Mleko

Wpisy zawierające słowo kluczowe mleko.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Opadają ręce, szczęka i biust… Przemyślenia UtytejSliffki

  O kilku lat pomieszkuje sobie w Wielkiej Brytanii, kraju herbatą z mlekiem płynącym. Anglia jest specyficznym krajem z masą dziwnych, i specyficzny (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Tarta dyniowa ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: Farsz: 50 dkg startego miąższu dyni 1 cebula 5 dkg suchego ryżu 10 dkg boczku 2 jajka ok. pół litra mleka (żebymleko przykryło dynię wgarnku) sól, biały pieprz gałka muszkatołowa 10 dkg startego sera żółtego trochę tartej bułki Ciasto: 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 3-4 łyżki śmietany sól do smaku Sposób przygotowania: Dynię ugotować w mleku, dokładnie odcedzić. Boczek pokroić i podsmażyć, dodać cebulę i zeszklić na boczku, dolać trochę oliwy. Jak się wszystko przesmaży, dodać suchy ryż, chwilę mieszać na patelni i dolać 200 ml wody. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.Do dyni dodać ryż z boczkiem, 2 całe jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką i dokładnie wymieszać. Ciasto wyrobić, schować do lodówki na 30 minut. Posmarować formę masłem, cienko rozwałkowane ciasto podpiec przez około 15 minut w temp.190 stopni. Podpieczone ciasto posypać lekko bułką tartą, nałożyć farsz, posypać serem żółtym i włożyć do piekarnika n (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PULPETY PO AZJATYCKU ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 1½ mięsa mielonego wieprzowego, 4 duże ząbki czosnku, 1 cebula,  100 ml mleka, 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala, sól, pieprz, majeranek, bazylia do smaku, olej do smażenia. Składniki na farsz: 2 pory białe części, 6 średnich pomidorów, 1 twarda gruszka, sok z 1 cytryny do smaku, 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej, 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala, 3 łyżki rodzynek, 1 łyżka żurawiny suszonej, 8 sztuk moreli suszonych, przyprawy jak do masy mięsnej. Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, przestudzić. Mięso przełożyć do miski, dodać przesmażoną z czosnkiem cebulę, wlać mleko, wsypać wszystkie przyprawy do smaku i wyrobić gładką masę. Rękoma formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć na rumiano pulpety, zdjąć z patelni. Por umyć, oczyścić i pokroić w talarki. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nas (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Piernikowe muffiny na świąteczny stół ZEBRANE PRZEPISY

Składniki 2 szklanki mąki  1/2 szklanki cukru  2 łyżki płynnego miodu  2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szklanka mleka& (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Tort „Arabica” ZEBRANE PRZEPISY

