Ciasta

Wpisy zawierające słowo kluczowe ciasta.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

BISZKOPT Z POZIOMKAMI LUB MALINAMI. ZEBRANE PRZEPISY

 Ubić pianę z 5 białek, dodać 10 dag. cukru pudru, po łyżce wśród ciągłego ubijania, oraz 5 żółtek po jednemu, a 10 dag. sypkiej mąki ostrożnie domieszać. Skórka cytrynowa dla zapachu. Masę piecze się w natartej masłem tortownicy. Po ostudzeniu przekroić tort za pomocą grubszej nitki. Dolną część pokryć poziomkami lub malinami, przykryć drugą połową. Wierzch pokrywa się bitą śmietaną i ozdabia wybranymi jagodami   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
ROŻKI SEROWE ZEBRANE PRZEPISY

 10 dag masła, 10 dag tartego sera, 10 dag mąki i szczyptę soli, wyrobić na ciasto, pozostawić w chłodzie parę godzin, potem wywałkować, krajać na kwadraty, nadziewać masą orzechową, zwijać w różki, smarować białkiem i upiec. Gorące otarzać w cukrze waniliowym.    

Zobacz cały wpis na blogu »
TORT SAVARIN ZEBRANE PRZEPISY

 Wybić ciasto drożdżowe z 15 dag mąki, 7 dag masła, 3 jaj, .1 dag drożdży, około pół szklanki letniego mleka, odrobinę cukru oraz soli. Ciasto należycie wyrośnięte, przerobić łyżką powtórnie, nałożyć do formy wieńcowej (okrągłej, płaskiej, z otworem w środku) postawić w cieple na godzinę, potem upiec całkiem jasno (przykryć natłuszczonym papierem). Po upieczeniu wyrzucić na płytkę i polać następującym syropem: pół szklanki wody, 11 dag cukru, sok i skórkę (którą się po ugotowaniu wyjmuje) z 1 pomarańczy i 1 cytryny, kieliszek malagi i pół kieliszka dobrego rumu zagotować, na gorąco polać ciasto. Pusty środek nakłada się bitą śmietaną lub sałatką z surowych południowych owoców, skropioną likierem marasehine.   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PTYSIE ZEBRANE PRZEPISY

 10 dag masła, 1/4 1 wody i szczyptę soli zagotować, zasypać 15 dag mąki i ubijać na ogniu aż ciasto od ścian garnuszka odstaje. W wystudzone wbija się 6 jaj, ubijając, aby się utworzyła gładka masa. Łyżką, umaczaną w zimnej wodzie, wybiera się małe kulki na wytłuszczoną i mąką wysypaną blachę i piecze szybko w gorącym piecu przez około 10 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, nacina się je lub przekrawa i napełnia bitą śmietaną. Można je też nie napełniane tylko posypane cukrem z wanilią podawać do kremu czekoladowego  

Zobacz cały wpis na blogu »
TORT SEROWY ZEBRANE PRZEPISY

  1 kg dobrego sera przetrzeć przez sito lub zemleć dwa razy. Osobno uciera sią 35 dag masła z 8 żółtkami i 50 dag cukru z wanilią, dodaje ser zmielony, 4 łyżki grysiku, 5 dag rodzynek, 5 dag skórek pomarańczowych, 5 dag migdałów, w tym 6 sztuk gorzkich, w koń­cu pianą z pozostałych białek. Tortownica dokładnie wysmarowana masłem i wysypana bulką. Piec w miernym piecu trzy kwadranse. Wyjmować po zupełnem ostudzeniu, bo się rozleci.   

Zobacz cały wpis na blogu »
SERNIK ZEBRANE PRZEPISY

 Upiec kruchy placek z 20 dag masła, 2 żółtek, 5 dag cukru, 25 dag mąki. Zanim sie spód upiecze, przygotujmy ser: 1 kg dobrego miekiego sera przetrzeć przez sito. Osobno utrzeć 10 dkg masła z 8 żółtkami i 10 dkg cukru z wanilią, 2 dag tłuczonych migdałów, w czerni 3 gorzkie, domieszać ser, dodać garstkę (5 dag) rodzynków i drobno pokrajanych skórek pomarańczowych, wkońeu piane z 3 bia­łek i łyżkę sypkiej mąki. Mase ułożyć na upieczonym placku, posypać kryształowym cukrem i siekanemi migdałami. Wstawić do pieca na 20 minut.   

Zobacz cały wpis na blogu »
Gdzie kupić najsmaczniejsze pieczywo w Pszczynie? Piekarnia-Ciastkarnia Jasiek Pszczyna - Pieczywo, Torty, Ciasta, Ciastka, Kawiarnia

Piekarnia Ciastkarnia Kawiarnia Jasiek zajmuje się wypiekiem tradycyjnego śląskiego pieczywa. Mamy sieć piekarni na Śląsku - w Pszczynie, Żorach i Goczałkowicach-Zdroju. Nasze chleby i bułki wypiekane są bez używania konserwantów i polepszaczy. Wszystkie wyroby cukiernicze powstają z bardzo wysokojakościowych, naturalnych składników. Oprócz tradycyjnych chlebów i bułek oferujemy torty okolicznościowe, ciasta deserowe, kanapki, pizzę i inne wyroby piekarnicze. torty, piekarnia, ciastkarnia, pszczyna, cukiernia, kawiarnia (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
CIASTKA CZEKOLADOWE gosiagotuje

