Makaron

Wpisy zawierające słowo kluczowe makaron.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

MAKARON PO AZJATYCKU W KREMOWYM SOSIE KOKOSOWYM SZYBKO&SMACZNIE

MAKARON PO AZJATYCKU W KREMOWYM SOSIE KOKOSOWYM   Dzisiaj przepis nieco inny. Dla miłośników kuchni azjatyckiej, entuzjastów kuchni wegetariańskiej. Dla ciekawskich, którzy chcą spróbować czegoś innego. Sceptyków, uważających, że dieta jarska to same sałatki i kotleciki sojowe. Z tego właśnie powodu, zachęcamy was do wypróbowania naszego przepisu i wybrania się w podróż do aromatyc (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Makaron soba z dynią ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 50 dkg makaronu soba 80 dkg obranej i pokrojonej wsłupki dyni 4 łyżki oliwy z oliwek 2 posiekane listki świeżej szałwii 4 cienkie plasterki pokrojonej wpaski szynki parmeńskiej 2 łyżki masła 2 łyżki tartego sera Parmezan 2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszkówpiniowych 50 ml białego wytrawnego wina świeżo mielony czarny pieprz Prymat Sposób przygotowania: Dynię parzyć ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić, a następnie dokładnie wymieszać z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Piec ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni (najlepiej jest piec dynię w naczyniu, w którym będzie można zrobić sos). Po wyjęciu z piekarnika przełożyć naczynie na gaz, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować. Makaron ugotować al dente, a następnie odcedzić, pozostawiając odrobinę wody. Makaron dodać do sosu, zestawić z ognia, dodać masło, parmezan i delikatnie wymieszać. Całość doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem, każdą porcję posypa (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
ZUPA PHO Z WOŁOWINĄ ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI kości wołowe – 1 kg marchew – 2 szt. pietruszka – 2 szt. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Łazanki ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 1 całejajko 1 żółtko .0,5 szklanki ciepłej 1 łyżka oliwy 0,5 łyżeczki soli * Przygotowanie: Ciasto wyrabiamy tak,jak ciasto na zwykły makaron. Wałkujemyje jednak grubiej-na 2 mm. Dzielimyje na cztery części i układamyjedną na drugiej, podsypując mąką. Odcinamy najpierw pasy, a potem kroimy na łazanki. Rozsypujemy po stolnicy i zostawiamy do przeschnięcia. SGotowanie: Wybieramy duży garnek z pokrywką. Musi być na tyle duży, by zmieścić 1 litr wody na 100 g makaronu - powinien swobodnie pływać w wodzie, w przeciwnym razie może się posklejać. Zimną wodę solimy - ok. 10 g soli na każdy litr wody. Dodajemy też łyżkę oleju, który zapobiegnie sklejaniu się makaronu. Otrzepany z mąki makaron wrzucamy stopniowo, by nie przerwać procesu wrzenia wody. Mieszamy drewnianą łyżką, by żaden kawałek nie przykleiłsię do dna garnka. Zmniejszamy ogień. Przykrywamy garnek pokrywką, pozostawiając przerwę między krawędzią i pokrywką. Gotujemy od 3 do 5 minut od wypłynięcia na (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PODSTAWOWE MAKARONIKI (Z BEZY WŁOSKIEJ) ZEBRANE PRZEPISY

NA: 30 przekładanych makaroników PRZYGOTOWANIE: 30 minut PIECZENIE: 11–12 minut SKŁADNIKI • 200 g mąki migdałowej • 190 g cukru-pudru • 165 g białek (na makaroniki biorę jajka, którym za 5 dni upływa termin przydatności do spożycia) • 1 / 4 łyżeczki białek kurzych w proszku (patrz s. 104) • 200 g drobnego cukru • kropla barwnika spożywczego (opcjonalnie) PRZYBORY KUCHENNE • elektroniczna waga kuchenna • sitko • duża miska ze stali nierdzewnej • mikser planetarny z rózgą • rondel z grubym dnem • termometr do cukru • silikonowa szpatułka • rękaw cukierniczy z końcówką 12 • 2–4 blach do pieczenia (w zależności od odstępów robionych między makaronikami) • dobrej jakości papier do pieczenia • wilgotna, czysta ściereczka kuchenna • plastikowa skrobka • 2 kratki do studzenia ciasta (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Grillowana pierś z kurczaka na ziołowym penne ZEBRANE PRZEPISY

do 60 minut dla 2 osób 2 pojedyncze piersi kurczaka g makaronu penne  50 ml śmietany 18% 2 łyżki parmezanu  łyżeczka ziół prowansalskich  2 ząbki czosnku łyżki oliwy z oliwek : Filety myjemy, oczyszczamy i lekko rozbijamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą z oliwek. Kurczaka smarujemy oliwą z czosnkiem, posypujemy solą z pieprzem, przykrywamy i odstawiamy na około 0,5 godziny do lodówki. Następnie grillujemy. Śmietanę mieszamy z serem, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu. W tym czasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z gotowy (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatki z kuskusem i makaronem w kształcie ryżu ZEBRANE PRZEPISY

