Farsz

Wpisy zawierające słowo kluczowe farsz.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Tarta dyniowa ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: Farsz: 50 dkg startego miąższu dyni 1 cebula 5 dkg suchego ryżu 10 dkg boczku 2 jajka ok. pół litra mleka (żebymleko przykryło dynię wgarnku) sól, biały pieprz gałka muszkatołowa 10 dkg startego sera żółtego trochę tartej bułki Ciasto: 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 3-4 łyżki śmietany sól do smaku Sposób przygotowania: Dynię ugotować w mleku, dokładnie odcedzić. Boczek pokroić i podsmażyć, dodać cebulę i zeszklić na boczku, dolać trochę oliwy. Jak się wszystko przesmaży, dodać suchy ryż, chwilę mieszać na patelni i dolać 200 ml wody. Przykryć i dusić na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.Do dyni dodać ryż z boczkiem, 2 całe jajka, doprawić solą, pieprzem i gałką i dokładnie wymieszać. Ciasto wyrobić, schować do lodówki na 30 minut. Posmarować formę masłem, cienko rozwałkowane ciasto podpiec przez około 15 minut w temp.190 stopni. Podpieczone ciasto posypać lekko bułką tartą, nałożyć farsz, posypać serem żółtym i włożyć do piekarnika n (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PULPETY PO AZJATYCKU ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 1½ mięsa mielonego wieprzowego, 4 duże ząbki czosnku, 1 cebula,  100 ml mleka, 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala, sól, pieprz, majeranek, bazylia do smaku, olej do smażenia. Składniki na farsz: 2 pory białe części, 6 średnich pomidorów, 1 twarda gruszka, sok z 1 cytryny do smaku, 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej, 2 łyżeczki przyprawy Garam Masala, 3 łyżki rodzynek, 1 łyżka żurawiny suszonej, 8 sztuk moreli suszonych, przyprawy jak do masy mięsnej. Sposób przygotowania: Cebulę, czosnek obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, przestudzić. Mięso przełożyć do miski, dodać przesmażoną z czosnkiem cebulę, wlać mleko, wsypać wszystkie przyprawy do smaku i wyrobić gładką masę. Rękoma formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć na rumiano pulpety, zdjąć z patelni. Por umyć, oczyścić i pokroić w talarki. Gruszkę obrać, usunąć gniazda nas (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Indyk pieczony, nadziewany. ZEBRANE PRZEPISY

Proporcja: 1 indyk, ¼ f. masła, soli. Na farsz: wątróbka cielęca, 1 bułka franc., mleka szklanka lub 1½, 3 żółtka, 2 jaja, 1 łyżka masła, ½ szkl. rodzenek, 2 kawałki cukru, trochę pieprzu angielskiego. 2-gi farsz: ½ łyżki masła, łyżeczka cukru, 1—2 f. kasztanów.  Oskubać, oczyścić indyka i powiesić na dni kilka w chłodnem miejscu, aby skruszał; posolić, nadziać wolę, a chcąc i we środku, i upiec na rożnie lub brytfannie, polewając masłem. Nadziewanie tak się robi: ugotować i pokrajać drobno wątróbkę, posolić, zmieszać ją z wymoczoną w mleku i wyciśniętą bułką lub sucharkiem, dodać 3 żółt (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Kabaczek ( cukinia ) faszerowany ZEBRANE PRZEPISY

½ kg mielonego mięsa z dzika 1 kabaczek ( cukinia ) 25 dkg ryżu Olej jadalny Czosnek Stosowane przyprawy i zioła: Majeranek Kolendra Gorczyca Pieprz czarny Papryka mielona ostra i słodka Przyprawy korzenne – quri , kurkuma , Do przyrządzenia tej potrawy wybieramy średniej wielkości kabaczka o wadze maksymalnie do 2 kg . Obieramy go delikatnie ze skóry, przepoławiamy go i czyścimy z pestek i niepotrzebnych plew. Tak przygotowany kabaczek napełniamy przygotowanym wcześniej farszem mięsno ryżowym, podlewamy delikatnie wodą, odrobiną oleju i jak kto woli małą szklaneczką białego wytrawnego wina. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku do miękkości. Potrawę podajemy na gorąco. Przygotowanie farszu: Z uwagi na to, iż dziczyzna posiada swoiste walory smakowo zapachowe, mięso przygotowujemy tak jak w zasadniczym przepisie, następnie mielimy na maszynce na dość grubym sitku, do przyprawienia mięsa stosujemy szczególnie przyprawy ziołowe i korzenne. Tak przygotowane mięso mieszamy z ug (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
CHŪNBǏNG - wiosenne naleśniki ZEBRANE PRZEPISY

