Wpisy zawierające słowo kluczowe cukier w diecie ; wpływ cukru.
Cukier w diecie Zdrowo na Talerzu
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dopuszczalny poziom spożycia cukru wynosi maksymalnie 10% dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Dla osoby dorosłej, której zapotrzebowanie energetyczne wynosi około 2000 kcal dziennie, odpowiada to 50 g cukru dodanego, czyli około 12 łyżeczek. Jednak WHO rekomenduje ograniczenie spożycia cukru do 5% dziennego zapotrzebowania kalorycznego, co oznacza maksymalnie 25 g cukru dziennie, czyli około 6 łyżeczek, w celu poprawy zdrowia i zmniejszenia ryzyka otyłości, cukrzycy typu 2 oraz próchnicy. Zalecenia te dotyczą cukrów dodanych, czyli tych występujących w słodyczach, napojach gazowanych, deserach i przetworzonej żywności, a także naturalnie obecnych w sokach owocowych, syropach i miodzie. Nie obejmują cukrów naturalnie występujących w owocach, warzywach czy pełnym mleku, ponieważ te są spożywane w towarzystwie błonnika, witamin i składników mineralnych. (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.
Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.