Od czego zależy kolor owoców biologia i ochrona przyrody
Owoce zawierają barwniki roslinne, które nadaja im odpowiedni kolor. Czerwone owoce np. papryka, pomidor, porzeczka maja likopen (owoc jako część rosliny), żółte marchewka, dynia, papryka, cytrusy, brzoskwinie, morele, ananas maja karotenoidy, luteinę, zeaksantynę, zielone:sałata, szpinak, brukselka, brokuł, jarmuż, seler naciowy, natka pietruszki, zielony groszek oraz owoce – agrest, kiwi, awokado maja chlorofil, białe: cebula, czosnek, chrzan, por, cykoria, kalafior mają allicynę, fioletowe bakłażana, czerwoną cebulę, jagody, borówki, jeżyny, aronię, żurawinę, czarne porzeczki, śliwki maja antocyjany, ma je także czerwona kapusta.Karotenoidy sa w chloroplastach i chromatoforach, mają kolor żółty-ksantofile, cz (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.
Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.