Sposób przygotowania 1. Wlać gorącą wodę do mąki, zmieszać ją z 3 g soli i ugnieść ciasto. 2. Włożyć ciasto do miski i odczekać 30 minut. 3. W tym czasie posiekać drobno ogórka, cebulę szczypiorową i selera. 4. Ubić jajka w misce i zrobić jajecznicę z solą, cebulą szczypiorową i chilli. 5. Zagotować seler we wrzątku. 6. Pociąć ciasto w małe kawałki, a potem uformować z nich placki. 7. Posmarować placki z każdej strony olejem. 8. Rozwałkować cienko każdy z placków. 9. Przez 1-2 minuty smażyć każdy placek. 10. Ułożyć przygotowany wcześniej farsz na naleśniku i zrolować. Postępować w analogiczny sposób w przypadku każdego naleśnika. Składniki • 250 g mąki • 150 g gorącej wody • 1 ogórek • 2 selery • 3 jajka • 2 ziemniaki • 15 ml oleju • 1 szczypiorek • 10 ml sosu chilli • 10 g skrobi • 6 ml sosu sojowego • 10 g soli • 5 g chilli

Zobacz cały wpis na blogu »
Naleśniki nadziewane szpinakiem ZEBRANE PRZEPISY

• Składniki: naleśniki, 2 szklanki mleka, 1 szklanki mąki, 2 jaja, 1 łyżka oleju, sól. • Wykonanie: Wbić jaja, wlać mleko. Dodać olej, mąkę, sól. Wyrobić i piec placki naleśnikowe na rozgrzanej patelni. • Nadzianie: 60 dag szpinaku (świeży sparzyć), 10 dag sera typu feta, 2-3 łyżki śmietany, 2 ząbki czosnku, masło, sól, pieprz. • Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło, skroić czosnek, podsmażyć. Następnie dodać szpinak, śmietanę i fetę. Doprawić solą i pieprzem. Farsz położyć na naleśnikach i zwinąć. Podawać z sosem pomidorowym. • Składniki na sos pomidorowy: 4 pomidory, cebula, 2 ząbki czosnku, zioła, 350 ml bulionu, 130 ml soku pomidorowego, olej. • Wykonanie sosou pomidorowego: Na patelni rozgrzać olej. Pokroić cebulę, czosnek, a następnie dodać pomidory. Dusić do momentu, gdy pomidory będą miękkie. Wlać bulion, sok pomidorowy, zioła. Przyprawić solą i pieprzem.  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Garnek drwala ZEBRANE PRZEPISY

Przepis na 4–5 porcji  SKŁADNIKI 40 dag łopatki wieprzowej, 15 dag kiełbasy zwyczajnej albo wiejskiej, 10 dag marchwi, 5 dag selera, 10 dag pietruszki, 10 dag pora, 5–7 dag cebuli, 5 dag smalcu, 25–30 dag białej fasolki perłowej, 20 dag pęczaku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub selera, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz czarny mielony, ziele jałowca, majeranek, przyprawa do zup w płynie, 2 litry wywaru z mięsa i kapusty białej (pozostałość po gotowaniu farszu do pierogów z mięsem i kapustą) Fasolę opłukać, zalać przegotowaną, przestudzoną wodą (3 razy więcej niż fasoli) i moczyć przez 12 godzin. Kiedy fasola będzie już namoczona, dodać do niej umyte mięso pokrojone w kostkę jak na gulasz. Wszystko razem połączyć z wywarem z mięsa i kapusty i gotować na małym ogniu. Po kilku minutach gotowania dodać nieco soli, liść laurowy i ziele angielskie oraz kilka ziarenek jałowca, pęczak, a później umyte i pokrojone w kostkę wa (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
BURACZANE RAVIOLI z nadzieniem z ricotty ZEBRANE PRZEPISY

