, a trzy czwarteinnych jarzyn, jak drobnie marchewki, małe różyczki kalafiorów, maleńkie grzybki, i strączki groszku i fasolki szparagowej itd. Z przyrządzaniem pilkli- z jarzyn postępuje się tak samo jak z piklami z papryki

Zobacz cały wpis na blogu »
KRUCHE CIASTECZKA TZW „BABCINE'' ZEBRANE PRZEPISY

  5 dag cukru, szczypta soli, 10 dag masła i 15 dag mąki rozkruszyć w misce, dodać łyżkę kwaśnej śmietany i zagnieść szybko na ciasto. Wyłożone na deskę wałkuje się na grubość grzbietu noża, smaruje całe ciasto białkiem, posypuje grubym cukrem kryształowym zmieszanym z tłuczonymi migdałami (10 słodkich, 2 gorzkie). Z ciasta wykrawa się za pomocą cienkiej szklanki lub foremek półksiężyce, układa na posypane mąką blasze i piecze na ciemno złoty kolor.Są doskonałe.  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
OSTRA MARYNATA Z DYNI ZEBRANE PRZEPISY

 Małe twarde obrane dynie pozbawia się miąższu i pestek, kraje się w kostkę i zalewa winnym octem. na 24 godziny. Następnie wyjmuje się dynię, ocet zagotowuje się z pokrajaną w krążki cebulą, łyżeczką soli, paroma goździkami, całym pieprzem i listkiem bobkowym, po czym wkłada się dynię gotuje przez 20 minut. Wyjętą z octu dynię układa się w słoju, przekładając pokrajanym w krążki chrzanem i przesypując ziarnkami białej gorczycy, po czym zalewa się octem z korzeniami, owiązuje i odstawia w chłodne a suche miejsce. Po tygodniu należy ocet odlać, zagotować i powtórnie dynię zalać. Ten ostatni zabieg służy dla ochrony przed fermentem . 

Zobacz cały wpis na blogu »
SAŁATKA Z SUROWEJ BIAŁEJ KAPUSTY ZEBRANE PRZEPISY

  Główkę białej kapusty poszatkować możliwie jak najcieniej i wylożyć na sito i sparzyć wrzącą wodą. Osączoną wyłożyć na miskę i posolić. Po dwóch godzinach wyciska się ją i zalewa wrzącym, niezbyt mocnym octem, przykrywa, a po chwili ocet się zlewa, zagotowuje i ponownie zalewa kapustę. To powtarza się  3—4 razy, po c zym ocet się odcedza. Żółto z oliwą uciera się na majonez, dorabia smak cukrem, solą pieprzem i octem lub sokiem cytrynowym i miesza z wylożoną na salaterkę kapustą.

Zobacz cały wpis na blogu »
ZIELONY OCET DO PIKLI I MARYNAT. ZEBRANE PRZEPISY

 Piękny zielony kolor octu spotykany w fabrycznych marynatach, nadawany jest przez dodatek odpowiednich chemikalii i barwików. Domowym sposobem zupełnie niewinnym (tamten może być również nie ­ szkodliwy dla zdrowia) jest posłużenie się szpinakiem. Do powyższego celu gotuje się przez trzy minuty garść grubo siekanego szipinaku w litrze octu. Po ostudzeniu i odstaniu zlewa się czysty ocet do flaszek i przechowuje sucho. 

Zobacz cały wpis na blogu »
BUDYŃ JARZYNOWY NA BESZAMELU ZEBRANE PRZEPISY

  Z 2 dag masła 5 dag mąki i 1/4 i mleka ubić na ogniu gęsty beszamel. Po ostudzeniu wbija się cztery żółtka, ucierając je z beszamelem na gładką masę. Osobno gotuje się małą główkę włoskiej kapusty, w słonej wodzie, wyciska dobrze z wody, miele i miesza z beszemelem. W końcu dodaje się pianę z 4 białek, nakłada w formę budyniową i gotuje na parze godzinę. Na tej samej podstawowej masie beszamelowej sporządzać można budynie o innym smaku, dodając w miejsce włoskiej kapusty np. 4 łyżki duszonej i zmielonej marchewki, groszku, grzybów lub szynki mielonej. Sposób przyrządzania zawsze ten sam, jak i podano. Budynie te są lekkie i łatwostrawne; podawane chorym lub rekonwalescentom są chętnie przez nich widziane. Podaje się polane masłem lub odpowiednim sosem. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
GALARETKA Z NÓŻEK CIELĘCYCH ZEBRANE PRZEPISY

