Chlorofil

Wpisy zawierające słowo kluczowe chlorofil.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

ciekawostki o drzewach i krzewach biologia i ochrona przyrody

Kiedy do akacji zbliża się żyrafa, drzewo wydziela substancje zapachowe, które informują inne akacje o zagrożeniu, sama tworzy i gromadzi w liściach toksyny, dzięki jej informacji inne osobniki także gromadzą w liściach toksyny. U nas zima jest czynnikiem stresogennym dla roślin-zimno, brak światła, niedostępna woda sprawiają, że rośliny mówią sobie o zagrożeniu. Liście na roślinach o zdrewniałych pędach-fanerofity jesienią zmieniają kolor liści i zrzucają je. Zrzucenie liści sprawia, że woda nie paruje z ich powierzchni-zimą woda zamarza w glebie i rośliny nie mogą jej pobierać, gdyby parowała przez liście odwoniłyby się. Spadek temperatury ogranicza i zatrzymuje fotosyntezę, więc chlorofil przestaje być potrzebny, rośliny rozkładają go, powstałe w ten sposób związki chemiczne idą do korzen (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Dlaczego jedne drzewa gubią liście inne nie biologia i ochrona przyrody

Było już wiele artykułów na ten temat, ale gdy ktoś pyta trzeba odpowiedzieć:) Rosliny liściaste, gubią liście by nie było parcia korzeniowego. Woda z powierzchni liścia paruje, czyli jej ubywa, przez co spada jej cisnienie w liściu, woda płynie z pedów, cząsteczki wody przyciągają się od samego korzenia, Dostęp do wody reguluje napowietrzenie wody i temperatura napowietrzenia, oddychanie korzenia. Azot bez tlenu ogranicza pobieranie wody u bagiennych roślin. Wiosną, gdy jest zimne położe i ciepła atmosfera rosliny nie pobierają wody, jest parowanie. O parowaniu decyduje temperatura, wilgotność powietrza, wiatr, W roślinie decyduje wielkość powierzchni parowania, jej przepuszczalność dla wody, absorbcja wody, liczba aparató szparkowych i stopień rozwarcia s (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Od czego zależy kolor owoców biologia i ochrona przyrody

Owoce zawierają barwniki roslinne, które nadaja im odpowiedni kolor. Czerwone owoce np. papryka, pomidor, porzeczka maja likopen (owoc jako część rosliny), żółte marchewka, dynia, papryka, cytrusy, brzoskwinie, morele, ananas maja karotenoidy, luteinę, zeaksantynę, zielone:sałata, szpinak, brukselka, brokuł, jarmuż, seler naciowy, natka pietruszki, zielony groszek oraz owoce – agrest, kiwi, awokado maja chlorofil, białe: cebula, czosnek, chrzan, por, cykoria, kalafior mają allicynę, fioletowe bakłażana, czerwoną cebulę, jagody, borówki, jeżyny, aronię, żurawinę, czarne porzeczki, śliwki maja antocyjany, ma je także czerwona kapusta.Karotenoidy sa w chloroplastach i chromatoforach, mają kolor żółty-ksantofile, cz (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
fizjologia roślin 6 biologia i ochrona przyrody

Chlorofile to zielone barwniki nierozpuszczalne w wodzie lecz w rozpuszczalnikach tłuszczowych (eter, aceton), pod względem chemicznym to porfiryny, zbudowane są z 4 pierścieni pirolowych (mają 4 atomy węgla i 1 azotu skierowany do środka cząsteczki), pierścienie połaczone są mostkami metinowymi, w centrum chlorofilu jest atom magnezu, to magnezoporfiryna. Do zewnętrznych atomów węgla dołączone są podstawniki alifatyczne. W pierwszym pirolu do C1 dołaczona jest grupa metylowa, do C2 gr winylowa, drugi pierścień pirolowy przy C3 ma gr metylową w chlorofilu A lub formylową -CHO. W B przy 4 atomie węgla jest grupa etylowa. Przy C5 (3 pierścień pirolowy) chlorofil ma metylową (CH3), C6 ma pierścień cyklopentanolowy z (...)

Zobacz cały wpis na blogu »