Ocet

Wpisy zawierające słowo kluczowe ocet.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Buraki z jabłkiem na zimę ZEBRANE PRZEPISY

Składniki 3 kg.buraków1,1/2 kg.jabłek(kwaśnych)1/2 szkl.octu 10%1/2 kg.cebuli3 łyżki soli20 dag.cukru do smaku Sposób przygotowania przepisu: (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Caprese ZEBRANE PRZEPISY

1 opakowanie białego sera mozarella 1 pomidor 2 łyżki oliwy, ocet balsamiczny ewentualnie czarne oliwki, kapary świeża bazylia, świeżo zmielony czarny pieprz (choć najlepszy jest trudny do dostania biały pieprz włoski)  Mozzarellę i pomidor pokroić w plastry, przełożyć jedne plastry drugimi. Polać oliwą i odrobiną octu balsamicznego, udekorować oliwkami i kaparami. Posypać świeżo zmielonym pieprzem, udekorować bazylią. Wyśmienite jest z niesolonym chlebem toskańskim, ale można także podać z bagietką.

Zobacz cały wpis na blogu »
Śledź po kaszubsku ZEBRANE PRZEPISY

0,5 kg matiasów lub filetów śledziowych solonych • 2 cebule • 200 g pieczarek • 100 g koncentratu pomidorowego • 1 łyżeczka majeranku • 1 łyżka miodu lub cukru • 2 łyżki octu • 0,5 szklanki oleju + trochę do smażenia • sól, pieprz • Do wymoczenia śledzi: 2x2 szklanki wody i ¼ x ¼ szklanki octu Sposób wykonania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy wodą z octem i moczymy przynajmniej przez godzinę, po czym płuczemy i ponownie moczymy jeszcze przez 2 godziny. Obraną cebulę kroimy w pióra, smażymy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Pieczarki czyścimy, myjemy, kroimy w plastry i smażymy na oleju na osobnej patelni do momentu odparowania wody. Do usmażonej cebuli dodajemy pieczarki, koncentrat pomidorowy, ocet, miód, majeranek i olej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu jeszcze przez 5 minut i pozostawiamy do ostygnięcia. Wymoczone śledzie kroimy na kawałki 2-3 cm, do (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Ogórki z gorczycą ZEBRANE PRZEPISY

Wielkie, żółte ogórki, tak zwane nasienniki, ostrugać, przekrajać w[z] dłuż i wyjąć pestki oraz miękkie wnętrze, posolić dobrze, ułożyć w garnku kamiennym, przycisnąć i niech tak 2 dni leżą. Wyjąwszy z wody, która się utworzyła z soli, osączyć, wytrzeć czystą ściereczką, układać w garnek cale albo pokrajane w kawałki, przekładając cieniutkiemi kawałkami chrzanu i gorczycą. Zagotować octu, ostudzić i wlać na ogórki. Na drugi dzień zlać ocet, przegotować i przestudzonym powtórnie nalać ogórki. Tak postępować trzy razy.

Zobacz cały wpis na blogu »
Wyborny sposób marynowania śliwek ZEBRANE PRZEPISY

Wyborny sposób marynowania śliwek. Ocet wygotowany z cynamonem, gwoździkami i skórkami cytrynowemi, nalewa się na śliwki, które się zryw ają z ogonkami i wycierają pierwej tylko chustką. Po dwóch dniach ocet się zlewa, i dodaje do niego na ćwierć śliwek pół litra octu i 3/4 kilo cukru, to się gotuje; następnie wrzuca się śliwki, gotuje dalej, dopóki nie zaczną pękać, potem odstawia od ognia, wkłada śliwki do słojów, ocedza a sok gotuje się dalej przez pół godziny. Ostudziwszy go wlew-a się dopiero do śliwek, które się trzy m ają bardzo dobrze i mają smak p rzy jemny. Likier pomarańczowy. Moczy się przez 4. dni ćw ierć klg. świeżej, pokrajanej skórki pomarańczowej w spirytusie, cedzi, a w końcu dodaje jeszcze 2 klg. syropu cukrowego.

