Pizza CookFest
SKŁADNIKI: - 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant) - 150 ml ciepłej wody - 1/2 łyżeczki cukru - 250 g mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka oliwy (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Szarlotka CookFest
SKŁADNIKI: (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Moje zainteresowania Moje zainteresowania
Lubię gotować 🍳 jeździć na rowerze 🚴 i biegać 🏃 Zobacz cały wpis na blogu » |
Chicken curry Ajka gotuje
Hejka. Dziś na obiadek curry z kurczaka. Jedna z ulubionych potraw mojego mężą. Podane z ryżem Bsmati oraz świeżym pomidorem i czerwoną cebulką. Skłedniki: Pierś z kurczaka pokrojona w większą koskę Groszek puszka lub szklanka świerzego/mrożonego Marchewka puszka lub szklanka świeżej/mrożonej 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka siekanego imbir 3 zielone posiekane chilli 1 łyżka przyprawy curry 1/2 puszki siekanych pomidorów Sól, pieprz do smaku Kilka łyżek jogurtu naturalnego (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso usmażyć na oliwie. Przełożyć na talerz. Na tej samej bardzo głębokiej patelni lub w garnku z grubym dnem, dusić na maym ogniu cebulę do uzyskanie jasnego brązowego koloru i słodkiego smaku. Dodać chill, inbir i czosnek. Dodać przyprawy. Dusić jeszcze przez minutę.Dodać pomidory i dusić kolejne 5 min. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Kurczaczki/Chicken a'la KFC Ajka gotuje
Polish: Witam wszystkich. Ostatnio duży odzew na jednym ze spotted miał mój przepis na kurczaczki a'la KFC. Tak dawno ich nie robiłam w domu, że dziś z nudów postanowiłąm zrobić dla mężusia obiad z dwóch dań. Kurczaczki najlepiej najpierw ugotować. I na właśnie wywarze z tych kurczaczków (użyłam podudzia) ugotowałąm pyszny rosołek z nutką koreańską. Przepis dodam innym razem. No to do dzieła. Składniki: Kawałki kurczaka (jakie lubisz) Mąka ziemniaczana lub kukurydziana - 5 łyżek Mąka pszenna - 5 łyżek woda gazowana Suszona cebula Suszony czosnek Suszona kolendra Troszkę cynamonu Mieszanka: kminek, nasiona kolendry oraz nasiona (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Wątroba/Liver Ajka gotuje
Dzisiaj na obiad wątroba. U mnie jagnięca, aleprzepis pasuje zarówno do drobiowej, wieprzowej jak i wołowej. Nie jest to jakiś wyszukany przepis, ale ja uwielbiam przyprawy, więc znów sporo ich jest. Składniki: Wątroba około 300g 1 cebula pokrojona w plasterki 3 ząbki czosnku posiekanego 2 zielone chlli posiekanego łyżeczka imbiru posiekanego (dla jagnięcej, zabija zapach) 5 łyżek mąki 1 łyżeczka mixed spice kurkuma, sól, pieprz świeża kolendra lub pietruszka Czerwone wino (opcjonalnie) Przygotowanie: Na patelni udusić sebulę, czosnek, chilli, imbir. Wyjąć z patelni. W misce połączyć wszystkie suche składniki. Opanierować w tym wątrobę. Usmażyć wątrobę, zmniejszyć ogień, dołożyć te uduszone składniki. Dolać szklankę wody (lub pół wody, pół wina). Dusic przez kilka minut. Gotowe. Udekoru (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Samoza/Samosa Ajka gotuje
No i wiedziałam, że nie wysiedzę z nudów. Zaczęłam robić samozę. Bardzo łatwy przepis. Szybko się robi. I bardzo smaczne. Przepis: Składniki: 250g mielonego mięsa (obojętne jakiego, ja użyłam kurczaka) 2 Cebule drobno posiekane 1 łyżeczka posiekanego imbiru 3 ząbki szosnku - posiekane 2 małe zielone chilli - posiekane 1 łyżeczka mieszanki przypraw sól pieprz do smaku Ciasto filo Oliva/olej do smażenia Przyprawy: Kurkuma, kolendra mielona, kminek mielony, cynamon, gałka muszkatałowa starta, liść laurowy suszony i zmielony, goździki suszone i zmielone. (Nie podaję dokładnych ilości przypraw, bo Kżdy ma inny smak i lubi po swojemu). Jeśli pominiecie jakąś przyprawę to się nie przejmujcie. Zwykle (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Dzień pierwszy/Day One Ajka gotuje
Dzień pierwszy na kwarantannie. I co tu robić z nadmiarem wolnego czasu? Wstałąm rano, zakupów jeszcze brak. Dopiero za godzinę przyjadą. Mąż głodny. Znalazłam w lodówce ciasto filo. Jakiś dżem truskawkowy stoi na półce. I o to z dwóch składników wyszło pyszne chrupiące śniadanko. Do tego gorąca czekolada i już. 10 min mi zajęło. Później jeszcze coś pogotuję. Teraz idę sprzątać. ENGLISH: First day in quarantine. And what to do here with an excess of free time? I got up in the morning, there are no shopping yet. They'll be here in an hour. My (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Tort „Arabica” ZEBRANE PRZEPISY