1 godz.  6–7 Składniki • 1 opakowanie makaronu w kształcie ryżu • 20 dag kuskusu • 1 kg filetów z podudzi kurczaka • 2 długie świeże ogórki • 2 puszki kukurydzy • 3–4 czerwone papryki • 1–2 łyżki majonezu • 3 łyżki jogurtu greckiego • minimum ½ szklanki słodkiego sosu chili • olej do smażenia • sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka (do smaku) Wykonanie Podudzia pokrój i dopraw ulubioną przyprawą do kurczaka. Doprawione mięso podsmaż na patelni. Pod koniec smażenia dolej słodki sos chili i stale mieszając, podsmażaj dalej, aby uzyskać słodko-ostrą glazurę na kurczaku. W czasie, gdy mięso się smaży, pokrój ogórki, paprykę i wsyp je do miski razem z odsączoną kukurydzą. Do warzyw dodaj jeszcze ciepłe mięso, a także powstały na patelni sos. Całość wymieszaj. Następnie warzywa wraz z mięsem (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Kurczak z mascarpone ZEBRANE PRZEPISY

25min Składniki Filet z piersi kurczaka 50dag 25dag serka mascarpone 30dag pieczarek 1 cebula 2 pomidory 2 łyżki oliwy Kilka listków mięty Sól, pieprz, słodka papryka 30dag makarony szerokie wstążki   1. Pieczarki kroimy w plastry, piersi kurczaka, pomidory i cebulę w kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, dokładamy piersi a na końcu pomidory. 3. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać serek mascarpone i dusić ok. 10 min. 4. Podawać z makaronem ugotowanym w międzyczasie wg przepisu na opakowaniu, posypać miętą lub inną ulubiona zieleniną.

Zobacz cały wpis na blogu »
Czarnina ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: skrzydła, żołądek, szyjka i serce, z jednej kaczki 150 ml krwi kaczej (zakonserwowanej octem), 5 dag suszonych (wędzonych) śliwek, garść mieszaniny suszonych jabłek i gruszek, garść rodzynków, 1 łyżka suszonego majeranku, 4 listki laurowe, 8 kulek ziela angielskiego, 2 l wywaru z warzyw, 1 łyżka mąki, 4-5 łyżeczek cukru, sól. Mięso i podroby umyć, wrzucić do garnka, zalać wywarem z warzyw. Posolić. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i suszone owoce. Miękkie podroby wyjąć z rosołu. Skrzydła i szyjkę odrzucić. Żołądek i serce pokroić w paski. Krew rozbełtać z mąką i niewielką ilością wody. Przetrzeć przez sito. Wlać stopniowo (intensywnie miesz (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Bograczgulasz Bográcsgulyás ZEBRANE PRZEPISY

800 g wołowiny, 80 g smalcu, papryka w proszku, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 150 g lecsó lub 2 dwie pomidory i 2 strąki papryki, 1 kg ziemniaków, 100 g domowych kluseczek lub makaronu, mała ostra papryczka (czuszka), só1, pieprz, kminek, kostka bulionu Posiekaną cebulę i czosnek przysmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać paprykę w proszku i obsmażyć pokrajaną w równe kostki wołowinę. Posolić, dosypać posiekany lub zgnieciony kminek i dusić pod przykryciem, często mieszając. Dolać trochę wody lub - co bardziej wskazane - przygotowany uprzednio bulion z kostki. Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodać pokrajaną w paski paprykę oraz pomidory bez skórki, następnie - pokrajane w kostkę ziemniaki i czuszkę , a na samym końcu - makaron. Doprawić pieprzem i ostrą papryką. Jesł to klasyczny gulasz - zupa typu jedno danie. Wołowina może być z kością i łojem. Kości, byle nie wielkie, dusi się i gotuje wówczas z całym gulaszem, a wyjmuje wraz z łojem w ostatniej chwili, g (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
MAKARON (PENNE)PIKANTNY Z POMIDORKAMI I BOCZKIEM ZEBRANE PRZEPISY

