Chleb

Wpisy zawierające słowo kluczowe chleb.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Zupa-krem z dyni pachnący curry ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI • 1,5 kg dyni • duże kwaśne jabłko • duża cebula • ziemniak • 5-cm kawałek imbiru • 4 ząbki czosnku • łyżka curry • 1 l bulionu warzywnego • 3 łyżki oliwy • 2 łyżki oleju z pestek dyni • 6 łyżek łuskanych pestek dyni • sól • pieprz Grzanki: • 4 kromki czerstwego chleba • ząbek czosnku • łyżka oleju sezamowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cebulę, czosnek i imbir posiekaj, smaż 3 min w garnku. 2. Dodaj obraną pokrojoną dynię, jabłko i ziemniak. 3. Posyp curry, smaż 3 min. 4. Wlej bulion, gotuj 30 min. Zmiksuj, dopraw. 5. Na patelni zrumień pestki dyni. 6. Chleb natrzyj czosnkiem, skrop olejem sezamowym, pokrój w kostkę, rozsyp na blasze i piecz 5 min (180 st.). 7. Zupę podawaj z grzankami, pestkami i kilkoma kroplami oleju z dyni. 

Zobacz cały wpis na blogu »
PODPŁOMYKI ZEBRANE PRZEPISY

Kwas chlebowy 0, 05 kg Drożdże 0, 01 kg Mąka 0, 50 kg Sól Woda Wszystkie składniki połączyć, dodając wodę tak aby ciasto było gęste, zostawić do wyrośnięcia. Formować placki, piec na blaszce kuchni węglowej. Podawać z masłem lub mlekiem

Zobacz cały wpis na blogu »
Bułki z ziarnami ZEBRANE PRZEPISY

Czas przyrządzania: 120–130 minut 10 bułek Składniki 1 kostka drożdży (42 g) 1 łyżeczka syropu z buraków cukrowych 1 łyżka ekstraktu słodowego 300 ml letniej wody 150 g ciemnej mąki żytniej, typ 1150 450 g mąki pszennej, typ 405 2–3 łyżeczki soli 75 g zakwasu Do posypania po 3 łyżki stołowe siemienia lnianego, sezamu, ziaren słonecznika Wyposażenie blacha do pieczenia/blacha do pieczenia Gourmet z perforacją Przyrządzanie Mieszając rozpuścić w letniej wodzie drożdże, syrop z buraków cukrowych i ekstrakt słodowy. Wymieszać mąkę żytnią, mąkę pszenną i sól, dodać zakwas. Następnie wyrabiać przez około 4 minuty z wodą słodową na gładkie ciasto. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w piekarniku na 30-45 minut przy 35 °C w programie Grzanie górne i dolne. Zmieszać siemię lniane, sezam i ziarna słonecznika. Lekko zagnieść ciasto i uformować 10 bułek. Posmarować bułki wodą i wcisnąć wierzch w mieszaninę ziaren. Wyłożyć bułki na blachę do piecz (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Ryba po anielsku ZEBRANE PRZEPISY

• Składniki: 1 kg ryby, ok. 0,5 l gęstej lekko kwaśnej śmietany, warzywa z ogródka (świeże) korzenie: marchwi, pietruszki, selera, por. • Wykonanie: Warzywa korzeniowe zetrzeć na tarce jarzynowej, por pokroić na półkrążki. Wszystkie podsmażyć na maśle klarowanym. Doprawić solą i pieprzem. Sprawioną rybę podzielić na porcje, można filetować. Lekko podsmażyć na klarowanym maśle z dodatkiem oleju. Na gotowe warzywa położyć usmażoną rybę. Zalać śmietaną. Poddusić ok. 10 minut. Można podawać z ryżem albo chlebem

Zobacz cały wpis na blogu »
CHLEB SEZAMOWY NA MAŚLANCE ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:1 szklanka maślanki w temperaturze pokojowej (lub jogurtu naturalnego, greckiego)1/4 szklanki letniej wody1 łyżeczka płynnego miodu2 szklanki mąki pszennej chlebowej1/2szklankimąkiorkiszowej1/2 szklanka mąki pszennej razowej2 łyżki otrębów pszennych2 łyżki zarodków pszennych1 łyżeczka drożdży instant (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
CHLEB DOMOWY RAZOWY NA ZAKWASIE ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na dwie foremki prostokątne:Zakwas:drożdże świeże - 5 dkg (1/4 z całej kostki)woda niegazowana ok. 50 mlsól - 5 g (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
CHLEB ŻYTNI CHŁOPSKI ZEBRANE PRZEPISY

Składniki:1 paczka suszonych drożdży1 szklanka ciepłej wody /może być woda po gotowaniu ziemniaków temperatura 40-45 stopni/ 1 łyżka brązowego cukru1 łyżka masła1,5 łyżeczki soli1,5 szklanki mąki żytniej2-2,5 szklanki mąki pszennej (chlebowej lub zwykłej)stopione masło do posmarowania chleba (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Legumina chlebowa. ZEBRANE PRZEPISY