 Jedną główkę cielecą i cztery nóżki gotować z włoszczyzną, jak na rosół. Gdy zmiękną zupełnie i od kości odstaną, wyjąć , wypłukać w zimnej wodzie, aby usunąć męty do nich przyległe, pokrajać w zgrabne kawałki główkę i w niezbyt drobną kostkę nóżki. Smak przecedzić, dodać parę łyżek octu, sklarować białkami z skorupkami, przecedzić raz jeszcze, jeśli nie ma ładnego koloru, dodać parę kropel karmelu. Nalać tego auszpiku na dwa palce do formy, zastudzić, kłaść na to najładniejsze kawałki główki skórką w dół i plasterkami móżdżku cielęcego, następnie drobniejsze kawałki, zalać wszystko auszpikiem i zastudzić. . Przed polaniem wyło ­żyć na półmisek, ubrać sałatką , rzerzuchą, lub chociaż jarmużem zielonym . Podać do tego ocet i oliwę lub sos musztardowy z kaparami.

Zobacz cały wpis na blogu »
RYBY W GALARECIE . ZEBRANE PRZEPISY

  Proporcja : 2 kg ry­by, włoszczyzna, 2 jaja , łyżeczka cukru, łyżka korniszonów, marynowanych grzybów, rydzów , piklów , oliwek, wiśni. Do ubrania burak gotowany, zielona pietruszka.Sos żółtkowy. Oczyścić, posolić i ugotować jak zwykle rybę w smaku z włoszczyzny, pilnując, aby się nie przegotowała; wyjąć, sos przecedzić przez gęstą serwetę; gdy ostygnie trochę, sklarować na wolnym ogniu, biorąc na litr smaku 2 jajka rozbite z wodą; wygotować, aż płyn będzie czysty i powtórnie przecedzić, dodając w ostatniej chwili łyżeczkę, lub mniej, palonego cukru, co nadaje złotawy kolor. — Tą galaretą nalać czwartą część formy, zastudzić, aby cała warstwa była na wierzchu przeźroczysta. Tymczasem rybę, jakąkolwiek, ugotowaną, obrać z ości, dzieląc na małe kawałki, wielkości nip. ćwiartki twardego jajka ; dodać rozmaitych piklów , marynowanych rydzów, grzybów, korniszonów, oliwek, a nawet wiśni marynowanych i t. p., wymie (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
SZCZUPAK PO ŻYDOWSKU . ZEBRANE PRZEPISY

 Proporcja: — Szczupaka 2 kg, 5 dag masła, 20 dag rodzynków, .1 cebul, 2 marchwie, 1 pietruszka 1 por, 10 ziarn angielśkigo pieprzu, kawałek iinbieru, trochę szafranu, soli, 10 ziarn prostego pieprzu. Oczyszczonego i osolonego dobrze szczupaka (lub też inną jakąkolwiek rybę) pokrajać w dzwona, albo zafaszerować: nakrajać rozmaitej włoszczyzny, dodać soli, pieprzu angielskiego i zwyczajnego, bobkowych liści, kawałek imbiru i masła, ułożyć na to szczupaka, zalać wodą albo rosołem i gotować na wielkim ogniu przez pół godziny; po czym zalać szklanką zimniej wody, wrzucić parę garści dużych rodzynków i trochę sproszkowanego szafranu, znowu gotować 15 minut, potem polać niepeł­ną szklanką wody i jeszcze 15 minut podgotować przed podaniem : podawać gorący na stół: oliwę i ocet podać osobno.   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
SOS SZCZYPIORKOWY . ZEBRANE PRZEPISY

 2 twarde żółtka uciera się z łyżką oliwy lub łyżką dobrej kwaśnej śmietany. Dodatki: mała bułka, rozmoczona w mleku i przetarta przez sitko, usiekane drobno białka, 2 łyżki szczypiorku, szczypta soli i cukru oraz ocet lub sok cytrynowy, którym się sos rozprowadza, aby był zawiesisty, lecz nie zbyt gesty.    (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Dekoracje w kuchni

Kuchnia to miejsce nie tylko do przyrządzania potraw, gotowania i robienia śniadania. To miejsce, które spokojnie można nazwać naszym „drugim domem”. Większość z nas pewnie spędza w kuchni część swojego dnia i nie chodzi tutaj tylko o gotowanie. Co więc niektóre z nas widzą w kuchni? Tym magicznym miejscu?   Od gotowania się zaczyna   Co człowiek zrobiłby bez jedzenia? Zapewne nie byłoby życia. Jednak każda z nas, która chodzi o głodzie z pewnością wtedy nie jest w „sosie”. Każdy człowiek potrzebuje jedzenia i kiedy zje – staje się szczęśliwy. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »