Ciasta

Wpisy zawierające słowo kluczowe ciasta.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Naleśnikowe rożki ze śliwkami ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 20 dag mąki 1,5 – 2 szklanki mleka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 żółtka 2 jaja sól olej do smażenia Na masę jogurtową: ½ l tłustego mleka 4 żółtka 2 duże jaja 1 opakowanie cukru waniliowego 15 dag cukru pudru Do zapiekania: masło do formy 1 kg śliwek cukier puder Wykonanie: Mąkę przesiać, wymieszać z mlekiem, cukrem waniliowym, żółtkami i jajkami, dodać szczyptę soli i utrzeć na gładką masę, odstawić na kilka minut (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany, jeśli jest za gęsta, dolać mleka, jeśli za rzadka – dosypać mąki). Na patelni rozgrzać olej, usmażyć 8 naleśników, ostudzić. Zamiast natłuszczać patelnię, można olej dodać do ciasta. Na masę jogurtową utrzeć mleko z żółtkami i jajkami, cukrem i cukrem waniliowym. Śliwki dokładnie umyć, przeciąć na połowę, wyjąć pestki, pokroić na ćwiartki. Każdy naleśnik rozłożyć, ułożyć na nim cząstki śliwek, zwinąć ciasno jak roladę i ostrym nożem pokr (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PIERNIK ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI: - mąka wrocławska: 2 kg - cukier: 1 kg - miód: 25 dag - przyprawa korzenna: 2 opakowania -goździki: 2 łyżeczki, cynamon: 2 łyżeczki, anyż: 2 łyżeczki (wszystkie przyprawy zmielić) - 2 łyżeczki amoniaku zaparzyć w 1 szklance ciepłego mleka - jajka: 4 szt. - smalec: 2 łyżki, -masło: 2 kostki -kakao, -kawa- 2 łyżeczki WYKONANIE CIASTA: Tłuszcz i miód podgrzać i schłodzić. Z 1 szklanki cukru przygotować karmel, zalać naparem ( 2 łyżeczki kawy zaparzyć ½ l wody ). Schłodzić. Do ostudzonego tłuszczu i karmelu dodać pozostały cukier, jajka, amoniak oraz mąkę. Dobrze wyrobić. Odstawić w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Wykrawać pierniki i piec w temp. 175– 180C.

Zobacz cały wpis na blogu »
Bez-serowy "sernik" z malinami ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI na ok. 15 porcji: Baza ciasta:  120 g niesolonych, surowych orzechów nerkowca  65 g wiórków z kokosa  1/4 łyżeczki stewii w proszku 10:1  60 ml soku ze świeżej cytryny  1 łyżka roztopionego masła lub oleju kokosowego Nadzienie:  310 g surowych, niesolonych orzechów nerkowca  1/2 szklanki masła lub oleju kokosowego  300 g ugotowanego kalafiora  125 g mrożonych malin  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (możesz też użyć świeżej laski wanilii)  1 łyżka soku z cytryny  1/2 łyżeczki stewii w proszku 10:1  80 ml mleczka kokosowego  świeże maliny do dekoracji WYKONANIE: Najpierw namocz nerkowce w wodzie na około 2 godziny. Odsącz. Umieść nerkowce oraz kokosa w robocie kuchennym i zmiel na gładką masę. Dodaj resztę składników ciasta. Wymieszaj, a gotowe ciasto rozwałkuj, nadając mu formę placka. Przenieś go do foremki do ciasta i wyrównaj powierzchnię. Trzymaj w zamrażalniku przez 30 minut. W tym czasie przygotuj "masę serową" - oczywiści (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PRZEKŁADANIEC DROŻDŻOWY ZEBRANE PRZEPISY

składniki 4 żółtka 2 całe jajka 6 dkg drożdży 4 łyżki cukru 25 dkg masła 4 łyżki śmietany ½ kg mąki wanilia skórka z 1 cytryny odrobina mleka na rozczyn Z drożdży, mleka (tyle, żeby rozpuścić drożdże) i łyżki cukru zrobić rozczyn. Masło roztopić, przestudzić, dodać jajka, śmietanę, cukier, rozczyn, mąkę i wyrobić jednolite ciasto. Na koniec dodać skórkę z cytryny. Podzielić ciasto na cztery części. Masa orzechowa Z 12 łyżek mleka, 1 i  ¼ szklanki cukru ugotować syrop, dodać 2 szklanki zmielonych orzechów i ponownie zagotować. Do orzechów dodać 2 łyżki masła i 4 żółtka, utrzeć. Rozwałkować jedną część ciasta i dać na blachę, na ciasto rozsmarować połowę orzechowej masy, przyłożyć drugą warstwą ciasta, na to cienko rozsmarować powidło śliwkowe, na powidło dać trzecią część ciasta, na to z kolei pozostałą część masy orzechowej, przykryć czwartą częścią ciasta. Gotowe ponakłuwać wykałaczką, (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Drożdżowe bułki paryskie z jabłkiem ZEBRANE PRZEPISY

