Mąka

Wpisy zawierające słowo kluczowe mąka.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Ryba z warzywami ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: • 1 kg. filetów z ryby • 2 duże cebule • 1 por • 1/2 selera •1 słoik ogórków konserwowych • 1 słoik papryki konserwowej • sól • mąka • bułka tarta • jajko • olej do smażenia Zalewa: • 2 szklanki wody • 1/2 szkl. oleju • mały przecier pomidorowy • po 4 łyżki :ketchupu, octu, cukru, sól do smaku • 1 ząbek czosnku • 1 łyżeczka bazylii. Zamiast octu można dodać sok z 1/2cytryny Sposób przygotowania: Filety obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażoną rybę układamy na przemian z pokrojoną w piórka cebulą i pokrojonymi w słupki ogórkami i papryką. Robimy zalewę: do wody dodajemy wszystkie składniki, gotujemy 3 minuty i zalewamy nią przygotowaną rybę z warzywami.

Zobacz cały wpis na blogu »
PIERNIK ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI: - mąka wrocławska: 2 kg - cukier: 1 kg - miód: 25 dag - przyprawa korzenna: 2 opakowania -goździki: 2 łyżeczki, cynamon: 2 łyżeczki, anyż: 2 łyżeczki (wszystkie przyprawy zmielić) - 2 łyżeczki amoniaku zaparzyć w 1 szklance ciepłego mleka - jajka: 4 szt. - smalec: 2 łyżki, -masło: 2 kostki -kakao, -kawa- 2 łyżeczki WYKONANIE CIASTA: Tłuszcz i miód podgrzać i schłodzić. Z 1 szklanki cukru przygotować karmel, zalać naparem ( 2 łyżeczki kawy zaparzyć ½ l wody ). Schłodzić. Do ostudzonego tłuszczu i karmelu dodać pozostały cukier, jajka, amoniak oraz mąkę. Dobrze wyrobić. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Wykrawać pierniki i piec w temp. 175– 180C.

Zobacz cały wpis na blogu »
ROLADA BISZKOPTOWA Z BITĄ ŚMIETANĄ ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 250 g jaja, 100 g mąka pszenna, 100 g cukier puder, 10g proszek do pieczenia, 400cm3 śmietanka, 40g cukier puder, cukier waniliowy, owoce (brzoskwinie w puszce), galaretka. Sposób wykonania: Przygotować szeroką prostokątna blachę, wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijać. Żółtka wymieszać, dodać do białek, delikatnie wymieszać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na blachę, piec w piekarniku w temp. 180oC ok. 20 minut. Upieczone ciasto wyłożyć na ściereczkę, zdjąć pergamin, zwinąć razem ze ściereczką pozostawić do wystudzenia. Przygotować krem. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Ciasto rozwinąć, posmarować kremem, wyłożyć owoce, ponownie zwinąć. wierzch posypać cukrem pudrem lub posmarować kremem i posypać startą czekoladą.  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Gęś / czerwona kapusta / ocet z białego wina / bataty ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na 10 porcji: Udo z gęsi – 4,5 kg Olej – 0,1 l Majeranek doniczka – 1 szt. Tymianek doniczka – 1 szt. Mięta doniczka – 1 szt. Cukier – 0,05 kg Czosnek – 0,1 kg Czerwona kapusta – 1,2 kg Miód – 0,1 kg Ocet balsamiczny ciemny – 0,05 l Czerwone wino – 0,15 l Masło – 0,1 kg Mąka pszenna – 0,03 kg Gruszka – 0,3 kg Ocet biały winny – 0,2 l Bataty – 2 kg Mleko – 0,5 l Śmietanka 36% – 0,5 l Ser cheddar – 0,2 kg Gałka muszkatołowa, listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz – do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Uda z gęsi umyj, oczyść i zamarynuj w soli, pieprzu, cukrze, pokrojonym w plasterki czosnku i świeżym majeranku. Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na ok. 24 godziny. Następnie przełóż na blachę i wstaw do pieca rozgrzanego do temp. 160⁰C na 1,5 godziny. Piecz do miękkości i uzyskania złotego koloru. 2. Czerwoną kapustę przełóż d (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PODPŁOMYKI ZEBRANE PRZEPISY