250 g makaronu penne (rurki) 200 g boczku wędzonegopuszka pomidorków koktajlowych(300g) mała puszka czarnych oliwek (300g)1 ostra papryczka 1/2 cebuli2 ząbki czosnkugarść listków bazylii szczypta oreganoBoczek pokrój na drobne skwarki i obsmaż na patelni. Z papryczki usuń pestki i bardzo drobno posiekaj. Dodaj do boczku razem z drobno posiekaną cebulą -mieszaj, aż cebula się zeszkli. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, obsmaż dosłownie minutę i zalej patelnię pomidorkami. Dodaj pokrojone w plasterki oliwki oraz oregano, dopraw solą i pieprzem. Bardzo delikatnie wymieszaj, aby nie zmiażdżyć pomidorków. Zostaw na ogniu na 10-15 minut, aby sos odparował. Przed podaniem wymieszaj sos z porwanymi w ręku listkami bazylii. Podawaj z penne ugotowanym al dente

Zobacz cały wpis na blogu »
Ciasteczka z jabłkiem ZEBRANE PRZEPISY

Czas przygotowania 60 min Liczba porcji 10 Składniki: 25 dag sera twarogowego 25 dag masła 25 dag mąki pszennej 5–6 jabłek cukier puder Wykonanie: Zmiel ser (doskonale sprawdza się przetarcie sera przez gęste sito). Ważne, by ser był gładki. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło. Dodaj zmielony ser. Wyrób ciasto – powinno być trochę twardsze niż ciasto na makaron. Rozwałkuj ciasto na grubość 3–4 mm. Wykrój z niego krążki. Jabłka obierz, wydrąż z pestek i podziel na ósemki. Na każdy krążek ciastka ułóż cząstkę jabłka. Krążek złóż na pół i lekko sklej w rogach. Wychodzą uśmiechnięte buźki. Ciastka piecz w temperaturze 180°C przez 25–30 minut. Na koniec ciasteczka posyp cukrem pudrem. ∙ Porada: Z tego samego przepisu można też zrobić rogaliki.

Zobacz cały wpis na blogu »
FAWORKI BABCI ANI ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:  200 g mąki  3 żółtka  3 – 4 łyżki śmietany 18%  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)  1 łyżka spirytusu  szczypta soli Przygotowanie: Wymieszać mąkę ze śmietaną. Zrobić dołek w środku mąki, dodać żółtka, sól, spirytus i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto (podobne jak do makaronu). Rozwałkować na cienkie ciasto. Nożem wyciąć paski (ścięte na końcach prostokąty). W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć, aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków. Piec na głębokim tłuszczu (olej lub smalec). Odkładać na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Faworki podawać posypane cukrem pudrem.

Zobacz cały wpis na blogu »
Jak ugotować makaron TUTORIAL Rzymiaństwo

Witam drogich blokowiczów, mam super wieści. Umiem juz gotowac włoski makaron. Dla odmiany wstawiam tu przepis: mrożone krewetki (olbrzymie lub argentyńskie) – 500 g cebula – 2 szt. czosnek – 2 ząbki papryczka chili – 3 szt. olej – 3 łyżki koncentrat pomidorowy – 1 łyżka koniak – 3-4 łyżki cukier – 1-2 łyżeczki krojone pomidory – 2 puszki makaron spaghetti – 400 g natka pietruszki – 0,5 pęczka sól     Krewetki przekładamy na sitko, płuczemy i pozostawiamy do rozmrożenia. Następnie ponownie płuczemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili oczyszczamy, pozbawiamy nasion i drobno siekamy. Podsmażamy z cebulą i czosnkiem na gorącym oleju przez 2-3 minuty aż do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i krewetki. Smażymy (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Gulasz z kurczaka po meksykańsku ZEBRANE PRZEPISY

Składniki • 200 g piersi z kurczaka • 2 łyżki czerwonej fasoli • 2 łyżki kukurydzy • 1 szklanka pomidorów z puszki • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 2 łyżki oleju rzepakowego • 30 g (garść) makaronu pełnoziarnistego Polmak (tylko do obiadu) • natka pietruszki • sól, pieprz do smaku • słodka papryka w proszku Sposób przygotowania Mięso pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Poddusić z olejem. Po około 5 minutach dodać fasolę i kukurydzę, pomidory z puszki i koncentrat. Gotować pod przykryciem około 8 minut. Gulasz do obiadu podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną świeżą natką pietruszki. Przy kolacji makaron pominąć.  

Zobacz cały wpis na blogu »