|
Jak suszyć słonecznik biologia i ochrona przyrody
Słonecznik to dobry dodatek do pieczywa, ciastek, sałątek oraz przekąska, zwykle zbieramy i od razu zjadamy. Przechowywany szybko pleśnieje, żeby nadawał się do dłuższego przechowania trzeba go wysuszyć, suszymy w temperaturze 40-49 st-pond 50 st niszczy niełupki czyli owoce. Słonecznik suszymy od razu po zbiorze, nie może czekać pod przykryciem, bo zaczyna pleśnieć, trzeba pozbyć się dna kwiatostanowego, koszyczka zostawiając same nasiona, które trzymamy w temperaturze poniżej 12 st, wysuszone w suszarce do warzyw i grzybów lub uchylonym piekarniku owoce przechowujemy w miejscu z wilgotnością na poziomie 6-9%. suszymy pojedyńczą warstwą nasionka przez 6-8 godzin. Jeśli ktoś nie ma suszarki do warzyw wystarczy rozlożyć słonecznik pojedynczą warstwą na kartkach lub tekturowych tackach na połud (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
|
Przeciwnowotworowy mniszek lekarski i inne jego zastosowania biologia i ochrona przyrody
Mniszek lekarski rośnie wszędzie, jest jadalny, każdy go rozpoznaje, jest darmowy, smaczny. Korzeń mniszka rozpoczyna niszczenie komórek raka prostaty w ciągu 48 godzin. Jak wykazały badania naukowców z Uniwersytetu Windsor, korzeń mniszka niszczy komórki nowotworowe, nie dając skutków ubocznych. Ekstrakt z korzenia leczy nowotwory płuc, prostaty i atypową białaczkę szpikową. Są prowadzone badania na temat leczenia raka piersi przy pomocy mniszka. Zebrano ca (...) Zobacz cały wpis na blogu » |