Kwas chlebowy 0, 05 kg Drożdże 0, 01 kg Mąka 0, 50 kg Sól Woda Wszystkie składniki połączyć, dodając wodę tak aby ciasto było gęste, zostawić do wyrośnięcia. Formować placki, piec na blaszce kuchni węglowej. Podawać z masłem lub mlekiem

Zobacz cały wpis na blogu »
Pączki cynamonowe ZEBRANE PRZEPISY

Składniki 1 torebka (7 g) suszonych drożdży 50 dag mąki pszennej plus mąka do posypania stolnicy 10 dag drobnego cukru plus cukier do obtoczenia pączków 1 łyżka jogurtu 3 żółtka 3-4 łyżki stopionego masła olej do głębokiego smażenia do posypania pączków cynamon sól Sos czekoladowy: 2 tabliczki (20 dag) gorzkiej czekolady 150 ml tortowej (36%) śmietanki  Drożdże rozprowadzamy w 1/2 szklanki ciepłej wody, czekamy 5 minut, mieszamy z 2/3 szklanki mąki. Czekamy, aż mieszanina podwoi objętość, wsypujemy resztę mąki, zagniatamy, dodając kolejno cukier, jogurt, szczyptę soli, żółtka i przestudzone masło. Ciasto przekładamy do natłuszczonej miski, p (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PLACEK Z MARCHWI ZEBRANE PRZEPISY

Tarta marchew 2 szklanki Jajka 5 szt. Cukier 1,5 szklanki Mąka 3 szklanki Oliwa 1 szklanka Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Soda oczyszczona 1 łyżeczka Cynamon 1 łyżeczka Całe jajka ubić z cukrem, dodać proszek do pieczenia, cynamon, sodę i mąkę stopniowo, na koniec wymieszać z marchwią. Upiec w dobrze nagrzanym piekarniku.

Zobacz cały wpis na blogu »
PRZEKŁADANIEC ZEBRANE PRZEPISY

Mąka pszenna1.00 kg Mleko 2 szklanki Żółtka 6 szt. Drożdże 0.07 kg Cukier 0.20 kg Masło 0.20 kg Sól płaska łyżeczka Owoce odsączone / wiśnie, gruszki, agrest, truskawki/ wg uznania Drożdże dać do miski dodać 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru i trochę letniego mleka, zrobić rozczyn, odstawić do ciepłego miejsca. Żółtka ubić z cukrem na parze. Gdy rozczyn urośnie dodać mąkę, cukier, żółtka i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione letnie masło i wyrabiać aż będzie odchodzić od ręki. Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić trzy części, każdą rozwałkować na grubość 1 cm, na wysmarowaną blachę rozłożyć placek, nałożyć owoce i nakryć drugim plackiem, nałożyć owoce i nakryć trzecim plackiem, pozostawić do wyrośnięcia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Włożyć do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 170°C, piec około 1 godziny

Zobacz cały wpis na blogu »
KLUSKI BUŁCZANKI ZEBRANE PRZEPISY

Wek czerstwy 2 szt. Mąka pszenna 2 łyżki Mąka ziemniaczana 1 łyżka Jajka 4 szt. Mleko 1 szklanka Masło 1 łyżka Sól Weki pokroić, namoczyć w mleku i wygnieść przez lnianą ściereczkę, przełożyć do miski. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka. Wszystko dobrze wyrobić w naczyniu. Łyżkę zanurzyć we wrzątku, nabierać ciasto i kłaść podłużne kluski na gotującą osoloną wodę z dodatkiem masła. Kluski podajemy jako dodatek do mięs w sosie, lub jako danie zasadnicze z różnymi sosami.

Zobacz cały wpis na blogu »
Drobiowe kąski w cieście piwnym ZEBRANE PRZEPISY

120 min Składniki 1 podwójna pierś kurczaka pół puszki dowolnego piwa ( nie smakowego) 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 jajka mąka sól olej  Pierś myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Oprószamy je 2 łyżeczkami przyprawy do kurczaka i odstawiamy na kilka godzin. Piwo wlewamy do miski, dodajemy jajka i tyle mąki, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany, dodajemy łyżeczkę przyprawy i odrobinę soli. Olej rozgrzewamy w rondlu. Każdy kawałek kurczaka nabijamy na patyczek do szaszłyka, moczymy w cieście i smażymy na rumiano na głębokim oleju. Podajemy z dowolną surówką. Porady Jeśli zostanie nam ciasto, możemy do niego dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę i szczypiorek i usmażyć piwne placuszki, są one równie pyszne.