Składniki dla 8 osób: Biszkopt kakaowy: • 50 g żółtek • 120 g całych jaj • 145 g cukru • 80 g białka jaj • 35 g mąki pszennej • 35 g kakao Masa pralinowa: • 60 g białej czekolady • 70 g pasty orzechowej • 45 g prażynek Paillete Feuilletine Mus z białą czekoladą: • 180 g białej czekolady • 80 g mleka • 2 płatki żelatyny • 240 g śmietany 36% Mus czekoladowy: • 85 g ciemnej czekolady 60% • 25 g mleka • 180 g bitej śmietany 36% Crème brûlée (krem kawowy): • 200 g śmietany 30% • 30 g cukru białego • 2 żółtka • 5 g kawy rozpuszczalnej • 5 g żelatyny Decorgel do oblewania tortu: • 100 g żelu na gorąco Belnap • 100 g zimnej wody • 200 g decorgelu białego Nakropka: • 100 g cukru białego • 100 g wody • 50 ml likieru kawowego Kahlua Sposób przygotowania: Biszkopt kak (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Naleśnikowe rożki ze śliwkami ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 20 dag mąki 1,5 – 2 szklanki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka 2 jaja sól olej do smażenia Na masę jogurtową: ½ l tłustego mleka 4 żółtka 2 duże jaja 1 opakowanie cukru waniliowego 15 dag cukru pudru Do zapiekania: masło do formy 1 kg śliwek cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem, cukrem waniliowym, żółtkami i jajkami, dodać szczyptę soli i utrzeć na gładką masę, odstawić na kilka minut (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęsta, dolać mleka, jeśli za rzadka – dosypać mąki). Na patelni rozgrzać olej, usmażyć 8 naleśników, ostudzić. Zamiast natłuszczać patelnię, można olej dodać do ciasta. Na masę jogurtową utrzeć mleko z żółtkami i jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Śliwki dokładnie umyć, przeciąć na połowę, wyjąć pestki, pokroić na ćwiartki. Każdy naleśnik rozłożyć, ułożyć na nim cząstki śliwek, zwinąć ciasno jak roladę i ostrym nożem pokr (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Gęś / czerwona kapusta / ocet z białego wina / bataty ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na 10 porcji: Udo z gęsi – 4,5 kg Olej – 0,1 l Majeranek doniczka – 1 szt. Tymianek doniczka – 1 szt. Mięta doniczka – 1 szt. Cukier – 0,05 kg Czosnek – 0,1 kg Czerwona kapusta – 1,2 kg Miód – 0,1 kg Ocet balsamiczny ciemny – 0,05 l Czerwone wino – 0,15 l Masło – 0,1 kg Mąka pszenna – 0,03 kg Gruszka – 0,3 kg Ocet biały winny – 0,2 l Bataty – 2 kg Mleko – 0,5 l Śmietanka 36% – 0,5 l Ser cheddar – 0,2 kg Gałka muszkatołowa, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Uda z gęsi umyj, oczyść i zamarynuj w soli, pieprzu, cukrze, pokrojonym w plasterki czosnku i świeżym majeranku. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na ok. 24 godziny. Następnie przełóż na blachę i wstaw do pieca rozgrzanego do temp. 160⁰C na 1,5 godziny. Piecz do miękkości i uzyskania złotego koloru. 2. Czerwoną kapustę przełóż d (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Naleśniki nadziewane szpinakiem ZEBRANE PRZEPISY

• Składniki: naleśniki, 2 szklanki mleka, 1 szklanki mąki, 2 jaja, 1 łyżka oleju, sól. • Wykonanie: Wbić jaja, wlać mleko. Dodać olej, mąkę, sól. Wyrobić i piec placki naleśnikowe na rozgrzanej patelni. • Nadzianie: 60 dag szpinaku (świeży sparzyć), 10 dag sera typu feta, 2-3 łyżki śmietany, 2 ząbki czosnku, masło, sól, pieprz. • Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło, skroić czosnek, podsmażyć. Następnie dodać szpinak, śmietanę i fetę. Doprawić solą i pieprzem. Farsz położyć na naleśnikach i zwinąć. Podawać z sosem pomidorowym. • Składniki na sos pomidorowy: 4 pomidory, cebula, 2 ząbki czosnku, zioła, 350 ml bulionu, 130 ml soku pomidorowego, olej. • Wykonanie sosou pomidorowego: Na patelni rozgrzać olej. Pokroić cebulę, czosnek, a następnie dodać pomidory. Dusić do momentu, gdy pomidory będą miękkie. Wlać bulion, sok pomidorowy, zioła. Przyprawić solą i pieprzem.  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Kluski kwicołki ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:  1 ½ kg ziemniaków  10 dag słoniny, zamiast słoniny może być mleko  sól  1 jajko Sposób wykonania: Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i  dobrze odcisnąć przez płótno. Do masy dodać sól i jajko i dobrze wymieszać. Masa ziemniaczana ma być gęsta, tak by można było z niej formować małe kulki lub podłużne wałeczki. Na gotującą się osoloną wodę wrzucać przygotowane kluski. Słoninę pokroić, stopić i polać nią kluski lub ugotować mleko i zalać nim kluski.