400 g mąki pszennej 150 ml mleka 30 g świeżych drożdży pół szklanki cukru (ok. 100 g) jajko 50 g rozpuszczonego masła szczypta soli (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Makowiec na kruchym cieście ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na ciasto:  2¾ szklanki mąki  30 dag margaryny  7 czubatych łyżek cukru pudru (15 dag)  1 jajko  szczypta soli Z podanych składników zarobić ciasto, uformować Składniki w kulę i włożyć do lodówki na 1 godz na masę makową:  30 dag maku (mak zaparzyć i zemleć)  2 torebki cukru wanilinowego  13 dag kaszy manny  1 litr mleka  4 jaja  4 łyżki dżemu wiśniowego  ½ szklanki cukru  starta skórka z cytryny  1 szklanka bakalii/ orzechów/rodzynek  kilka kropel oleju migdałowego Sposób przygotowania: Zagotować mleko z cukrem i cukrem wanilinowym. Mieszając, wsypywać kaszę manną i gotować na małym ogniu. Wystudzić. Kaszę grysikową wymieszać z żółtkami i makiem, dodać olejek, skórkę z cytryny i bakalie. Wymieszać z ubitą pianą z białek. ciasta rozwałkować na blaszkę. Ciasto posmarować ciepłym dżemem wiśniowym, na to rozłożyć masę makową. Resztę ciasta rozwałkować, wyciąć radełkiem paski i ułożyć kratkę n (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Drożdżowe zajączki ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:Ciasto:40 g masła1,5 szklanki mąki pszennej20 g drożdży120 ml śmietany1 jajko1 żółtko4 łyżki cukru1 opakowanie cukru waniliowego (16g)szczypta solioraz1 białkokolorowe posypki lukrowecukiereczkipapier do pieczeniakolorowe pisaki lukrowe Przygotowanie:1.Drożdże rozetrzeć z cukrem.2.Dodać śmietanę, sól, cukier waniliowy, mąkę, żółtko, jajko oraz roztopione, przestudzone masło.3.Wszystko razem wymieszać, dokładnie wyrobić ciasto.4.Odstawić do wyrośnięcia.5.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 2 cm 6.Z ciasta formować zajączki i ułożyć na przykrytej papierem blaszce. Ostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem.7.Piec około 20 minut w temp. 180 ‘ C.8.Ostudzone zajączki udekorować kolorowymi lukrami i ozdobami cukierniczymi

Zobacz cały wpis na blogu »
Wielkanocny drożdżowy baranek ZEBRANE PRZEPISY

300 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego mleka 100 g drobnego cukru 50 g roztopionego masła 1 jajko Dodatkowo:   50 g białej czekolady 1 roztrzepane jajko wiórki kokosowe rodzynki Wielkanocny drożdżowy baranek - krok po kroku: W dużej misce rozetrzyj drożdże z odrobiną cukru, aż nabiorą płynnej konsystencji. Zalej je ciepłym mlekiem, wsyp do miski mąkę oraz pozostały cukier i dodaj jajko. Wymieszaj łyżką, aż składniki zaczną się łączyć, a następnie dodaj roztopione masło i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto. Nakryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i ponownie chwilę pozagniataj. Oderwij niewielki kawałek ciasta, włóż do środka ćwierć kostki białej czekolady i uformuj kuleczkę. Z kuleczek wypełnionych czekoladą ułóż na b (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
CIASTO Z RABARBAREM ZEBRANE PRZEPISY

300g rabarbaru 185 g masła, 3 jajka około 90 g mąki 230 g drobnego cukru 1 łyżka cukru oraz cukier puder do posypania 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Marcepanek ZEBRANE PRZEPISY

