Dziurawiec pospolity

Wpisy zawierające słowo kluczowe dziurawiec pospolity.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

zioła na odmroziny, odmrożenia i inne uszkodzenia skóry spowodowane mrozem i zimnem biologia i ochrona przyrody

Zima to ciężki czas dla skóry, temperatury na zewnątrz są za niskie by komórki mogły przeżyć, a często ludzi nie stać na zapewnienie sobie odpowiedniej temperatury w domu Odmroziny powstają kiedy temperatura spada poniżej 0 lub przy odpowiednio wysokiej wilgotności od 10 stopni w dół, narażeni jesteśmy od jesieni do wiosny, im zimniej tym gorzej, zaleca się doustne doustnie witaminy C 1000 mg dziennie, wit. PP 600-800 mg doustnie dziennie, wit. A 50000 mg dziennie przez 4-6 tygodni, nalewka z ruty 15-20 kropli w kieliszku wody 3 razy dziennie po jedzeniu, rutisol 30-50 kropli w kieliszku wody 2-3 razy dziennie między posiłkami, nalewka z kasztanowca 20-30 kropli w małej ilości wody 3 razy dziennie po jedzeniu. Napar z mieszanki kwiatów kasztanowca, kwiatów arniki, owoców róży, ziela fiołka trójbarwnego, na (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zioła na łuszczycę biologia i ochrona przyrody

łuszczyca to autoimmunologiczna choroba skóry i stawów, która objawia się nadmiernym rogowaceniem i łuszczeniem naskórka, a takeż może atakować stawy i narządy wewnętrzne. Ważna jest odpowiednia pielęgnacja, wiemy, że tłuszcz (w postaci sebum) spaja komórki naskórki, dlatego warto natłuszczać skórę, najlepiej olejem z wiesiołka, który ma zestaw kwasów łuszczowych potrzebnych  dla naszych komórek, dodatkowo tłuszcze zawierają witaminy rozpuszczalne w łuszczach, a substancje rozpuszczalne w łuszczach wchłaniają się przez skórę, z tych witamin, w tym ważnej dla stanu skóry E korzystają komórki naskórka oraz inne komórki ciała. Warto smarować miej (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
zioła na żylaki i jak zbierać i suszyć zioła biologia i ochrona przyrody

Jak zbierać zioła i rośliny przeciwżylakowe z innym zastosowaniem? Korę zbieramy na przedwiośniu, gdy płyną soki w walcu osiowym,kłącza i korzenie wczesną wiosną lub jesienią, kwiaty na początku kwitnienia np.u rumianku, mniszka, podbiału lub dojrzałe u np. dziewanny, bławatka, jasnoty białej, liście przed kwitnieniem, ziele przed i w trakcie kwitnienia, owoce dojrzałe, zebrane części nosimy w płaskich koszykach luźno ułożone, ziele,liście i korzenie i kłącza suszymy w ocienionym, gorącym, przewiewnym miejscu, owoce na słońcu, gdyż ich komórki jeszcze żyją i tworzą dobre substancje (barwniki, przeciwutleniacze), do suszenia ziela, kwiatów i części podziemnych można użyc nagrzanego do 30 st. piekarnika, suszarki d (...)

Zobacz cały wpis na blogu »