Wpisy zawierające słowo kluczowe liaza fenyloalaninowa.
hormeza UVC biologia i ochrona przyrody
Wpis dedykuję osobom, które boją się dziury ozonowej, albowiem UVC nie dociera do Ziemi, chociaż zwykłe UVA i UVB w tej materii działaja w podobnym stopniu. Chodzi o to, że zbadano zawartość substancji odżywczych w owocach i warzywach po ekspozycji na promienie UVC, użyto lamp kwarcowych w szklarni. Niedojrzałe pomidory podzielono na dwie grupy, obie przetrzymywano w temperaturze 13 st. C i w wilgotność 95% z tą różnicą, że jedna z grup została poddana promieniom UVC. Potem przeniesiono je do pomieszczenia z temp. 23 st, by mogły dojrzeć i zbadano zawartośc przeciwutleniaczy w ich miąższu. Okazało się, że poddano promieniom UVC pomidory miały znacznie więcej witaminy C i polifenoli od pomidorów, które nie miały kontaktu z UVC. Witaminy C ludzie nie wytwarzają, a jest nam potrzebna do przyswajania żelaza i wytwarzania hemoglobiny, witamina C wzmacnia odporność i bierze udział w krzepnięciu k (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.
Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.