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa opieńkowa ZEBRANE PRZEPISY

Opieńki miodowe kiszone lub świeże, kości lub mięso wołowe i wieprzowe, warzywa smakowe (pietruszka, marchewka, seler, por, cebula), przyprawy (sól, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, majeranek), ziemniaki, masło, mąka, śmietana. Z kości lub mięsa oraz warzyw ugotować wywar. Wyjąć mięso, do wywaru dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, a także opieńki i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki staną się miękkie. Zaprawić śmietaną

Zobacz cały wpis na blogu »
Smażony filet z karpia z sosem z suszonego podgrzybka ZEBRANE PRZEPISY

Czas przygotowania: 90 minut Składniki na: 6 porcji – 3 szt. fileta z karpia – mąka do panierowania – olej do smażenia – sól do smaku – pieprz do smaku Marynata do ryby: – 0,5 l mleka – 5 gałązek świeżego kopru – 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki – 1/2 szt. cytryny pokrojonej w plasterki  Sos z suszonego podgrzybka: – 25 g suszonego podgrzybka – 1/2 szt. cebuli posiekanej w kostkę – 30 ml czerwonego wina – 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% – 100 ml śmietany 30% – 1 łyżka mąki pszennej – przyprawa uniwersalna do smaku – pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1 godzinę do namoczenia. Filety z karpia dzielimy według uznania i przyprawiamy do smaku. Do naczynia wkładamy pokrojoną rybę, przekładając gałązkami świeżego kopru, plasterkami cytryny i czosnkiem. Całość zalewamy mlekiem, tak a (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
CHLEB DOMOWY RAZOWY NA ZAKWASIE ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na dwie foremki prostokątne:Zakwas:drożdże świeże - 5 dkg (1/4 z całej kostki)woda niegazowana ok. 50 mlsól - 5 g (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Koperty z jabłkami i imbirem ZEBRANE PRZEPISY

surowce  • mąka pszenna typ 500 300 g • margaryna lub masło do gruntu 30 g • woda 150 ml • margaryna do laminowania puff pastry 270 g • sól 7 g • ocet 1 łyżeczka nadzienie • jabłka (kwaśne) 700 g • cukier 100 g • cynamon 0,5 łyżeczki • imbir kawałek ok. 2–3 cm • cukier wanilinowy 10 g • jajo do smarowania 1 szt. • cukier puder do posypania 60 g sposób wykonania 1. Sporządź ciasto francuskie lub użyj przygotowanego wcześniej ciasta mrożonego. 2. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na cząstki lub plasterki. 3. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. 4. Jabłka przełóż do rondla, dodaj cukier, cukier wanilinowy, cynamon i imbir. 5. Smaż, aż odparuje sok i masa zgęstnieje. 6. Ciasto rozwałkuj na prostokąt grubości 5 mm. 7. Pokrój na kwadraty o boku 12 cm. 8. Na każdy kwadrat nałóż nadzienie, boki sklej w kopertę. 9. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220ºC. 10. Uł&oac (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Omlet z jogurtem i owocami/warzywami (1 PORCJA) ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: Jaja kurze-JEDNO średnie jajko(60g) - 2sztuki(100g) Ananas - 1/8 sztuki (80 g) Kiwi - 1 sztuka (80 g) Mąka żytnia razowa ekologiczna EKO-MEGA - 1/5 szklanki (26 g) Olejrzepakowy, uniwersalny - 1 i 1/2 łyżki(15 ml) Otręby pszenne - 1/7 szklanki (5 g) Pomarańcza - 1 sztuka (240 g) Sól Himalajska-2/3łyżeczki(3g) Woda - 1/8 szklanki (12 ml) Przygotowanie: Jajka wbić do miseczki, dodać mąkę, wodę i sól. Ubijać mikserem do momentu, kiedy ciasto będzie pulchne. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną olejem wlać ciasto. Po ok.5 minutach obrócić omlet i przykryć pokrywką na kolejne 5 minut. Gotowy omlet zdjąć z patelni, polać jogurtem naturalnym i dodać świeże warzywa lub owoce

Zobacz cały wpis na blogu »