Czas przygotowania: 3 godz. Poziom trudności: trudny Składniki: • 5 dag rodzynek • 0,5 kg marmolady lub gęstego powidła Ciasto: • 0,5 kg mąki • 20 dag cukru • 24 dag masła • pół kostki margaryny • 3 żółtka • 2 całe jaja • pół opakowania proszku do pieczenia Mak: • 1 szklanka maku • 0,5 szklanki cukru • 3 białka Masa: • 1,5 szklanki cukru • 4 jajka • 2 łyżki kakao • 2 łyżki cukru wanilinowego • 30 dag masła Polewa: • 2 łyżki wody • 2,5 dag kakao • 7,5 dag masła • 7,5 dag cukru Sposób przygotowania: Ciasto Wszystkie składniki posiekać razem i zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na całą noc. Ciasto podzielić na 4 części. Rozwałkować jedną część placka i położyć do formy, nałożyć na to masę makową (mak sparzyć i przemielić dwa razy przez maszynkę, dodać ubite jajka, rodzynki i cukier), nakryć drugim plackiem i upiec (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
BURACZANE RAVIOLI z nadzieniem z ricotty ZEBRANE PRZEPISY

4 porcje 1 godzina średnie 300 g mąki 2 jajka 30 ml soku z buraków 200 g ricotty 100 g startego parmezanu 100 g masła 2 łyżki prażonych orzeszków pinii skórka otarta z cytryny kilka gałązek natki pietruszki Mąkę wyrobić z jajkami i sokiem z buraków. Odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotować farsz. Wymieszać ricottę z parmezanem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować na dwa podłużne paski o szerokości około 10 cm. Przygotować ravioli według instrukcji ze strony obok. Następnie obgotować przez 2 minuty w osolonej wodzie. Potem podsmażyć z masłem na patelni. Przed podaniem posypać orzeszkami i pozostałą natką Porada By powstało różnokolorowe ravioli trzeba do ciasta dodać niewielką ilość rozdrobnionych warzyw. I tak, by zrobić zielone ciasto najlepiej użyć szpinaku, jarmużu lub świeżej bazylii, do pomarańczowego – dyni, a czerwonego – pomidorów.

Zobacz cały wpis na blogu »
CHLEB DOMOWY RAZOWY NA ZAKWASIE ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na dwie foremki prostokątne:Zakwas:drożdże świeże - 5 dkg (1/4 z całej kostki)woda niegazowana ok. 50 mlsól - 5 g (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Ciasto krucho-drożdżowe ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:0,5 kg mąki pszennej2 żółtka6 dkg świeżych drożdży1 płaska łyżka cukru pudru do rozrobienia drożdżyOpcjonalnie: 3 łyżki  cukry pudru do ciasta, jeżeli ma być słodkie1 paczka masła lub margarynyOkoło 1 szklanki kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu, tak by ciasto dało się zagnieśćSzczypta soli Sposób wykonania:Ciasto przygotowujemy na stolnicy. Do przesianej mąki dodajemy schłodzony tłuszcz, szczyptę soli i siekamy nożem, tak jak na kruche ciasto. W osobnym naczyniu rozrabiamy drożdże z 1 łyżką cukru pudru i śmietaną (lub jogurtem). Pozostawiamy na chwilę, aby drożdże podrosły. Do mąki z tłuszczem dodajemy drożdże oraz 2 żółtka, szybko razem zagniatamy i chowamy do lodówki na około pół godziny. Tak przygotowane ciasto służy do wypieku wyrobów słonych, takich jak: paszteciki, pierożki, paluszki, czy kulebiak. Jeżeli chcemy zrobić wyroby słodkie, np. rogaliki lub jabłka w cieście, do wyrabianego ciasta dodajemy 3 łyżki cukru pudru.M (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
tradycyjne ciasto drożdżowe z jeżynami i kruszonką ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na ciasto drożdżowe 50 dag mąki tortowej ok.1/4 l mleka 5 dag drożdży 10 dag cukru 8 dag masła (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PLEŚNIAK ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 40 dag mąki pszennej, 20 dag masła, 25 dag cukru, czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 5 jajek, 2 łyżki kakao, łyżeczka mąki ziemniaczanej, konfitura z czarnej porzeczki. Mąkę posiekać z masłem, rozkruszyć w palcach. Dodać 10 dag cukru, proszek do pieczenia i żółtka. Zagnieść ciasto, podzielić je na 3 części. Jedną wyrobić z kakao, wszystkie schłodzić. Jedną jasną część rozwałkować, wyłożyć nią dno niedużej formy. Przykryć konfiturą, posypać startym ciastem kakaowym. Białka ubić z pozostałym cukrem, wymieszać z mąką ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na ciasto kakaowe. Całość posypać ostatnią częścią startego ciasta. Piec godzinę w 180 st. C. 

Zobacz cały wpis na blogu »