Ocet

Wpisy zawierające słowo kluczowe ocet.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Majonez z jajami. ZEBRANE PRZEPISY

 Utrzeć dwa gotowane i dwa żółtka z dwo ma łyżkami oliwy, potem dodać smak ubity z oliwą, żelatyną, octem itd., jak wyżej do owych utartych żółtek. Majonezy ubierają się w najrozmaitszy sposób, ryby w całości zdobią po wierzchu* kaparami, korniszonami, 'jajami a na około ubranie „Macedoine" z jarzynek w kostkę, fasoli, groszku itd. Do majonezów podaje się również ocet i oliwa lub też ostry sos żółtkowy z dodaniem kaparów i cienko jak makaron pokrajanych korniszonów

Zobacz cały wpis na blogu »
Rolada z prosięcia ZEBRANE PRZEPISY

Młode tygodniowe prosię, oczyszczone rozciae przez cała długość brzucha, wyjąć kostki i żeberka, a łebek i nóżki odciać. Usiekać 50 dag świeżej cielęciny i dodać wątróbkę z prosięcia lub cielęcia, oraz całe mięso obrane z łebka i kostek prosięcia. To wszystko usiekać na masę 1 dusić przez pół godziny na młodej, na biało usmażonej słoninie, przetrzeć przez druciane sito. dołożywszy dwie wymoczone w mleku bułki, wbić następnie trzy całe jaja, dodać soli, pieprzu i trochę muszkatołowego kwiatu, wymieszać i nałożyć tym prosię rozłożone na stolnicy, przekładając szyn ką gotowaną, krajana w plasterki i twardymi jajami; następnie nawiną , zaszyć w serwetę i gotować przez dwie godziny w wodzie z sola i włoszczyzna oraz dwiema łyżkami octu. Gdy się ugotuje, wyjąć z rosołu, prze budzić trochę, włożyć w prasę w tejt, serwecie, w braku prasy przycisnąć na desce denkiem i kamieniem żeby miała formę przypłaszczona pozostawić tak do zupełnego zastudzenla. Smak w kt&oacut (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Auszpik z kaczek ZEBRANE PRZEPISY

 Kaczki oczyszczone podzielić na zgrabne kawałki i włożyć w rondel z gotującą się włoszczyzną i korzeniami, po odszumawaniu gotować wolno żeby się nie rozgotowały. Gdy będą miękkie wybrać je na półmisek, a smak wygotować jeszcze do połowy. Wtedy smak przecedzić do drugiej rynki, przestudzić, zmieszać z dwoma rozbitemi białkami, wcisnąć trochę cytryny, wolno zagotować, przecedzić przez serwetę nie wyciskając i zalać kaczki pokra jane i ułożone (kupry i grzbiety oraz grubsze kości odrzucić) w wysmarowanej oliwa świeża formie od galaret. Żołądki i wątróbki użyć do przybrania dna formy. Gdby po za studzeniu galareta była za wolna, trzeba ja rozgrzać i dodać trzy listki białej żelatyny. Do tego podać ocet i oliwę. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka z tuńczykiem i sosem szczypiorkowym ZEBRANE PRZEPISY

Puszka tuńczyka, pęczek szczypiorku, 4 jajka, 30 dag świeżych ogórków, 4 dag czarnych oliwek, główka sałaty, 40 dag pomidorów, łyżeczka musztardy, 3 łyżki octu winnego, 10 łyżek oleju, sól, pieprz, szczypta cukru. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w plasterki. Ogórki i pomidory również pokroić w plasterki. Sałatę porwać na małe kawałki. Tuń- czyka odsączyć i rozdrobnić. Oliwki odsączyć. Tak przygotowane składniki przełożyć do salaterki. Szczypiorek drobno posiekać. Ocet winny wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i cukrem, a następnie dodać olej i kopiastą łyżkę posiekanego szczypiorku. Przygotowanym sosem polać sałatkę i wymieszać, a na koniec posypać pozostałym szczypiorkiem.

Zobacz cały wpis na blogu »
Schab w dereniówce ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 1 kg schabu wieprzowego, po jednej łyżeczce oregano, jagód jałowca, rozmarynu i wielokolorowego pieprzu, 2 łyżeczki soli, 6 jagód angielskiego ziela, 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 łyżek octu balsamicznego, 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina, 2 kieliszki dereniówki, 2 cebule, 2 główki czosnku i 10 owoców derenia. Wykonanie: wszystkie suche przyprawy rozetrzeć w moździerzu z solą. Natrzeć mieszanką schab pokrajany w plastry. Przygotować marynatę: Cebulę pokroić, czosnek posiekać, wrzucić do wrzątku razem z jagodami derenia, gotować 5 minut. Wlać ocet balsamiczny, wino i nalewkę. Marynować schab w lodówce przez trzy (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sushi ZEBRANE PRZEPISY

