Kurczak

Wpisy zawierające słowo kluczowe kurczak.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KUKURYDZĄ SZYBKO&SMACZNIE

KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KUKURYDZĄ Witajcie, w pierwszym przepisie na naszym blogu! Zapewne burczy Ci w brzuchu, albo masz ochotę na coś pysznego? Może po prostu nudzisz się w domu i chcesz ugotować coś smacznego, ale twoje umiejętności kulinarne kończą się na jajecznicy? Nie ma problemu! Przychodzimy do Ciebie z propozycją na szybki, smaczny, a przede wszystkim łatwy obiad, którego wykonanie zajmie Ci zaledwie 25 min. Zapewniamy, że przepis jest dziecinnie łatwy, a składniki, do niego potrzebne z pewnością znajdziesz w lodówce.     Składniki: 4 udka kurczaka 400 ml śmietany 12% Ząbek czosnku Jedna cebula (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Czas mija... o czym myślę jadąc na rowerze

      NOWOGRÓD         Są takie miejsca, takie trasy i takie chwile gdy wracam do tych dni gdy zaczynałem swoją przygodę z turystyką rowerową. Już chyba wspominałem początki. Zakup roweru, w którym odpadała korba pedału. Jego ciężar oraz dystanse jakie na nim pokonywałem. Pierwszą  najdłuższą trasą był samotny wyjazd do Zuzeli. Zaś pierwszym "kolarskim" marzenie (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa z dyni ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 2 ½ kg dyni 1-2 ząbki czosnku olej 4 łyżki śmietany 1 łyżeczka gałki muszkatałowej 1 łyżeczka kminku 1 cebula 750 ml bulionu z kurczaka sol, pieprz Sposób przygotowania: Dynię po usunięciu gniazda nasiennego kroimy na małe kawałki. Ułożyć na papierze do pieczenia i podlać olejem. Piec 20 minut w temp. 180 stopni. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Upieczoną dynię wrzucić do bulionu razem z cebulą i czosnkiem. Całość dokładnie zmiksować. Przyprawić solą, kminkiem, pieprzem i gałką. Gotować przez 10 minut. Można podawać w wazie z wydrążonej dyni. Po przelaniu do talerzy,na każdym zrobić kleks ze śmietany

Zobacz cały wpis na blogu »
Drobiowy gulasz z udźca kurczaka ZEBRANE PRZEPISY

Składniki ok. 0,8 dag mięsa z udźca kurczaka (oczywiście bez skóry), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, ok. 30 dag pieczarek, 1 czerwona papryka, ok. 0,8 litra bulionu drobiowego ( ja dałam rosół z wcześniejszego obiadu), 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka musztardy ( ja dałam Kamis sarepską ostrą) 2-3 ogórki konserwowe, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, 1 łyżka śmietany ( u mnie 30 %) olej, sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku, 1. Mięso oddzielamy od kości, kroimy w kostkę, następnie podsmażamy i dusimy około 15 min aż będzie miękkie. Cebule, paprykę i ogórka kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Cebulę podsmażamy na oleju z dodatkiem masła. Dodajemy pieczarki i ( ¾)papryki i chwilę dusimy (ok 5 min). Mięso mieszamy z podsmażonymi pieczarkami, papryką i ce (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
FILET Z KURCZAKA MARYNOWANY W CYTRYNIE I TYMIANKU, Z GRILLOWANĄ POLENTĄ I SAŁATKĄ ZE SZPINAKU ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na 10 porcji KURCZAK: Filet z kurczaka, 10 szt. 1,400 kg Marynata do drobiu Knorr Professional 0,040 kg Tymianek 0,006 kg Sok z cytryny 3 szt. Oliwa z oliwek 0,050 l Cytryna, sparzona 20 plastrów Boczek wędzony surowy, plastry 0,250 kg POLENTA: Woda 1,300 l Rama Cremefine Profi 15% 0,400 l Sól do smaku Kasza kukurydziana 0,450 kg SAŁATKA: Szpinak baby 0,150 kg Pomidorki koktajlowe 0,600 kg DRESSING: Oliwa 0,150 l Ocet balsamiczny 0,075 l Sól morska do smaku Wykonanie KURCZAK: • Filety zamarynuj w Marynacie, tymianku, soku z cytryny i oliwie. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny. • Następnie na filety nałóż plasterki cytryny i owiń boczkiem. • Wstaw do pieca o temperaturze 180⁰C do idealnego wypieczenia. POLENTA: • Wodę zagotuj z Ramą 15%, dodaj sól i stopniowo wsypuj kaszkę kukurydzianą. Mieszając, uważaj, aby się nie przypaliła. • Gotuj przez 3 minuty. • Zdejmij z ognia, prze (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Drobiowe kąski w cieście piwnym ZEBRANE PRZEPISY

