Grzyby

Wpisy zawierające słowo kluczowe grzyby.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

PAŹDZIERNIK 2020 Klub Seniora Łagiewniki

Kolejny miesiąc, działamy mimo dziwnej sytuacji wokół nas. Mieliśmy kolejny dzień ćwiczeń, które prowadziła Ela Hoffmann. W ramach spotkań dzielimy się przepisami na zaprawy, nalewki, wina ora ciekawe pomysły kulinarne. Klub odwiedziła Pracownia Urody, która przeprowadziła przezentację na temat cery i nie tylko... Każdy członek Klubu otrzymał zaproszenie na dwa darmowe dowolne zabiegi w Gabinecie kosmetycznym i fryzjerskim ul.Kazimierza Odnowiciela 16 w Pobiedziskach. Super niespodzianka. Październikowe spotkania to również trening umysłu i spotrzegawczości przy układaniu PUZLI      (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa grzybowa ZEBRANE PRZEPISY

6 porcji) 2 Zupy borowikowe Jak u Mamy WINIARY• 50 g su-szonych grzybów (lub 200g mrożonych) • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek selera • 5 ziarenek ziela angielskiego • 2 liście laurowe • 1 cebula • 1 łyżka masła • natka pie-truszki • 2–3 łyżki serka mascarpone lub kremówki • sól • pieprz 1.Suszone grzyby umyj, zalej ciepłą wodą i zostaw na 1 godzinę. Ugotuj i pokrój w paseczki. Jeżeli są mrożone to rozmroź i pokrój w plasterki.2.Z warzyw i przypraw ugotuj wywar ok. 1,5 litra.3.Cebulę drobno pokrój.4.Masło rozpuść na patelni, dodaj cebulę i duś ją do czasu, aż będzie złocista. Dodaj grzyby i duś ok. 10 minut.5.Wywar przecedź i dodaj grzyby z cebulą. Gotuj ok. 15 minut.6.Zupy borowikowe rozprowadź w szklance wody i wlej do wywaru. Gotuj jeszcze przez chwilę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę rozlej do bulionówek i podaj z kleksem serka, posypaną natką pietruszki.7.Możesz (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Smażony filet z karpia z sosem z suszonego podgrzybka ZEBRANE PRZEPISY

Czas przygotowania: 90 minut Składniki na: 6 porcji – 3 szt. fileta z karpia – mąka do panierowania – olej do smażenia – sól do smaku – pieprz do smaku Marynata do ryby: – 0,5 l mleka – 5 gałązek świeżego kopru – 2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki – 1/2 szt. cytryny pokrojonej w plasterki  Sos z suszonego podgrzybka: – 25 g suszonego podgrzybka – 1/2 szt. cebuli posiekanej w kostkę – 30 ml czerwonego wina – 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% – 100 ml śmietany 30% – 1 łyżka mąki pszennej – przyprawa uniwersalna do smaku – pieprz do smaku Wykonanie: Grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 1 godzinę do namoczenia. Filety z karpia dzielimy według uznania i przyprawiamy do smaku. Do naczynia wkładamy pokrojoną rybę, przekładając gałązkami świeżego kopru, plasterkami cytryny i czosnkiem. Całość zalewamy mlekiem, tak a (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Omlety ZEBRANE PRZEPISY

