Jajka

Wpisy zawierające słowo kluczowe jajka.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Jajka nimfo-niespodzianki MŁODE NIMFY

Dzień 14 kwietnia 2020 roku niczym zbytnio nie odróżniałby się od innych, gdyby nie niespodzianka jaką sprawiły mi  papugi. Zauważyłam niespokojne zachowanie papug i postanowiłam zajrzeć  do klatki, wtedy zauważyłam małe jajko. Domyśliłam się, że zniosła je Lusia. Widać było, że jest to dla nich też duże wydarzenie. Krążyła razem z samcem wokół jajka ciągle je przetaczając dziobem i próbując na nim siadać. Większość czasu jednak jako leżało bez opieki.  W ciągu tygodnia jajek przybywało. W sumie zniosła ich 6. To dopiero jajka niespodzianki! Prawdziwe wysiadywanie zaczęło się, kiedy Lusia zniosła 4 jajko. Od tego momentu nie mogłam się doczekać, kiedy minie 18 do 26 dni, bo po takim okresie mogą wylęgać sie młode nimf. Zastanawiałam sie, czy moi podopieczni będą chetni przez tyle dni wysiadywać jajka i czy doczekają sie młodych. Przez pierwsze kilka dni samica składa jaja, ale od razu ich nie wysiadują. Czekają (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Wielkanoc cz9 - tradycje. Zajęcia świetlicowe: kreatywne pomysły na spędzanie czasu wolnego.

Wielkanocny Poniedziałek (lany poniedziałek, śmigus-dyngus) to zawsze ten najbardziej wyczekiwany przez najmłodszych moment świąt. Już od rana maluchy z zakupionymi wcześniej śmingusówkami czają się na swe ofiary - najpierw naturalnie na rodziców, potem dalszą rodzinę, a w końcu na sąsiadów.  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Wielkanoc cz8 - tradycje. Zajęcia świetlicowe: kreatywne pomysły na spędzanie czasu wolnego.

Wydmuszka   Teraz czas na coś trudniejszego,  jeśli poradziłeś sobie z ozdabianiem jajek ugotowanych czas na wydmuszki. Musisz być bardzo delikatny i ostrożny, ponieważ wydmuszki bardzo łatwo pękają. Do pomocy poproś najlepiej kogoś starszego. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Wielkanoc cz7 - tradycje. Zajęcia świetlicowe: kreatywne pomysły na spędzanie czasu wolnego.

  Kolejną tradycją jest malowanie jajek.  Domowe sposoby na zabarwienie jajek to:     (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Wielkanoc cz6 - tradycje. Zajęcia świetlicowe: kreatywne pomysły na spędzanie czasu wolnego.

Tradycje Świąt Wielkanocnych.   Świętowanie Wielkiej Nocy rozpoczynamy już tydzień przed Wielką Niedzielą. Obchodzimy  wtedy Niedzielę Palmową – zwaną kiedyś wierzbną lub kwietną. Do kościoła przychodzi się z palemką. Dawniej robiono je własnoręcznie w domu z kwiatów, gałązek bukszpanów, papieru, bibuły, sznurków, piórków itp. Obecnie można kupić palmy w sklepach czy przed kościołem, sprzedawane są w różnych rozmiarach oraz wszystkich kolorach tęczy. Poświęconej palemce przypisywano magiczne właściwości, dlatego zanoszono ją do domów, by zapewniała rodzinie szczęście   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Ale jaja Przedszkole w Kisielicach