120 min Składniki 1 podwójna pierś kurczaka pół puszki dowolnego piwa ( nie smakowego) 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 2 jajka mąka sól olej  Pierś myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Oprószamy je 2 łyżeczkami przyprawy do kurczaka i odstawiamy na kilka godzin. Piwo wlewamy do miski, dodajemy jajka i tyle mąki, aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany, dodajemy łyżeczkę przyprawy i odrobinę soli. Olej rozgrzewamy w rondlu. Każdy kawałek kurczaka nabijamy na patyczek do szaszłyka, moczymy w cieście i smażymy na rumiano na głębokim oleju. Podajemy z dowolną surówką. Porady Jeśli zostanie nam ciasto, możemy do niego dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbaskę i szczypiorek i usmażyć piwne placuszki, są one równie pyszne.

Zobacz cały wpis na blogu »
Pałki kurczaka z cytryną i miodem ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:700 g udek z kurczaka Przyprawa do złotego kurczaka Knorr2 łyżki miodu lipowego 2 łyżki octu jabłkowego  skórka otarta z 1 cytrynysegmenty wycięte z 2 cytrynkilka gałązek tymianku2 łyżki Ketchupu Hellmann’s Pikantny Sposób przygotowania:1.Wdużej misce pomieszaj startą skórkę z cytryny, miód, ketchup, drobno posiekany tymianek. Dodaj dwie łyżki octu jabłkowego i całe opakowanie Przyprawy do złocistego kurczaka Knorr. Przyprawa sprawi, że upieczone udka nabiorą delikatnie korzennego smaku i będą bardzo soczyste.2.Natrzyj udka marynatą i pozostaw je w niej przez co najmniej przez 6 godzin.3.Po tym czasie mięso ułóż na wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia. Na kurczaka poukładaj segmenty cytryny. Całość wstaw do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 45 minut. W połowie czasu pieczenia obróć pałki na drugą stronę, tak aby równomiernie się upiekły i aby skórka była chrupiąca. Po tym czasie temperaturę pieczenia (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Czosnkowe grzanki z kurczakiem i mozzarellą ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: - grahamka lub pełnoziarnista bułeczka, - łyżka oliwy z oliwek, - ząbek czosnku, - 120g filetu z piersi kurczaka, - szczypta pieprzu, - szczypta soli, - trochę suszonej Bazyli, - 2 plasterki mozzarelli, - plasterki pomidora, - listki bazylii Przygotowanie: Pierś z kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i suszoną bazylią, a następnie kładziemy go na rozgrzaną patelnię. Bułkę kroimy na pół. W osobnej miseczce mieszamy odrobinę oliwy z oliwek i rozgnieciony ząbek czosnku, a następnie taką mieszanką smarujemy połówki bułki. Kładziemy na nieusmażonego kurczaka, plastry mozzarelli oraz pomidory. Kanapki wstawiamy do piekarnika ustawionego na 200 stopni i pieczemy aż do rozpuszczenia sera. Grzanki układamy na talerzu i dekorujemy świeżą bazylią

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka z kurczakiem i grzankami ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 1/2 opakowania gotowej mieszanki sałat z rukolą, 1 filet z kurczaka, 1 kromka chleba razowego, 1 pomidor, 1 cebula czerwona, 1/2 ogórka zielonego, 1/2 opakowania jogurtu naturalnego, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki kukurydzy, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy.Przygotowanie: Filet z kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem, smarujemy oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku. Odstawiamy na przynajmniej godzinę (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Grillowana pierś z kurczaka na ziołowym penne ZEBRANE PRZEPISY

do 60 minut dla 2 osób 2 pojedyncze piersi kurczaka g makaronu penne  50 ml śmietany 18% 2 łyżki parmezanu  łyżeczka ziół prowansalskich  2 ząbki czosnku łyżki oliwy z oliwek : Filety myjemy, oczyszczamy i lekko rozbijamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę i mieszamy z oliwą z oliwek. Kurczaka smarujemy oliwą z czosnkiem, posypujemy solą z pieprzem, przykrywamy i odstawiamy na około 0,5 godziny do lodówki. Następnie grillujemy. Śmietanę mieszamy z serem, ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy na wolnym ogniu. W tym czasie, w osolonej wodzie, gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i mieszamy z gotowy (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
czosnkowe skrzydełka z pieca ZEBRANE PRZEPISY

