Ciasta

Wpisy zawierające słowo kluczowe ciasta.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Biszkopt wypieki słodkie

Cześć! Znalazłam świetny przepis na biszkopt, który może być podstawą do wspaniałych ciast i tortów.                           link do strony>>> https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/344-biszkopt-uniwersalny

Zobacz cały wpis na blogu »
KAWOWA PIANKA :) SZCZĘŚLIWE KLIMATY

PIANKA – kawowa rozpusta      Miłego, słodkiego życia… niekiedy śpiewamy sobie będąc w radosnym nastroju    Kochani, przedstawiam Wam przepis na ciasto, które podbiło moje serce od razu po skosztowaniu pierwszego kęsa. Dla mnie osobiście jest to ciasto, które kocham robić i jeść. Po prostu genialne! Sądzę, że i Wam posmakuje pod warunkiem, że lubicie konsystencję ciasta piankowego, bo taka ona właśnie jest i smak kawy (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Gdzie kupić najsmaczniejsze pieczywo w Pszczynie? Piekarnia-Ciastkarnia Jasiek Pszczyna - Pieczywo, Torty, Ciasta, Ciastka, Kawiarnia

Piekarnia Ciastkarnia Kawiarnia Jasiek zajmuje się wypiekiem tradycyjnego śląskiego pieczywa. Mamy sieć piekarni na Śląsku - w Pszczynie, Żorach i Goczałkowicach-Zdroju. Nasze chleby i bułki wypiekane są bez używania konserwantów i polepszaczy. Wszystkie wyroby cukiernicze powstają z bardzo wysokojakościowych, naturalnych składników. Oprócz tradycyjnych chlebów i bułek oferujemy torty okolicznościowe, ciasta deserowe, kanapki, pizzę i inne wyroby piekarnicze. torty, piekarnia, ciastkarnia, pszczyna, cukiernia, kawiarnia (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
CIASTKA CZEKOLADOWE gosiagotuje

 TE CIASTKA SMAKUJĄ WSZYSTKIM PO PROSTU PYCHA 2 ,5 szklanki maki 1/2 łyzeczki sody szczypta soli 1/2 kostki masła niecałą szklankę kakao 4 łyżki cukru cukier waniliowy 1 szklankę maślanki naturalnej gorzka czekolada   Masło roztopić Gorące wlać do miksera , dodać kakao -zmiksować[zaczynać na małych obrotach , stopniowo zwiększać ] Powoli dodać cukier , cukier waniliowy i maślankę - wymieszać Porcjami dosypywać mąkę cały czas mieszając Czekloadę zetrzeć na tarce o grubych oczkach [tarkę posmarować olejem ,czekolada nie będzie się przylepiać ] Wiórki czekoladowe dodoć do ciasta - wymieszać delikatnie łyżką Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nakładać porcjami ciasto[ okł pół łyżki ]  zostawiając odstępy , bo ciasto urośnie Ciasto może się kleić , ja pomagam sobie drugą łyżką (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Chrust – faworki Jak zarządzać domem - blof

Składniki: 0,5 kgmąki 8 żółtek 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka gęstej śmietany 1 op. proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu 50 dag tłuszczu do smażenia 10 dag cukru pudru do posypywania Sposób przyrządzania: Mąkę zmieszać ze śmietaną, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli i proszek. Wszystkie składniki wymieszać razem, następnie wyrobić ciasto na jednolitą masę. Ciasto wałkować partiami, dosyć cienko, starając się jak najmniej podsypywać mąką. Kroić na paski o szerokości 3cm. Każdy pasek przekroić w środku i przewinąć. Następnie wrzucać kolejno na rozgrzany tłuszcz. Gotowe faworki posypać cukrem pudrem.

Zobacz cały wpis na blogu »
Ciasteczka wyśmienite Wyśmienite przepisy

Recepturę ciasteczek wyśmienitych opracowali nauczyciele pracujący w Zespole Szkół Gastronomicznych nr 2 im. Prof. Odona Bujwida w Krakowie w latach wojennych i powojennych. Przepis ten przekazywany był i nadal jest kolejnym pokoleniom uczniów najstarszej szkoły gastronomicznej w Polsce. Ten pracochłonny wypiek odbywa(ł) się wyłącznie z najlepszych surowców i przy użyciu tradycyjnych metod» Wielkość Okrągłe ciasteczko o średnicy około 3–3,5 cm. Wysokość 1-1,4 cm. wypieku ciasta.   » Barwa (zewnętrzna i na przekroju) Wierzchnia i spodnia warstwa - śmietankowo-kremowa warstwa lukru, na przekroju delikatnie żółte z widoczną liniową warstwą marmolady, w zależności od użytego rodzaju kolor marmolady od r&oacu (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Karpatka Jak zarządzać domem - blof