Zobacz cały wpis na blogu »
Kalafior lub Brokuły konserwowe ZEBRANE PRZEPISY

Zalewa mocno octowa : 2 szklanki octu 2 litry wody 3 łyżki cukru 3 łyżki soli Wszystko razem zagotować ale ocet wlewam dopiero pod sam koniec gotowania. I taką gotującą się zalewą zalewać w słoiki. Zakręcać i do góry dnem. Nie wekować. A w słoikach na dno daje listek laurowy, ziele angielskie gorczyce i świeży czosnek pokrojony w plasterki. I do tego pół łyżki przyprawy do konserwowania ogórków (w zależności od wielkości słoika, jak tak na oko zawsze daje ), a jak nie ma przyprawy to daje jeszcze troszkę chrzanu, kopru, pieprzu w ziarenkach. różyczkuję kalafior i wrzucam na goraca wode ( w innym garnku - nie do zalewy □ ) i gotuje kilka- 3-5 minut. Kalafior trzeba podgotwac bo inaczej będzie bardzo twardy w s (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Brukselka na ciepło ZEBRANE PRZEPISY

 Składniki dla 4 osób: 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka oleju z orzechów włoskich lub innego, ulubionego oleju tłoczonego na zimno 4 grube plastry wędzonego, surowego boczku ½ kg brukselki ½ szklanki orzechów włoskich sól morska świeżo zmielony pieprz Brukselkę obrać z zewnętrznych liści, umyć i pociąć w dość cienkie plasterki. Najprościej użyć w tym celu szatkownicy lub robota kuchennego z ostrzem tnącym w plastry. Orzechy prażyć ok. 4-5 min w piekarniku nagrzanym do 180, aż się zrumienią i nabiorą aromatu (należy zachować czujność, bo orzechy łatwo się przypalają). W małej miseczce zmieszać ocet, cukier i olej, odstawić. Nie przejmować się kryształkami cukru - rozpuszczą się same do momentu mieszania sosu z resztą składników. Boczek pok (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Gruschetta ZEBRANE PRZEPISY

10–15 min  4 porcje składniki • 2 gruszki • odrobina oleju • dwie garści rukoli • garść orzechów włoskich • łyżka octu balsamicznego • łyżka oleju lnianego • łyżeczka syropu klonowego lub innego płynnego słodzika • szczypta cynamonu • sól, pieprz • bagietka pszenna wykonanie Na patelni do grillowania rozgrzej odrobinę oleju. Gruszkę dokładnie umyj, osusz i pokrój w dość gru - be plastry razem ze skórką. Połóż na patelnię i gril - luj kilka minut z każdej strony, tak by pokazały się brązowe paseczki. Bagietkę przekrój wzdłuż i w poprzek na pół, tak by powstały 4 kawałki. Podpiecz je w piekarniku, by na - brały chrupkości. W filiżance połącz ocet balsamiczny, syrop klonowy, cynamon, sól i pieprz. Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni. Gorące bagietki posyp rukolą, na niej ułóż grillowane gruszki, polej odro (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Marynowane opieńki ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI:1 kg opieniek, 1 średnia cebula, 3 szklanki wody, 1/2 łyżeczki cukru, 2 łyżeczki soli, 3 ziarenka pieprzu, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/3 szklanki octu. PRZYGOTOWANIE:Opieńki oczyszczamy i płuczemy. Wrzucamy do garnka i obgotowujemy do 5 minut. Odcedzamy na sicie. Ponownie wrzucamy grzyby do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy cebulę pokrojoną z półplasterki, sól, cukier, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe. Gotujemy w wywarze na wolnym ogniu 1 godzinę. Pod ko (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
BARSZCZ CZERWONY ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: ½ kg mięsa wołowego, włoszczyzna, ½ kg buraków ćwikłowych, ocet, sól, cukier.  Wykonanie: Mięso i włoszczyznę zalać 2 litrami wody - ugotować wywar. Osobno ugotować buraki ćwikłowe. Po ugotowaniu obrać buraki ze skórki i pokroić w paseczki lub zetrzeć na tarce jarzynowej i wrzucić do ugotowanego wywaru. Dodać do smaku trochę cukru oraz octu, lub kwasku cytrynowego. Nie należy gotować zbyt długo, ponieważ tarci smak i kolor. Gdy mimo to barszcz będzie mało czerwony, trzeba utrzeć surowy burak, włożyć do sitka i przez to przelać surowy barszcz. Podaje się z uszkami z mięsa, na którym gotował się rosół, z fasolą oddzielenie ugotowaną lub też czysty w filiżankach