4 porcje 1 godzina średnie 300 g mąki 2 jajka 30 ml soku z buraków 200 g ricotty 100 g startego parmezanu 100 g masła 2 łyżki prażonych orzeszków pinii skórka otarta z cytryny kilka gałązek natki pietruszki Mąkę wyrobić z jajkami i sokiem z buraków. Odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotować farsz. Wymieszać ricottę z parmezanem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na dwa podłużne paski o szerokości około 10 cm. Przygotować ravioli według instrukcji ze strony obok. Następnie obgotować przez 2 minuty w osolonej wodzie. Potem podsmażyć z masłem na patelni. Przed podaniem posypać orzeszkami i pozostałą natką Porada By powstało różnokolorowe ravioli trzeba do ciasta dodać niewielką ilość rozdrobnionych warzyw. I tak, by zrobić zielone ciasto najlepiej użyć szpinaku, jarmużu lub świeżej bazylii, do pomarańczowego – dyni, a czerwonego – pomidorów.

Zobacz cały wpis na blogu »
Ciasto krucho-drożdżowe ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:0,5 kg mąki pszennej2 żółtka6 dkg świeżych drożdży1 płaska łyżka cukru pudru do rozrobienia drożdżyOpcjonalnie: 3 łyżki  cukry pudru do ciasta, jeżeli ma być słodkie1 paczka masła lub margarynyOkoło 1 szklanki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu, tak by ciasto dało się zagnieśćSzczypta soli Sposób wykonania:Ciasto przygotowujemy na stolnicy. Do przesianej mąki dodajemy schłodzony tłuszcz, szczyptę soli i siekamy nożem, tak jak na kruche ciasto. W osobnym naczyniu rozrabiamy drożdże z 1 łyżką cukru pudru i śmietaną (lub jogurtem). Pozostawiamy na chwilę, aby drożdże podrosły. Do mąki z tłuszczem dodajemy drożdże oraz 2 żółtka, szybko razem zagniatamy i chowamy do lodówki na około pół godziny. Tak przygotowane ciasto służy do wypieku wyrobów słonych, takich jak: paszteciki, pierożki, paluszki, czy kulebiak. Jeżeli chcemy zrobić wyroby słodkie, np. rogaliki lub jabłka w cieście, do wyrabianego ciasta dodajemy 3 łyżki cukru pudru.M (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PIERÓG ZAWIJANY ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: ciasto: 20 dag mąki, 12 dag masła, 1 jajko, łyżka kwaśnej śmietany, 1⁄2 łyżeczki soli nadzienie: 3 dag ugotowanych suszonych grzybów, 1 średnia cebula, 1 łyżka masła, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka natki pietruszki, sól i pieprz Przesianą mąkę siekamy na stolnicy z masłem, dodajemy jajko, łyżkę kwaśnej śmie - tany i sól, a następnie wyrabiamy ciasto ręką i wstawiamy na godzinę do lodówki. Drobno pokrajaną cebulę przesmażamy na maśle, dodajemy posiekane grzyby i chwilę razem dusimy. Do schłodzonych grzybów dodajemy posiekane (ugotowane na twardo) jajko, natkę, tartą bułkę, surowe jajko, sól, pieprz i dokład - nie mieszamy. Jeśli farsz jest za rzadki, dodaje - my jeszcze trochę tartej bułki. Na posypanej mąką stolnicy cienko roz - wałkowujemy ciasto, nakładamy farsz i zwi - jamy jak roladę, zlepiając brzegi. Układamy pieróg na posmarowanej tłuszczem blaszce, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Po (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Dyniowe naleśniki z farszem z kaszy jęczmiennej i kurkami ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: Naleśniki: → 150 g mąki pszennej → 3/4 szklanki mleka → 1/2 szklanki puree z pieczonej dyni → 3 jajka → 1 łyżka oleju → 1/2 łyżeczki soli → 1/2 łyżeczka chilli → 1/2 łyżeczki mielonego imbiru Farsz: → 100 g kaszy jęczmiennej perłowej → 200 ml bulionu warzywnego → 1/2 dymki → 40 g świeżych kurek → łyżka masła → 20 g wędzonej mozzarelli lub oscypka → świeża kolendra → olej → sól, pieprz Sposób przygotowania: Na patelni, na rozgrzanym oleju usmażyć dymkę do jej zeszklenia. Dodać kaszę i chwilę smażyć, aż stanie się szklista. Po tym czasie podlać bulionem (po chochelce, cały czas mieszając do czasu, aż kasza będzie