            Składniki (na jeden omlet) Około ½ filiżanki nadzienia (patrz poniżej) 3 duże jajka 1 łyżeczka masła lub margaryny Sprzęt Patelnia o średnicy 20 cm, najlepiej teflonowa Średniej wielkości miska Trzepaczka Szpatułka 1. Przygotuj nadzienie (jeżeli masz ochotę) i odstaw je na bok. 2. Za pomocą trzepaczki delikatnie ubij jajka w misce. 3. Postaw patelnię na dużym ogniu i pozwól jej rozgrzewać się przez około 30 sekund. Rozprowadź masło lub margarynę po powierzchni patelni. Gdy przestanie skwierczeć, wlej ubite jajka. Pozwól dolnej warstwie ścinać się przez mniej więcej 15 sekund. 4. Wsuń mniej więcej jedną trzecią szpatułki pod omlet. Unieś jego brzeżek przechylając jednocześnie patelnię w taki sposób, aby nieścięte jajko wypełniło zwolnioną w ten sposób powierzchnię. Powtarzaj czynność tak długo, aż jajka zetną się całkowicie. 5. Szybkim ruchem rozprowadź nadzienie w centralnej częśc (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PIERÓG ZAWIJANY ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: ciasto: 20 dag mąki, 12 dag masła, 1 jajko, łyżka kwaśnej śmietany, 1⁄2 łyżeczki soli nadzienie: 3 dag ugotowanych suszonych grzybów, 1 średnia cebula, 1 łyżka masła, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka natki pietruszki, sól i pieprz Przesianą mąkę siekamy na stolnicy z masłem, dodajemy jajko, łyżkę kwaśnej śmie - tany i sól, a następnie wyrabiamy ciasto ręką i wstawiamy na godzinę do lodówki. Drobno pokrajaną cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy posiekane grzyby i chwilę razem dusimy. Do schłodzonych grzybów dodajemy posiekane (ugotowane na twardo) jajko, natkę, tartą bułkę, surowe jajko, sól, pieprz i dokład - nie mieszamy. Jeśli farsz jest za rzadki, dodaje - my jeszcze trochę tartej bułki. Na posypanej mąką stolnicy cienko roz - wałkowujemy ciasto, nakładamy farsz i zwi - jamy jak roladę, zlepiając brzegi. Układamy pieróg na posmarowanej tłuszczem blaszce, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Po (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Dyniowe naleśniki z farszem z kaszy jęczmiennej i kurkami ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: Naleśniki: → 150 g mąki pszennej → 3/4 szklanki mleka → 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni → 3 jajka → 1 łyżka oleju → 1/2 łyżeczki soli → 1/2 łyżeczka chilli → 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Farsz: → 100 g kaszy jęczmiennej perłowej → 200 ml bulionu warzywnego → 1/2 dymki → 40 g świeżych kurek → łyżka masła → 20 g wędzonej mozzarelli lub oscypka → świeża kolendra → olej → sól, pieprz Sposób przygotowania: Na patelni, na rozgrzanym oleju usmażyć dymkę do jej zeszklenia. Dodać kaszę i chwilę smażyć, aż stanie się szklista. Po tym czasie podlać bulionem (po chochelce, cały czas mieszając do czasu, aż kasza będzie miękka). Na drugiej patelni usmażyć oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. W końcowej fazie gotowania kaszy dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać łyżkę ma (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 2 kg buraków ćwikłowych 7 dag suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy sok z cytryny cukier pieprz sól Ciasto: 20 dag mąki łyżka oleju sól Nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka masła cebula jajo pieprz sól Sposób przygotowania: Grzyby umyć, zalać niedużą ilością zimnej wody. Moczyć 2-3 godz., potem gotować w tej samej wodzie, odcedzić (wywar zachować). Buraki obrać, wypłukać, drobno pokroić lub utrzeć na tarce o grubych otworach, wrzucić do garnka. Dodać pokrojone cebule, przyprawy. Wlać 3 litry zimnej wody i gotować, aż buraki zmiękną. Gdy wystygną, przecedzić wywar, dolać wywar z grzybów, zagotować, przyprawić cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Zanim buraki się ugotują, zrobić uszka. Cebulę zeszklić na maśle, dodać posiekane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajo, wymieszać, przyprawić pieprzem i solą. Mąkę i szczyptę soli wymieszać widelcem z kilkoma łyżkami go (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zalewajka staropolska ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI: woda ziemniaki zakwas susz grzybowy jajka mleko sól, pieprz czosnek lubczyk SPOSÓB WYKONANIA: Wodę, grzyby i ziemniaki pokrojone w grubą kostkę gotujemy, do czasu, do kiedy grzyby i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy przyprawy, zalewamy zakwasem i podbijamy mlekiem. Gotujemy jajka, kroimy w ósemki i dodajemy

Zobacz cały wpis na blogu »
Kapuśniak rybny z grzybami ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na wywar rybny: głowy, ogony i kręgosłupy ryb świeżych, 2 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 mała cebula, kawałek selera korzeniowego, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 3 l wody, sól, pieprz do smaku. Składniki na kapuśniak: 2 szklanki kapusty kiszonej, 100 g wędzonego łososia, ½ szklanki suszonych grzybów, sól, pieprz, majeranek, olej do obsmażenia grzanek, 2 kromki chleba na grzanki.   Wykonanie: Ości i głowy rybie wraz z warzywami korzeniowymi i przyprawami przesmażyć na oleju. Wszystko zalać około 3 litrami wody i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż płyn zredukuje się do połowy. Przecedzić bulion przez sito. Kapustę kiszoną wypłukać. Dodać do zupy. Do wywaru dodać wcześniej namoczone grzyby, pokrojone w drobne kawałki. Gotować zupę, aż kapusta i grzyby zmiękną. Na koniec dodać łososia, którego należy pokroić na kawałki. Następnie zagotować zupę raz jeszcze. Pokroić chleb na grzanki. Podsmażyć go (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa wielowarzywna z fasolką szparagową ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:   2 litry bulionu warzywnego, (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
KASZA GRYCZANA Z SOSEM GRZYBOWYM ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:  2 szklanki kaszy gryczanej  4 szklanki wody Sposób przyrządzenia: Zagotować wodę z łyżką masła i łyżeczką soli dodać kaszę i mieszając gotować aż wchłonie całą wodę. Następnie szczelnie okryć garnek i odstawić w ciepłe miejsce, by kasza doszła. Sos grzybowy:  30 dag suszonych grzybów  1 mała cebula  1 łyżkę mąki  1 łyżkę masła  1 szklankę śmietany  sól, pieprz Grzyby dokładnie umyć ugotować w małej ilości wody. Z masła i mąki zrobić zasmaŜkę, zalać wywarem z grzybów dodać drobno posiekane grzybki z cebulą, śmietanę doprawić solą i pieprzem gotować jeszcze przez chwilę.