Zobacz cały wpis na blogu »
Sztufada na gorąco ZEBRANE PRZEPISY

1 1/2 kg krzyżówki wołowej lub ogonówki, 12 dkg słoniny, ocet, 7 dkg masła lub łoju, sól, 2 cebule, 2 marchwie, 1 burak, l/2 selera, 1 pietruszka, łyżka mąki, 6 ziemniaków, Maggi przyprawa. Zbić dobrze mięso, porobić dziury i ponakładać do nich słoninę, pokrajaną w grube, podłużne, posypane pieprzem kawałki. Całą pieczeń osolić, skropić octem; tak poleżeć powinna dwie godziny. Włożyć do rondla kawał masła lub łoju, na to położyć mięso i dusić na wolnym ogniu, gdy już puści sok, włożyć poszatkowaną włoszczyznę, przykryć i dusić do miękkości. Następnie wyjąć mięso, obsypać mąką i zrumienić na samym tłuszczu. Sos przetasować przez durszlak, zalać nim mięso, które musi się jeszcze dusić. W kwadrans przed wydaniem można także włożyć drobno pokrajane, sparzone kartofle, które się dogotują razem z mięsem. W końcu dodać dla podniesienia smaku kilka kropel Maggi' przyprawy. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Bigos klasyczny ZEBRANE PRZEPISY

1,5 kg kapusty kiszonej 500g białej kapusty 500g łopatki wieprzowej 500g mięsa wołowego 150g wędzonego boczku 100g kiełbasy wędzonej 40g suszonych grzybów 5 szklanek wody 2 łyżki oleju lub  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Szybki bigos ze schabu, kapusty i wiśni ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: •    3 łyżki smalcu •    100 surowego wędzonego boczku w plastrach •    1 cebula •    2 ząbki czosnku •    1 łyżeczka ziaren kolendry •    500 g schabu w plastrach •    400 g kiszonej kapusty •    4 ziarna ziela angielskiego •    3 liście laurowe •    6 suszonych śliwek •    1 cytryna •    2 łyżki octu piwnego lub winnego •    ¼ łyżeczki sosu Worcester •    12 wiśni z kompotu •    4 gałązki świeżego tymianku •    sól, grubo mielony pieprz, Sposób przygotowania: 1.    Na patelni topimy łyżkę smalcu, przesmażamy boczek pokrojony w cienkie paseczki, cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek w plas (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Smażone śledzie z ziemniakiem i kwaśną śmietaną ZEBRANE PRZEPISY

Śledzie oprósz solą i usmaż na patelni na złoto. 2. Ziemniaki pokrój w plastry. 3. Cebulę pokrój w bardzo cienkie krążki i zblanszuj bardzo szybko w osolonym wrzątku. Przełóż do lodu. Zagotuj ocet, wodę oraz cukier, przełóż do tej mieszaniny cebulę i trzymaj ją przez co najmniej 20 min. 4. Plastry ziemniaka oraz rybę rozłóż na talerzu. Dodaj kleksy ze śmietany oraz cebulę. Całość udekoruj rzodkiewką, szczypiorem i pietruszką. SKŁADNIKI: 3 śledzie 2 ugotowane ziemniaki 150 g kwaśnej śmietany 3-4 rzodkiewki szczypior pietruszka 1 szt. czerwonej cebuli mała sałata rzymska 100 ml octu 100 ml wody 4 łyżki cukr

Zobacz cały wpis na blogu »
Wegański tort bezowy z owocami ZEBRANE PRZEPISY

Dla 2-4 osóbPrzygotowanie: 2 i 1/2 godziny (...)

Zobacz cały wpis na blogu »