Ale jaja   1. "Wielkanocny zajączek" - praca plastyczna z papieru kolorowego.   2. „Dywanowe pisanki” – zabawa manualna. Dziecko dostaje szarfę/sznurek i materiały plastyczne: nakrętki, druciki kreatywne, patyczki po lodach, sznurki. Dziecko rozkłada na dywanie szarfę lub układa sznurek w kształt jajka – to będą pisanki – i ozdabia je otrzymanymi materiałami.  3. Zabawy dowolne dzieci. Czynności porządkowe na koniec dnia – porządkowanie kącika zabaw; segregowanie zabawek według koloru. 4. Joga dla dzieci - "Wyprawa w kosmos" https://www.youtube.com/watch?v=DBYZXW0PqmA&t=54s (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Tarta dyniowa ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: Farsz: 50 dkg startego miąższu dyni 1 cebula 5 dkg suchego ryżu 10 dkg boczku 2 jajka ok. pół litra mleka (żebymleko przykryło dynię wgarnku) sól, biały pieprz gałka muszkatołowa 10 dkg startego sera żółtego trochę tartej bułki Ciasto: 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 3-4 łyżki śmietany sól do smaku Sposób przygotowania: Dynię ugotować w mleku, dokładnie odcedzić. Boczek pokroić i podsmażyć, dodać cebulę i zeszklić na boczku, dolać trochę oliwy. Jak się wszystko przesmaży, dodać suchy ryż, chwilę mieszać na patelni i dolać 200 ml wody. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.Do dyni dodać ryż z boczkiem, 2 całe jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką i dokładnie wymieszać. Ciasto wyrobić, schować do lodówki na 30 minut. Posmarować formę masłem, cienko rozwałkowane ciasto podpiec przez około 15 minut w temp.190 stopni. Podpieczone ciasto posypać lekko bułką tartą, nałożyć farsz, posypać serem żółtym i włożyć do piekarnika n (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Naleśnikowe rożki ze śliwkami ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 20 dag mąki 1,5 – 2 szklanki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka 2 jaja sól olej do smażenia Na masę jogurtową: ½ l tłustego mleka 4 żółtka 2 duże jaja 1 opakowanie cukru waniliowego 15 dag cukru pudru Do zapiekania: masło do formy 1 kg śliwek cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem, cukrem waniliowym, żółtkami i jajkami, dodać szczyptę soli i utrzeć na gładką masę, odstawić na kilka minut (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęsta, dolać mleka, jeśli za rzadka – dosypać mąki). Na patelni rozgrzać olej, usmażyć 8 naleśników, ostudzić. Zamiast natłuszczać patelnię, można olej dodać do ciasta. Na masę jogurtową utrzeć mleko z żółtkami i jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Śliwki dokładnie umyć, przeciąć na połowę, wyjąć pestki, pokroić na ćwiartki. Każdy naleśnik rozłożyć, ułożyć na nim cząstki śliwek, zwinąć ciasno jak roladę i ostrym nożem pokr (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Pyszne ciasto kefirowe ZEBRANE PRZEPISY

Czas przygotowania 45 min Liczba porcji 16–20 Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy 1 szklanka cukru 3 jajka 1/2 szklanki oleju 2 małe kefiry lub jogurty (190 g) margaryna owoce: np. truskawki, śliwki, jabłka, owoce leśne Wykonanie: Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy mieszaj łyżką. Następnie dodaj jajka, olej i kefir, ponownie mieszając – aby się wszystko połączyło. Blachę posmaruj tłuszczem (margaryną) i posyp najlepiej kaszą manną, aby ciasto się nie przyklejało. Do tak przygotowanej blachy przełóż przygotowane ciasto. Na wierzchu ułóż takie owoce, jakie masz pod ręką (na przykład truskawki, śliwki, jabłka, owoce leśne), wciskając je trochę w ciasto, aby były głębiej. >Teraz pozostaje tylko wsadzić blachę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Po około 45 minutach należy sprawdzić, czy ciasto jest już dobre. Możesz nakłuć je wykałaczką – jeśli ciasto się nie prz (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
CHŪNBǏNG - wiosenne naleśniki ZEBRANE PRZEPISY

Sposób przygotowania 1. Wlać gorącą wodę do mąki, zmieszać ją z 3 g soli i ugnieść ciasto. 2. Włożyć ciasto do miski i odczekać 30 minut. 3. W tym czasie posiekać drobno ogórka, cebulę szczypiorową i selera. 4. Ubić jajka w misce i zrobić jajecznicę z solą, cebulą szczypiorową i chilli. 5. Zagotować seler we wrzątku. 6. Pociąć ciasto w małe kawałki, a potem uformować z nich placki. 7. Posmarować placki z każdej strony olejem. 8. Rozwałkować cienko każdy z placków. 9. Przez 1-2 minuty smażyć każdy placek. 10. Ułożyć przygotowany wcześniej farsz na naleśniku i zrolować. Postępować w analogiczny sposób w przypadku każdego naleśnika. Składniki • 250 g mąki • 150 g gorącej wody • 1 ogórek • 2 selery • 3 jajka • 2 ziemniaki • 15 ml oleju • 1 szczypiorek • 10 ml sosu chilli • 10 g skrobi • 6 ml sosu sojowego • 10 g soli • 5 g chilli