75min Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka łyżeczka słodkiej papryki 3 ząbki czosnku łyżka czosnku granulowanego łyżeczka tymianku pieprz grubo mielony 1/2 łyżeczki płatków chilli sól według uznania 2-3 łyżki oleju Skrzydełka opłukać. Usunąć z nich końcówki (trzecią najmniejszą cześć). Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać z olejem, dodać resztę przypraw i wymieszać. Natrzeć mięso i umieścić na blaszce do pieczenia. Można upiec od razu ale najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatki z kuskusem i makaronem w kształcie ryżu ZEBRANE PRZEPISY

1 godz.  6–7 Składniki • 1 opakowanie makaronu w kształcie ryżu • 20 dag kuskusu • 1 kg filetów z podudzi kurczaka • 2 długie świeże ogórki • 2 puszki kukurydzy • 3–4 czerwone papryki • 1–2 łyżki majonezu • 3 łyżki jogurtu greckiego • minimum ½ szklanki słodkiego sosu chili • olej do smażenia • sól, pieprz, ulubiona przyprawa do kurczaka (do smaku) Wykonanie Podudzia pokrój i dopraw ulubioną przyprawą do kurczaka. Doprawione mięso podsmaż na patelni. Pod koniec smażenia dolej słodki sos chili i stale mieszając, podsmażaj dalej, aby uzyskać słodko-ostrą glazurę na kurczaku. W czasie, gdy mięso się smaży, pokrój ogórki, paprykę i wsyp je do miski razem z odsączoną kukurydzą. Do warzyw dodaj jeszcze ciepłe mięso, a także powstały na patelni sos. Całość wymieszaj. Następnie warzywa wraz z mięsem (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Kurczak z mascarpone ZEBRANE PRZEPISY

25min Składniki Filet z piersi kurczaka 50dag 25dag serka mascarpone 30dag pieczarek 1 cebula 2 pomidory 2 łyżki oliwy Kilka listków mięty Sól, pieprz, słodka papryka 30dag makarony szerokie wstążki   1. Pieczarki kroimy w plastry, piersi kurczaka, pomidory i cebulę w kostkę. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, dokładamy piersi a na końcu pomidory. 3. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Dodać serek mascarpone i dusić ok. 10 min. 4. Podawać z makaronem ugotowanym w międzyczasie wg przepisu na opakowaniu, posypać miętą lub inną ulubiona zieleniną.

Zobacz cały wpis na blogu »
Papryka faszerowana kurczakiem i pieczarkami ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 2 duże $lety z piersi kurczaka, 20 dag pieczarek, 4 duże albo 6 średnich strąków papryki, cebula, 2 łyżki oleju, łyżka masła, ok. 15 dag żółtego sera, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, natka pietruszki Mięso umyć, osuszyć i  pokroić w  drobną kostkę. Posypać przyprawą do  kurczaka. Cebulę drobno posiekać. Na  patelni rozgrzać olej, zeszklić połowę cebuli, dodać kurczaka i  smażyć na  dużym ogniu przez kilka minut. Pieczarki oczyścić i  pokroić w  półplastry. Na drugiej patelni roztopić masło, dodać pieczarki i  smażyć aż woda, którą puszczą odparuje. Doprawić do  smaku solą i  pieprzem. Ser pokroić w  plastry lub zetrzeć na  tarce o  grubych oczkach. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Na  dnie ułożyć trochę sera, następnie trochę kurczaka i  pieczarek, znów ser, kurczak i  pieczarki – tak, aby wypełnić całe wnętrze papryki. Zakończyć plast (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
ŻÓŁTE CURRY z kurczakiem ZEBRANE PRZEPISY

2 porcje 20 minut średnie 400 ml mleczka kokosowego ⅓ saszetki żółtej pasty curry ½ piersi z kurczaka, pokrojonej w cienkie plastry 1 duża drobno posiekana cebula 2 ząbki drobno posiekanego czosnku 100 ml bulionu wołowego 1 garść zielonej fasolki szparagowej otarta skórka z 1 cytryny 2 łyżki oleju ryż do podania Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć cebulę oraz czosnek. Dodać pastę curry i całość wy - mieszać. Wlać bulion, a po chwili mleczko kokosowe. Znów wymieszać. Dodać kurczaka oraz fasolkę i całość gotować przez 5 minut. Na koniec dodać skórkę z cytryny i całość dusić 1 minutę. Curry podawać z ryżem jaśminowym.

Zobacz cały wpis na blogu »