Zobacz cały wpis na blogu »
KAPUŚNIACZKI ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: ciasto: 17 dag mąki, 11 dag schłodzonego masła, 2 żółtka, 1⁄2 łyżeczki soli farsz: 40 dag kapusty kiszonej, 4 suszone grzyby, 1 średnia marchewka, 300 g pieczarek, 2 cebule, olej do smażenia, sól i pieprz, 1 jajko Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę prze - siewamy na stolnicę, dodajemy schłodzone, pocięte na kawałki masło, siekamy nożem. Dodajemy sól, żółtka i szybko zagniatamy. Zawijamy ciasto w folię i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Kiszoną kapustę szatkujemy i gotujemy z drobno pokrojonymi suszonymi grzybami. W połowie gotowania do kapusty dodajemy startą marchew. Trzymamy na ogniu jeszcze 10–15 minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 o C. Pie - czarki i cebulę kroimy w drobną kostkę i pod - smażamy na oleju. Ugotowaną kapustę dobrze odcedzamy i mieszamy z cebulą i pieczarkami, doprawiamy solą i pieprzem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3–4 mm. Wykrawamy kwadraty o bokach 8 cm. Na każdym z nich układamy łyżeczkę (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
KURCZAK DUSZONY Z KURKAMI ZEBRANE PRZEPISY

Normatyw surowcowy na 5 porcji kurczak patroszony 1750 g, mąka pszenna 30 g, kurki 200 g, cebula 75 g, masło 40 g, olej 70 g, śmietana 75 g, zielona pietruszka 10 g, pieprz biały, sól do smaku Podzielić kurczaka na części, posolić, oprószyć mąką i obrumienić. • Przełożyć obsmażone mięso do płaskiego garnka lub rondla, podlać wywarem i dusić. • Podsmażyć na maśle kurki z cebulą. • Podsmażone grzyby dodać do kurczaka, dusić. • Gdy mięso będzie miękkie, zagęścić sos zawiesiną z mąki i śmietany, doprawić do smaku. • Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. • Porcja potrawy powinna ważyć ok. 350 g, w tym mięso 250 g.

Zobacz cały wpis na blogu »
Zapiekanka z topinamburem ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 1 kg bulw topinamburu 150–200 g świeżych kurek (mogą też być inne jadalne grzyby leśne) 200 g drobno pokrojonego boczku wędzonego (lub wędzonej szynki) 2 jajka 1 cebula 1 szklanka słodkiej śmietany 1 łyżka zielonej pietruszki 1 ząbek czosnku 150 g sera typu cheddar lub parmezan sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek sok z połowy cytryny   Ilość: 4–5 porcji Czas przygotowania: ok. 1 godziny   Nastawić piekarnik na 180 stopni. Żaroodporne naczynie lub niewielką blaszkę z wysokimi brzegami nasmarować oliwą z oliwek. Bulwy topinambura obrać, wrzucając do zaprawionej cytryną (lub octem) wody, aby nie sczerniały. Ugotować je w wodzie z niewielką ilością soli, tak aby lekko zmiękły (około 10 do 15 minut). Po tym czasie odcedzić i wystudzić. Boczek pokroić w cienkie kawałki, kurki umyć i oczyścić z piasku, cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni z niewielką ilością oliwy podsmażyć boczek, cebulę i kurki oraz starty na tarce lub drobno posieka (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Confit z gęsi na sosie chlebowo- –tymiankowym z sufletem z mąki orkiszowej, płatków owsianych, podgrzybków i polskich serów ZEBRANE PRZEPISY

Składniki (na 8 porcji): gęś 500 g uda z gęsi • 50 g tłuszczu z gęsi • sól morska • rozmaryn • pieprz młotkowy sos miąższ z 8 kromek chleba • 80 ml porto • 5 ząbków czosnku • 4 gałązki tymianku • 3 cebule • 3 łyżki cukru • wywar z mięsa suflet 100 g sera bursztyn • 25 g cebuli • 25 g masła • 10 g podgrzybków • 7 jajek • 4 łyżki tartego oscypka • 4 ml oliwy • 4 pęczki szczypiorku • 3 łyżki płatków owsianych górskich • 2 łyżki mąki orkiszowej • 2 łyżki bułki tartej • 1 łyżka mąki pszennej • 1 szklanka mleka • pęczek natki pietruszki • sól • chilli • gałka muszkatołowa • tymianek • szałwia Po wyjęciu środkowej kości mięso nacieramy przyprawami, sznurujemy, następnie pieczemy w tłuszczu z gęsi przez 4 godziny, w temperaturze 85°C. Produkty do sosu (oprócz chleba) dodajemy do (...)

Zobacz cały wpis na blogu »