Kremy

Wpisy zawierające słowo kluczowe kremy.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Borowina i torf biologia i ochrona przyrody

Torf to nie tylko paliwo, to najmłodszy węgiel kopalny, powstały z obumarłych części roślin. Powstaje na bagnach, torfowiskach, mokradłach, często z torfowców, torfowce rosną w górę, rozgałęziają się, na szczycie są gametofity i sporofity, części na dole zamierają i rozkładają się, im są niżej tym mają mniej tlenu. Szczątki ulegają humifikacji i przekształceniu w torf. Także inne części roślin, które opadną do bagien opadają na dno, gdzie są gromadzone, miażdżone pod kolejnymi warstwami i rozkładane. Nagromadzenie torfu to pierwszy etap powstawania węgla, torf stanowi paliwo, jest nawozem, ziemia uniwersalna do roślin doniczkowych to torf z piaskiem w rożnych proporcjach. Przygotowując działkę pod uprawy mieszamy górna warstwę ziemi (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
jarzębina i orzechy włoskie na bielactwo biologia i ochrona przyrody

Na podstawie owoców jarzębiny, czyli jarząbu oraz orzecha włoskiego można zrobić naturalne samoopalacze. Wprawdzie nic nie zastąpi naturalnej opalenizny, a wyciąg z owoców nie wytworzy nam witaminy D, ale są takie przypadłości,kiedy skóra nie wytwarza melaniny, oczywiście jest to problem tylko natury estetycznej, rezygnacja z opalania jest niezdrowa, powoduje niedobory witaminy D, obniża nastrój i ogólnie nie jest dla nas dobra, ale podczas opalania kontrast pomiędzy plamami, a resztą skóry rośnie. Trzeba więc czymś te plamy zabarwić,chemiczne samoopalacze są niezdrowe, ale natura dała nam inne możliwości. Można zabarwić skórę stosując bezpieczne barwniki roślinne. Pół szklanki owoców jarzębiny miksujemy, zalewamy litrem wrzątku i parzymy 15 minut pod przykryciem, potem odcedzamy i wlewamy do wanny, kąpiemy się 10 - 15 minut. napar można też w (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Rozstępy Przyszła Mama Mai

Są i one! (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Krem brokułowo-szpinakowy Kuchnia

Krem brokułowo- szpinakowy - Bardzo zdrowa, zielona zupa-krem, której główny smak nadają brokuły i liście szpinaku. Najlepiej smakuje podana z kleksem serka ricotta, grzankami i posiekaną pietruszką.

Zobacz cały wpis na blogu »