Zobacz cały wpis na blogu »
Szybkie ciasto z dyni ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 2 szklanki dyni startej na jarzynowej tarce1 szklanka cukru3 jajka3 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka sody1 cukier wanilinowy3 szklanki mąki1 szklanka oleju Przygotowanie: (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PIERNIK ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI: - mąka wrocławska: 2 kg - cukier: 1 kg - miód: 25 dag - przyprawa korzenna: 2 opakowania -goździki: 2 łyżeczki, cynamon: 2 łyżeczki, anyż: 2 łyżeczki (wszystkie przyprawy zmielić) - 2 łyżeczki amoniaku zaparzyć w 1 szklance ciepłego mleka - jajka: 4 szt. - smalec: 2 łyżki, -masło: 2 kostki -kakao, -kawa- 2 łyżeczki WYKONANIE CIASTA: Tłuszcz i miód podgrzać i schłodzić. Z 1 szklanki cukru przygotować karmel, zalać naparem ( 2 łyżeczki kawy zaparzyć ½ l wody ). Schłodzić. Do ostudzonego tłuszczu i karmelu dodać pozostały cukier, jajka, amoniak oraz mąkę. Dobrze wyrobić. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Wykrawać pierniki i piec w temp. 175– 180C.

Zobacz cały wpis na blogu »
Pikantne placki z dyniowatych i marchwi ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 2 szklanki startej cukinii 1 szklanka startej dyni 1 szklanka startej marchwi 1 cebula 4 jaja 10 płaskich łyżekmąki olej do smażenia Przyprawy: po pół łyżeczki soli, curry i mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki chilli Sposób przygotowania: Warzywa zetrzeć na tarce drobnych oczkach, cebulę drobno posiekać, wymieszać razem i posolić. Do warzyw dodać jajka, mąkę i przyprawy, dokładnie wymieszać. Smażyć złocisto-brązowe placuszki o grubości ok. 1 cm. Podawać gorące z kwaśną śmietaną wymieszaną z listkami tymianku.

Zobacz cały wpis na blogu »
Racuszki z dyni i cukinii podane z greckim jogurtem i czerwonym kawiorem ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: ¼ obranej i oczyszczonej dyni 1 oczyszczona z nasion cukinia 2 jajka 10 dkg mąki pszennej 8 dkg pestek dyni kilka gałązek świeżego koperku 2 ząbki czosnku olej słonecznikowy do smażenia 25 dkg jogurtu greckiego 5 dkg kiełków groszku szparagowego 1 cytryna czerwony kawior sól, pieprz czarny Prymat do smaku Sposób przygotowania: Dynię i cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, oprószyć solą, chwilę odczekać, a następnie odcisnąć zbędną wodę. Dodać jajka, mąkę, pestki dyni oraz posiekany czosnek i koperek,wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić do smaku. Na gorącej oliwie usmażyć okrągłe racuszki, a następnie ułożyć je na talerzach i podawać z kiełkami, greckim jogurtem, czerwonym kawiorem oraz cząstką cytryny

Zobacz cały wpis na blogu »
Leczo z dynią ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 80 dkg dyni 50 dkg mięsa mielonego 2 ugotowane ziemniaki 2 uduszone czerwone papryki 1 cebula 3 jajka koperek Sposób przygotowania: Dynie pokroić w kostkę i udusić. Mięso mielone podsmażyć z cebulą. Ziemniaki ugotowane pokroić w kostkę, paprykę również pokroić i poddusić. Wszystkie składniki wymieszać i doprawić.

Zobacz cały wpis na blogu »