Wpisy zawierające słowo kluczowe makroskładniki w diecie.
Makroskładniki w diecie Zdrowo na Talerzu
Dzienne zapotrzebowanie na makroskładniki u człowieka zależy od wielu czynników, takich jak wiek, płeć, aktywność fizyczna oraz stan zdrowia. Zgodnie z ogólnymi wytycznymi, węglowodany powinny stanowić 45–65% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Dla osoby o zapotrzebowaniu wynoszącym 2500 kcal dziennie oznacza to, że węglowodany powinny dostarczać 1125–1625 kcal, co odpowiada 281–406 g węglowodanów. Preferowanymi źródłami węglowodanów są produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa oraz rośliny strączkowe. 1. Białka są jednym z trzech podstawowych makroskładników, obok węglowodanów i tłuszczów, które pełnią kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu. Są to cząsteczki zbudowane z aminokwasów, które są niezbędne do wzrostu, naprawy tkanek, produkcji enzymów, hormonów oraz (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.
Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.