 TE CIASTKA SMAKUJĄ WSZYSTKIM PO PROSTU PYCHA 2 ,5 szklanki maki 1/2 łyzeczki sody szczypta soli 1/2 kostki masła niecałą szklankę kakao 4 łyżki cukru cukier waniliowy 1 szklankę maślanki naturalnej gorzka czekolada   Masło roztopić Gorące wlać do miksera , dodać kakao -zmiksować[zaczynać na małych obrotach , stopniowo zwiększać ] Powoli dodać cukier , cukier waniliowy i maślankę - wymieszać Porcjami dosypywać mąkę cały czas mieszając Czekloadę zetrzeć na tarce o grubych oczkach [tarkę posmarować olejem ,czekolada nie będzie się przylepiać ] Wiórki czekoladowe dodoć do ciasta - wymieszać delikatnie łyżką Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać porcjami ciasto[ okł pół łyżki ]  zostawiając odstępy , bo ciasto urośnie Ciasto może się kleić , ja pomagam sobie drugą łyżką (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Chrust – faworki Jak zarządzać domem - blof

Składniki: 0,5 kgmąki 8 żółtek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka gęstej śmietany 1 op. proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu 50 dag tłuszczu do smażenia 10 dag cukru pudru do posypywania Sposób przyrządzania: Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto wałkować partiami, dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić na paski o szerokości 3cm. Każdy pasek przekroić w środku i przewinąć. Następnie wrzucać kolejno na rozgrzany tłuszcz. Gotowe faworki posypać cukrem pudrem.

Zobacz cały wpis na blogu »
Ciasteczka wyśmienite Wyśmienite przepisy

Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele pracujący w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i powojennych. Przepis ten przekazywany był i nadal jest kolejnym pokoleniom uczniów najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ten pracochłonny wypiek odbywa(ł) się wyłącznie z najlepszych surowców i przy użyciu tradycyjnych metod» Wielkość Okrągłe ciasteczko o średnicy około 3–3,5 cm. Wysokość 1-1,4 cm. wypieku ciasta.   » Barwa (zewnętrzna i na przekroju) Wierzchnia i spodnia warstwa - śmietankowo-kremowa warstwa lukru, na przekroju delikatnie żółte z widoczną liniową warstwą marmolady, w zależności od użytego rodzaju kolor marmolady od r&oacu (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Karpatka Jak zarządzać domem - blof

Ciasto:   1 szklanka wody 1 szklanka mąki 125g margaryny 3,4 jajka cukier puder do posypania   Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Podzielić otrzymane ciasto na połowę. Piec pojedynczo, po uprzednim, równomiernym rozprowadzeniu na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką.   Krem: budyń waniliowy 1 łyżka mąki poznańskiej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej mniej niż 0,5l mleka Ugotować normalnie tak  jak zwykły budyń. Ostudzić. Dodawać masło aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji kremu.   Wyłożyć krem na wcześniej upieczonym cieście w blaszce, przykryć drugą warstwą ciasta, posypać na wierzchu cukrem pudrem, wstawić do lodówki.

Zobacz cały wpis na blogu »
Torty i ciasta Hotel, Spa, Restauracja

W restauracji Aromastone można zamówić również ciasta na imprezy okolicznościowe. A także torty weselne. Wykonane przez doświadczonych cukierników, ładnie udekorowane, na pewno zrobią wrażenie na gościach weselnych. Pyszne smakołyki znaleźć można również w karcie menu. warto spróbować tych słodkich wyrobów. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Ciasta kruche Desery

Ciasta kruche Podstawowymi składnikami ciast kruchych są: mąka i tłuszcz w stosunku 3:2 (na 30 dag mąki - 20 dag tłuszczu). W ciastach słodkich do tych podstawowych składników dodaje się cukier puder (10dag) , w słonych około 1/4 łyżeczki soli. Wszystkie składniki łączy się żółtkami (1 na 25 dag mąki), a do ciast bardziej luksusowych dodaje się jedno żółtko na 15 dag mąki. Do ciast kruchych powinno się używać mąki o małej zawartości glutenu - wrocławskiej, poznańskiej, krupczatki. Rodzaj tłuszczu ma mniejsze znaczenie, chociaż wyroby słodkie najsmaczniejsze są na maśle lub margarynie, a słone - również na smalcu.

Zobacz cały wpis na blogu »
Witam serdecznie Portfolio moich wyrobów.

Witam serdecznie . Od prawie 10-ciu lat jestem cukiernikiem.Obecnie mieszkam pod Manchesterem w Ashton Under Lyne. Na tym blogu postaram się dodawać zdjęcia moich zamówień i pisać o sprzęcie cukierniczym jak i o samym cukiernictwie. Jesli ktoś byłby zainteresowany ciastami , tortami , ciastkami do kawy/herbaty to proszę pisać lub dzwonić 07999064342 Mam nadzieje że sprostam Państwu oczekiwaniom.

Zobacz cały wpis na blogu »
Tiramisu Przepisy kulinarne

Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku sherry, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.   6 żółtek 6 czubatych łyżek cukru 50 dag mascarpone 4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem) około 20 biszkoptów "kocie języczki" 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być (...)

Zobacz cały wpis na blogu »