Jak przygotować maki Szklanka ryżu do sushi (250 ml); nori – prasowane algi; sos sojowy – najlepiej specjalnie do sushi (informacja jest na etykiecie); 5 łyżek octu ryżowego; cukier i sól; 1 + 1/3 szklanki wody; pół łyżki cukru; pół łyżeczki soli; 10-15 dag ulubionej ryby (najlepszy wędzony łosoś); wasabi – zielony, bardzo ostry chrzan sprzedawany w tubce lub w proszku; marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki; papryka; pół avocado; pół długiego, zielonego ogórka; biały i czarny sezam; kawior (jeśli ktoś lubi) oraz mata bambusowa do rolowania. Najpierw płuczemy ryż pod zimną, bie- żącą wodą. Najlepiej na sitku, energicznie podrzucając zawartość. Robimy to tak długo, aż woda spływająca z ryżu będzie przejrzysta (trwa to kilka minut). Po wypłukaniu wsypujemy ryż do garnka i zalewamy wodą w proporcji mniej wię- cej 1:1,3 (ryż : woda). Spore znaczenie ma jakość wody. Jeśli z kranu jest taka sobie, użyjmy butelkowanej. Gotujemy na mał (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Wiśnie marynowane. ZEBRANE PRZEPISY

Na 2 kg pięknych wiśni z pestkami przegotować 0,75 l octu z 1 kg cukru, odszumować, wrzucić wiśnie, zagotować raz, osaczyć na sicie, ułożyć w słój, przekładając cynamonem. Pozostały ocet przegotować, dodawszy kilka goździków, po wystudzeniu wlać na wiśnie. Po kilku dniach przegotować znów ocet. dodając cukru, i nalać wiśnie. Powtarzać to kilka razy, dopóki syrop nie przestanie rzednieć. W końcu słój obwiązać pęcherzem i przechować w suchem miejscu.   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka Jana ZEBRANE PRZEPISY

5 filetów śledziowych w zalewie, słoik ogórków konserwowych (370 ml), słoik buraczków (370 ml), słoik marynowanych cebulek (370 ml), 3 jabłka, pół szklanki octu winnego, pół szklanki oleju, 2 łyżeczki tartego chrzanu, sól, biały pieprz oraz kilka gałązek koperku. Śledzie pokroić w nieduże kawałki. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, a następnie pokroić w kawałki. Ogórki oraz buraczki osączyć na sitku i pokroić w kawałki. Cebulkę również osą- czyć z zalewy. Tak przygotowane składniki przełożyć do salaterki i wymieszać. Ocet połączyć z chrzanem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie, cały czas mieszając, powoli dolewać olej. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Przed podaniem sałatkę ozdobić ga- łązkami koperku.

Zobacz cały wpis na blogu »
Kwas na barszcz litewski. ZEBRANE PRZEPISY

Chcąc mieć dobry barszcz, najlepiej kwas na niego robić samemu w domu. Wziąć kawałek, mniej więcej :1/2 kilo razowego chleba, kawałek kwaśnego pytlowego, pokrajać w kawałki, włożyć w spory garnek, wkrajać ze sześć ćwikłowych obranych buraków, zalać letnią wodą i postawić na. noc w piecu, a na dzień na. słońcu, zamieszać w ciągu dnia kilka razy, a na trzeci dzień będzie najwyborniejszy barszcz, gdyż połączony kwas żytniego chleba ze słodyczą buraków wydaje doskonały ocet. Tego kwasu użyć należy gotując barszcz czy to na smaku z kości lub mięsa czy też postny na grzybach i włoszczyźnie, zaprawiając śmietaną. Pamiętać tylko należy, że kwas leje się na końcu, aby się ze smakiem niedługo gotował - raz lub dwa razy najwyżej

Zobacz cały wpis na blogu »
KORNISZONY ZEBRANE PRZEPISY

Malutkie ogóreczki obrane z szypułek soli się i daje im się tak poleżeć kilka godzin, po czym obciera się je ściereezką do sucha. Zagotowuje się winny ocet, do wzącego wrzuca się ogóreczki i zestawia od ognia, nakrywa się i czeka, by "Stygły. Wówczas odcedza się je i rozkłada, by obeschły, po czym składa się do słoja. Odlany ocet zagotowuje się osobno z korzeniami, t. j. pieprzem angielskim i liściem bobkowym i soli się w miarę. Gdy wystygnie zupełnie zalewa się nim korniszony w słoju. Octu tego, po zjedzeniu korniszonów używa się potraw, gdzie potrzeba

Zobacz cały wpis na blogu »
Czerwona Fasola „na sucho” ZEBRANE PRZEPISY

Pół kg czerwonej fasoli, 10 dag słoniny lub boczku, 2 cebule, ocet do smaku Fasolę ugotować w osolonej wodzie. Słoninę po - kroić drobno i usmażyć. Cebulę pokroić i lekko udusić w oleju. Ugotowaną fasolę posypać słoni - ną, cebulą i doprawić octem do smaku. Podawać ze zsiadłym mlekiem, maślanką lub kefirem.