miękka). Na drugiej patelni usmażyć oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. W końcowej fazie gotowania kaszy dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać łyżkę ma (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 2 kg buraków ćwikłowych 7 dag suszonych grzybów 2 cebule 2 ziarenka ziela angielskiego liść laurowy sok z cytryny cukier pieprz sól Ciasto: 20 dag mąki łyżka oleju sól Nadzienie: grzyby z wywaru łyżka tartej bułki łyżka masła cebula jajo pieprz sól Sposób przygotowania: Grzyby umyć, zalać niedużą ilością zimnej wody. Moczyć 2-3 godz., potem gotować w tej samej wodzie, odcedzić (wywar zachować). Buraki obrać, wypłukać, drobno pokroić lub utrzeć na tarce o grubych otworach, wrzucić do garnka. Dodać pokrojone cebule, przyprawy. Wlać 3 litry zimnej wody i gotować, aż buraki zmiękną. Gdy wystygną, przecedzić wywar, dolać wywar z grzybów, zagotować, przyprawić cukrem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Zanim buraki się ugotują, zrobić uszka. Cebulę zeszklić na maśle, dodać posiekane grzyby i bułkę tartą, wymieszać. Gdy masa przestygnie, wbić jajo, wymieszać, przyprawić pieprzem i solą. Mąkę i szczyptę soli wymieszać widelcem z kilkoma łyżkami go (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PIERÓG DROŻDŻOWO-JAGLANY ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: - 5 szklanek mąki - 1 szklanka mleka - 1 kostka margaryny lub masła - 5 płaskich łyżek cukru - szczypta soli - cukier waniliowy - 1 szklanka kaszy jaglanej (ugotować na sypko i ostudzić) Nadzienie: - suszone owoce - dżem Wykonanie: Ciasto: drożdże rozrabiamy w letnim mleku, dodajemy łyżkę cukru i ¾ łyżki mąki. Gdy rozczyn „ruszy”, dodajemy resztę mąki, roztopione letnie masło, wystudzoną kaszę jaglaną, cukier, sól i  dokładnie wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk i miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Nadzienie (owoce mogą być różne, jakie lubimy): suszone owoce moczymy wcześniej w gorącej wodzie, a gdy zmiękną, odcedzamy i kroimy w cienkie krótkie paseczki - jeśli będą mało słodkie, można dosłodzić. Mieszamy z  dżemem, aby farsz się nie rozpadał. Gdy ciasto podrośnie, wyjmujemy z miski na stolnicę, rozwałko (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Pomidory nadziewane po turecku ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 6 łyżek oliwy z oliwek, duża drobno posiekana cebula, 1¼ szklanki ryżu krótkoziarnistego, sól i  świeżo zmielony pieprz do  smaku, 1-2 łyżeczki cukru, 3 łyżki orzechów piniowych, 3 łyżki rodzynków, duży pomidor obrany i pokrojony na małe kawałki, łyżeczka cynamonu, pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego, 2 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, 2 łyżki natki pietruszki, sok z  1 cytryny, 24 małe pomidory (o średnicy ok. 6 cm) Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy i zeszklić cebulę. Dodać ryż i mieszać, ziarenka pokryją się tłuszczem (około 3 minuty). Dodać 500 ml wody, sól, pieprz i  cukier. Dobrze wymieszać i  gotować przez 15-20 minut, aż ryż wchłonie całą wodę i będzie miękki. Wmieszać orzechy piniowe, rodzynki, pomidora, cynamon, ziele angielskie, miętę, szczypiorek, sok cytrynowy i  pozostałą oliwę. Rozgrzać piekarnik do 190 °C. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Pomidory faszerowane serem ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 6 pomidorów, opakowanie sera feta, 2 kulki mozzarelli, kilka oliwek, oregano, bazylia i pieprz do smaku Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 °C. Z pomidorów odkroić czubki i wydrążyć miąższ. Sery pokroić w kostkę, a oliwki na małe kawałki. Wymieszać razem z  miąższem z  pomidorów i  doprawić bazylią, oregano i pieprzem. Do pomidorów nakładać farsz. Układać na blaszce. Piec przez około 20 minut

Zobacz cały wpis na blogu »