Składniki dla 8 osób: Biszkopt kakaowy: • 50 g żółtek • 120 g całych jaj • 145 g cukru • 80 g białka jaj • 35 g mąki pszennej • 35 g kakao Masa pralinowa: • 60 g białej czekolady • 70 g pasty orzechowej • 45 g prażynek Paillete Feuilletine Mus z białą czekoladą: • 180 g białej czekolady • 80 g mleka • 2 płatki żelatyny • 240 g śmietany 36% Mus czekoladowy: • 85 g ciemnej czekolady 60% • 25 g mleka • 180 g bitej śmietany 36% Crème brûlée (krem kawowy): • 200 g śmietany 30% • 30 g cukru białego • 2 żółtka • 5 g kawy rozpuszczalnej • 5 g żelatyny Decorgel do oblewania tortu: • 100 g żelu na gorąco Belnap • 100 g zimnej wody • 200 g decorgelu białego Nakropka: • 100 g cukru białego • 100 g wody • 50 ml likieru kawowego Kahlua Sposób przygotowania: Biszkopt kak (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Marmolada z moreli ZEBRANE PRZEPISY
2 kg moreli 400 g cukru sok z 1 cytryny 1) Przygotowanie tej marmolady niemal zawsze daje ogromną satysfakcję, ponieważ przepis jest łatwy w wykonaniu. Ponadto jeżeli użyjemy dojrzałych moreli z dodatkiem niezbyt dużej ilości cukru, stanie się ona z pewnością jednym z najsmaczniejszych tego rodzaju przetworów. Morele należy starannie umyć, przepołowić, usunąć pestki, a następnie włożyć do garnka ze stali nierdzewnej. Dodać cukier, sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Całość pozostawić do zmacerowania w chłodnym miejscu na około 12 godzin lub na całą noc. 2) Po upływie wskazanego czasu, postawić garnek na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Proces maceracji w cukrze powinien zapewnić gotowanie marmolady bez ryzyka, że owoce zaczną przywierać do spodu garnka, jeśli nie będą mieszane. Możliwe, że konieczne będzie usunięcie piany z marmolady zwłaszcza wtedy, gdy na skórce moreli, co często zdarza się w przypadku upraw domowych, są małe brunatne plamki. 3) Po upływi (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Dżem z czerwonych porzeczek przepis z użyciem cukru żelującego ZEBRANE PRZEPISY
Składniki, których potrzebujesz: Czerwona porzeczka (2 kilogramy), Cukier (około 800gram), Cukier żelujący (3 łyżki), Anyż, 2 laski wanilii. Przygotowanie: Dokładnie oczyść i umyj owoce czerwonej porzeczki. Do garnka przesyp wszystkie składniki. Gotuj na wolnym ogniu przez około dwie godziny. Pamiętaj o częstym mieszaniu. Dżem do tego czasu powinien zgęstnieć. Następnie należy przecedzić przez sitko i pozbyć się pestek. Na koniec wkładamy dżem do wyparzonych słoików. Mocno zakręcić przykrywki i odstawić denkiem do góry. Po całkowitym ostygnięciu, przetwory wynosimy w miejsce z ograniczonym dostępem słońca. Zobacz cały wpis na blogu » |
Konfitura z porzeczek i z cebulą ZEBRANE PRZEPISY
Składniki: 2 czerwone cebule, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 ząbki czosnku, 1 cm świeżego imbiru, 150 g cukru trzcinowego (może być zwykły), 200 g czerwonej porzeczki, 150 ml octu z jabłek lub octu z czerwonego wina (niebalsamiczny), sól, czarny pieprz.Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy na pół, a następnie w plasterki. Porzeczki płuczemy, odrywamy z gałązek, imbir ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Wytworny dżem z pomarańczy ZEBRANE PRZEPISY
5 słoików (po 200 ml) łatwy 20 min (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Kabaczek ( cukinia ) faszerowany ZEBRANE PRZEPISY
½ kg mielonego mięsa z dzika 1 kabaczek ( cukinia ) 25 dkg ryżu Olej jadalny Czosnek Stosowane przyprawy i zioła: Majeranek Kolendra Gorczyca Pieprz czarny Papryka mielona ostra i słodka Przyprawy korzenne – quri , kurkuma , Do przyrządzenia tej potrawy wybieramy średniej wielkości kabaczka o wadze maksymalnie do 2 kg . Obieramy go delikatnie ze skóry, przepoławiamy go i czyścimy z pestek i niepotrzebnych plew. Tak przygotowany kabaczek napełniamy przygotowanym wcześniej farszem mięsno ryżowym, podlewamy delikatnie wodą, odrobiną oleju i jak kto woli małą szklaneczką białego wytrawnego wina. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do miękkości. Potrawę podajemy na gorąco. Przygotowanie farszu: Z uwagi na to, iż dziczyzna posiada swoiste walory smakowo zapachowe, mięso przygotowujemy tak jak w zasadniczym przepisie, następnie mielimy na maszynce na dość grubym sitku, do przyprawienia mięsa stosujemy szczególnie przyprawy ziołowe i korzenne. Tak przygotowane mięso mieszamy z ug (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
CIASTO SEROWE Z MARMOLADĄ ZEBRANE PRZEPISY
Składniki: 40 dag mąki, 25 dag twarogu, 15 dag cukru, 2 jaja, 8 łyżek oleju, 1 proszek do pieczenia, 900 g marmolady tradycyjnej, kruszonka z 50 g margaryny Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto, rozłożyć na prostokątną, wysmarowaną i posypaną bułką tartą blaszkę. Następnie rozsmarować lub pokroić w cienkie plastry marmoladę i posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190 stopni przez 45 minut. Zobacz cały wpis na blogu » |