Zobacz cały wpis na blogu »
Sos holenderski ZEBRANE PRZEPISY

Sok z dużej cytryny lub łyżka dobrego octu winnego, 2 żółtka, łyżeczka soli, łyżeczka cukru, 20 dag dobrego masła.  W rondelku zagotować sok z cytryny lub ocet winny i ostudzić. Następnie wbić żółtka i wsypać sól oraz cukier. Rondelek postawić na małym ogniu i, cały czas mieszając, dodawać po małym kawałku masła. Sos nie powinien się zagotować, a tylko zgęstnieć i zbieleć. Sos ma kwaskowy posmak, który doskonale podkreśla smak ryby, zwłaszcza karpia. Proporcje można zmniejszyć o połowę, gdyż z podanych składników otrzymujemy sporą miseczkę. Inny, łatwiejszy sposób przygotowania tego sosu. Masło utrzeć, by uzyskać konsystencję śmietany i dodać żółtka, łyżkę mąki pszennej, łyżkę octu winnego (lub sok z cytryny), szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru. Następnie dolać filiżankę rosołu z ryby i, cały czas mieszając, podgrzewać na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Sos nie powinien się zagotować, ponieważ zwarzą się żółtka. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Czerwony barszczyk z uszkami ZEBRANE PRZEPISY

Kilogram buraczków (najlepiej jednakowej wielkości), 2 marchewki, pietruszka, seler, por, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, łyżka majeranku, 4 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów, łyżka koncentratu pomidorowego, ocet, cukier, sól, pieprz, vegeta, gotowa zaprawa do barszczu oraz sprawione elementy ryb niewykorzystane do smażenia. Buraczki umyć, osuszyć i każdy owinąć folią aluminiową, a następnie włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około godziny, w temperaturze 180OC, aż buraczki będą miękkie. W tym czasie ugotować wywar warzywno-rybny z dodatkiem suszonych grzybków, trzech ząbków czosnku, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku i vegety. Wystudzone buraczki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do wywaru. Wszystko razem gotować kilka minut. Ugotowany barszczyk przecedzić i do klarownego dodać łyżkę koncentratu pomidorowego oraz ząbek czosnku przeci- śnięty przez praskę. Barszczyk zagotować, a na koniec doprawić do smaku octe (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka ziemniaczana ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na 6-8 porcji. 1,5 kg ziemniaków, 2-3 ogórki konserwowe (15 dag), świeży ogórek (25 dag), 40 dag jabłek, 2 cebule (15 dag), średni słoik majonezu, 3/4 szklanki śmietany 18%, łyżka octu, 2 ząbki czosnku, sól, cukier, natka pietruszki. Ziemniaki ugotować „w mundurkach”, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Ogórki, jabłka oraz cebulę obrać i również pokroić w kostkę. Tak przygotowane składniki przeło- żyć do miseczki i wymieszać. Czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Majonez połączyć ze śmietaną, dodać posiekany czosnek, ocet, posiekaną natkę pietruszki oraz sól i cukier do smaku. Gotowym sosem polać sałatkę i wymieszać. Najlepiej podawać z różnego rodzaju kotletami lub kiełbaskami.

Zobacz cały wpis na blogu »
Rydze zakonserwowane w occie ZEBRANE PRZEPISY

Marynując w ten sposób, bierze się rydze młode, świeże, obciera starannie czystą serwetą, a po obcięciu krótko korzonków wkłada się do rondla, przesypując troszkę solą, pieprzem grubo tłuczonym i cebulą w pla- stry krajaną. Tak przygotowane stawia się na wol- nym ogniu i dusi, stosownie potrząsając, żeby się nie przypaliły, ani też połamały. Gdy sos obfity wydadzą, wylewa się je z rondla na miskę do ostygnięcia. Nastę- pnie poukładać równo w słoiki, a tymczasem przego- towuje się inocny ocet z korzeniami i gdy będzie zupeł- nie zimny, nalewa się nim rydze. Gdy dodamy więcej cebuli, rydze będą smaczniejsze. W końcu pozawiązywać słoiki pęcherzem i papierem i utrzymywać je w su- chej, zimnej spiżarni. Rydze takie podają się z tym samym octem, pole- wa się je tylko trochę oliwą. Ocet ten w rydzach będzie lekko zgałaretowany, co bynajmniej mu nie szkodzi, lecz owszem uprzyjemnia w smaku

Zobacz cały wpis na blogu »