|
Sposoby na mole biologia i ochrona przyrody
Mole spożywcze to różne gatunki motyli, nie ciem, które jedzą nektar lub imagines nie jedzą. Najczęściej są omacnica spichrzanka i mklik spożywczy, mole składają jaja, z których po tygodniu wychodzą larwy, które przegryzają opakowania, by dostać się do sypkich produktów-mąki, kaszy, makaronu, cukru, ryżu, orzechów, nasion, kawy, herbaty, karmy dla zwierząt. 1 samica może złożyć 170 jaj. Gąsienica mklika jest brązowa, omacnicy białobrązowa. Najczęściej przynosimy mole ze sklepu razem z zakupami. Żeby pozbyć się moli spożywczych trzeba wyrzucić wszystkie otwarte opakowania. Trzeba znaleźć gniazdo moli spożywczych-jest brunatne, zbudowane z materiału przypominającej glinę lub piasek, bywa ukryte wśród jedzenia. Mając mole wyrzucamy wszystkie sypkie produkty, także te, w których nie widać larw ani moli. Potem myyjemy safki wodą i mydłem. Żeby nie wróciły trzeba wymyć wnęrza szafek wodą z octem, włożyć do szafek wacik na (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
|
Mole spożywcze Dom kobiety
Mole spożywcze mogą zalęgnąć się w nawet w najczystszej kuchni lub zostać do niej przyniesione wraz z zakupami. Smakują im suszone owoce, mleko rozpuszczalne, mąka kukurydziana, mąka żytnia, kasze, orzechy, słodycze, nasiona, makarony itp. Aby się ich pozbyć należy stosować łagodne środki odstraszające, nie mające wpływu na nasze zdrowie. Bezwzględnie należy wyrzucić zanieczyszczoną żywność, odkurzyć szafkę, w której się zalęgły i dobrze ją przewietrzyć. Zobacz cały wpis na blogu » |