Ciasto:   1 szklanka wody 1 szklanka mąki 125g margaryny 3,4 jajka cukier puder do posypania   Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Podzielić otrzymane ciasto na połowę. Piec pojedynczo, po uprzednim, równomiernym rozprowadzeniu na blaszce wysmarowanej masłem i posypanej mąką.   Krem: budyń waniliowy 1 łyżka mąki poznańskiej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej mniej niż 0,5l mleka Ugotować normalnie tak  jak zwykły budyń. Ostudzić. Dodawać masło aż do otrzymania odpowiedniej konsystencji kremu.   Wyłożyć krem na wcześniej upieczonym cieście w blaszce, przykryć drugą warstwą ciasta, posypać na wierzchu cukrem pudrem, wstawić do lodówki.

Zobacz cały wpis na blogu »
Torty i ciasta Hotel, Spa, Restauracja

W restauracji Aromastone można zamówić również ciasta na imprezy okolicznościowe. A także torty weselne. Wykonane przez doświadczonych cukierników, ładnie udekorowane, na pewno zrobią wrażenie na gościach weselnych. Pyszne smakołyki znaleźć można również w karcie menu. warto spróbować tych słodkich wyrobów. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Ciasta kruche Desery

Ciasta kruche Podstawowymi składnikami ciast kruchych są: mąka i tłuszcz w stosunku 3:2 (na 30 dag mąki - 20 dag tłuszczu). W ciastach słodkich do tych podstawowych składników dodaje się cukier puder (10dag) , w słonych około 1/4 łyżeczki soli. Wszystkie składniki łączy się żółtkami (1 na 25 dag mąki), a do ciast bardziej luksusowych dodaje się jedno żółtko na 15 dag mąki. Do ciast kruchych powinno się używać mąki o małej zawartości glutenu - wrocławskiej, poznańskiej, krupczatki. Rodzaj tłuszczu ma mniejsze znaczenie, chociaż wyroby słodkie najsmaczniejsze są na maśle lub margarynie, a słone - również na smalcu.

Zobacz cały wpis na blogu »
Witam serdecznie Portfolio moich wyrobów.

Witam serdecznie . Od prawie 10-ciu lat jestem cukiernikiem.Obecnie mieszkam pod Manchesterem w Ashton Under Lyne. Na tym blogu postaram się dodawać zdjęcia moich zamówień i pisać o sprzęcie cukierniczym jak i o samym cukiernictwie. Jesli ktoś byłby zainteresowany ciastami , tortami , ciastkami do kawy/herbaty to proszę pisać lub dzwonić 07999064342 Mam nadzieje że sprostam Państwu oczekiwaniom.

Zobacz cały wpis na blogu »
Tiramisu Przepisy kulinarne

Tiramisu to deser, który składa się z warstwy biszkoptu nasączonej bardzo mocną kawą espresso oraz winem marsala, przypominającym w smaku sherry, na którą nakłada się warstwę kremu z kwaskowego twarożku mascarpone, jajek, cukru i śmietany, a całość posypuje się warstwą grubo zmielonych płatków gorzkiej czekolady.   6 żółtek 6 czubatych łyżek cukru 50 dag mascarpone 4 łyżki amaretto (można zastąpić innym mocnym i wyrazistym alkoholem) około 20 biszkoptów "kocie języczki" 1,5 szklanki mocnej kawy, świeżo zaparzonej i całkowicie wystudzonej (może być (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Keks czekoladowy Desery

Składniki 25 dag mąki 20 dag masła 10 dag cukru 4 jajka po 10 dag fig, orzechów włoskich i płatków migdałowych po 5 dag skórki pomarańczowej i cytrynowej 5 dag czarnej czekolady masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Desery

Zobacz cały wpis na blogu »
"Grzybki" Gofry

Bardzo efektowny i pyszny deser. Ciastka grzybki z kremem karpatkowym z pewnością zrobią wrażenie na gościach, dlatego chociaż są pracochłonne, warto poświęcić im czas.

Zobacz cały wpis na blogu »
Szarlotka krucho-drożdżowa Placki

Ta szarlotka jest inna niż wszystkie. Warstwa jabłek jest tu przykryta lekkim ciastem. Składniki: 40 dag mąki kostka margaryny 5 dag drożdży 3 jajka 2 łyżki gęstej śmietany ok. 2 kg jabłek 1łyżka cukru, szczypta soli, cynamon cukier puder do posypania

Zobacz cały wpis na blogu »
Placek z ananasem Placki

Placek z ananasem o bardzo lekkim kremie z dodatkiem ananasa i kokosowej bezy.

Zobacz cały wpis na blogu »