Zobacz cały wpis na blogu »
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką ZEBRANE PRZEPISY

Składniki  250 g mąki + 3 łyżki do kruszonki  pół szklanki mleka  3 łyżki oleju  25 g świeżych drożdży  3 łyż (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PRZEKŁADANIEC ZEBRANE PRZEPISY

Mąka pszenna1.00 kg Mleko 2 szklanki Żółtka 6 szt. Drożdże 0.07 kg Cukier 0.20 kg Masło 0.20 kg Sól płaska łyżeczka Owoce odsączone / wiśnie, gruszki, agrest, truskawki/ wg uznania Drożdże dać do miski dodać 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i trochę letniego mleka, zrobić rozczyn, odstawić do ciepłego miejsca. Żółtka ubić z cukrem na parze. Gdy rozczyn urośnie dodać mąkę, cukier, żółtka i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione letnie masło i wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić trzy części, każdą rozwałkować na grubość 1 cm, na wysmarowaną blachę rozłożyć placek, nałożyć owoce i nakryć drugim plackiem, nałożyć owoce i nakryć trzecim plackiem, pozostawić do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 170°C, piec około 1 godziny

Zobacz cały wpis na blogu »
KLUSKI BUŁCZANKI ZEBRANE PRZEPISY

Wek czerstwy 2 szt. Mąka pszenna 2 łyżki Mąka ziemniaczana 1 łyżka Jajka 4 szt. Mleko 1 szklanka Masło 1 łyżka Sól Weki pokroić, namoczyć w mleku i wygnieść przez lnianą ściereczkę, przełożyć do miski. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka. Wszystko dobrze wyrobić w naczyniu. Łyżkę zanurzyć we wrzątku, nabierać ciasto i kłaść podłużne kluski na gotującą osoloną wodę z dodatkiem masła. Kluski podajemy jako dodatek do mięs w sosie, lub jako danie zasadnicze z różnymi sosami.

Zobacz cały wpis na blogu »
Makowiec na kruchym cieście ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na ciasto:  2¾ szklanki mąki  30 dag margaryny  7 czubatych łyżek cukru pudru (15 dag)  1 jajko  szczypta soli Z podanych składników zarobić ciasto, uformować Składniki w kulę i włożyć do lodówki na 1 godz na masę makową:  30 dag maku (mak zaparzyć i zemleć)  2 torebki cukru wanilinowego  13 dag kaszy manny  1 litr mleka  4 jaja  4 łyżki dżemu wiśniowego  ½ szklanki cukru  starta skórka z cytryny  1 szklanka bakalii/ orzechów/rodzynek  kilka kropel oleju migdałowego Sposób przygotowania: Zagotować mleko z cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszając, wsypywać kaszę manną i gotować na małym ogniu. Wystudzić. Kaszę grysikową wymieszać z żółtkami i makiem, dodać olejek, skórkę z cytryny i bakalie. Wymieszać z ubitą pianą z białek. ciasta rozwałkować na blaszkę. Ciasto posmarować ciepłym dżemem wiśniowym, na to rozłożyć masę makową. Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć radełkiem paski i ułożyć kratkę n (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Nocna owsianka truskawkowa ZEBRANE PRZEPISY

1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/2 szklanki mleka migdałowego lub nerkowca 1 łyżka nasion chia 3/4 szklanki posiekanych truskawek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa chrzanowa ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: włoszczyzna, 30 dag boczku wędzonego, 30 dag białej kiełbasy, 2 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, ząbek czosnku, słoik chrzanu (300 ml), 500 ml mleka, 6 jaj ugotowanych na twardo Boczek i kiełbasę zalać 2 litrami zimnej wody i zagotować. Dodać obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. Gotować przez godzinę. Boczek i kiełbasę wyjąć i drobno pokroić. Mleko podgrzać i  wlać do wywaru. Dodać chrzan, pokrojony boczek i wędliny, doprawić do smaku. Pokrojone jajka zalać zupą i posypać natką pietruszki. 

Zobacz cały wpis na blogu »