Wziąć dwa talerze jabłek cienko uszatkowanych, udynstoWanych z cukrem, skórką cytrynową i rodzynkami, na gęstą marmoladę; talerz tartego razowego chleba, zmieszanego z cukrem, cynamonem i kilku goździkami. Dać na patelnię masła, a gdy zawrze, wrzucić połowę tego chleba, zrobić z mego placek, położyć na to jabłka i przykryć drugą połową chleba Upiec na obie strony, a gdy gotów, posypać cukrem 1 podać Ha stół gorący lub zimny. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka z kurczakiem i grzankami ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: 1/2 opakowania gotowej mieszanki sałat z rukolą, 1 filet z kurczaka, 1 kromka chleba razowego, 1 pomidor, 1 cebula czerwona, 1/2 ogórka zielonego, 1/2 opakowania jogurtu naturalnego, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki kukurydzy, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka oliwy.Przygotowanie: Filet z kurczaka lekko rozbijamy tłuczkiem, smarujemy oliwą wymieszaną z solą, pieprzem i roztartym ząbkiem czosnku. Odstawiamy na przynajmniej godzinę (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Czeski gulasz piwny ZEBRANE PRZEPISY

Do jego przygotowania potrzebne będzie: 50 dag łopatki wieprzowej, 1 łyżka czerwonej papryki, 2 duże cebule, 50 ml oleju słonecznikowego, 1 łyżeczka kminku, 0,5 l jasnego piwa, 1 kromka razowego chleba, sól, czarny pieprz. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i oprószamy sproszkowaną papryką, Cebule obieramy, kroimy w grubą kostkę, rumienimy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso i stale mieszając, smażymy około 10 minut. Całość posypujemy kminkiem, wlewamy połowę piwa, przykrywamy rondel i gotujemy 45 minut na małym ogniu. Chleb razowy drobno kruszymy i dodajemy do mięsa z resztą piwa. Gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Zobacz cały wpis na blogu »
CHLEB JOGURTOWY na zakwasie ZEBRANE PRZEPISY

Na jeden chleb (ok. 12 kromek) Przygotowanie: 10 minut Oczekiwanie: godzina Pieczenie: 45 minut Ciasto: » 300 g mąki pszennej typ 1050 » 180 g mąki żytniej typ 1150 » 75 g płynnego naturalnego zakwasu żytniego » łyżeczka cukru » łyżka soli » 20 g świeżych drożdży » 150 g chudego jogurtu w temperaturze pokojowej » ok. 150 g letniej wody Ponadto: » mąka do oprószenia blatu roboczego » woda do posmarowania Przygotowanie: 1 Wszystkie składniki ciasta włożyć do naczynia miksującego i wyrabiać 1 i 1/2 minuty/interwał na jednolite ciasto. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. 2 Ciasto jeszcze raz zagnieść na oprószonym mąką blacie roboczym i uformować z niego kulę. Włożyć do posypanego mąką koszyka na chleb albo foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. 3 Rozgrzać piekarnik do 240˚C. Bochenek kilkakrotni (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
CHLEB Z NIESPODZIANKĄ ZEBRANE PRZEPISY

90 min SKŁADNIKI (1 porcja): mąka pszenna - 300 g mąka gryczana - 200 g sól - 1 łyżeczka suche drożdże - 8 g ciepła woda - 320 ml gorąca woda - 1 szklanka suszone figi - 10 szt. orzechy włoskie - 100 g syrop klonowy - 1 łyżka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: KROK 1: Figi namaczamy w szklance gorącej wody. Zostawiamy na 30 minut, aby zmiękły. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. KROK 2: Obie mąki przesiewamy przez sitko. Dodajemy suche drożdże i sól. Figi odsączamy i kroimy w kostkę. Figi i orzechy dodajemy do suchych składników. Dolewamy 320 ml wody i zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy na 220 stopni. Do piekarnika wstawiamy puste naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek. KROK 3: Ciasto formujemy w bochenek i umieszczamy w gorącym naczyniu. Wierzch nacinamy nożem i za pomocą pędzla kuchennego smarujemy go syropem klonowym. Przykrywamy pokrywką i wst (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Kapuśniak rybny z grzybami ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na wywar rybny: głowy, ogony i kręgosłupy ryb świeżych, 2 łodygi selera naciowego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 mała cebula, kawałek selera korzeniowego, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 3 l wody, sól, pieprz do smaku. Składniki na kapuśniak: 2 szklanki kapusty kiszonej, 100 g wędzonego łososia, ½ szklanki suszonych grzybów, sól, pieprz, majeranek, olej do obsmażenia grzanek, 2 kromki chleba na grzanki.   Wykonanie: Ości i głowy rybie wraz z warzywami korzeniowymi i przyprawami przesmażyć na oleju. Wszystko zalać około 3 litrami wody i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia, aż płyn zredukuje się do połowy. Przecedzić bulion przez sito. Kapustę kiszoną wypłukać. Dodać do zupy. Do wywaru dodać wcześniej namoczone grzyby, pokrojone w drobne kawałki. Gotować zupę, aż kapusta i grzyby zmiękną. Na koniec dodać łososia, którego należy pokroić na kawałki. Następnie zagotować zupę raz jeszcze. Pokroić chleb na grzanki. Podsmażyć go (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Bacon & Eggs - jajka na bekonie ZEBRANE PRZEPISY

Składniki (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
CIABATTA Z SEREM KOZIM ZEBRANE PRZEPISY

SKŁADNIKI NA 2 CIABATTY Sos beszamelowy: Roztopić 20 g masła w rondlu, dodać 20 g mąki i wymieszać trzepaczką. Podczas mieszania stopniowo dodawać 200 ml mleka i zagotować. Doprawić i dodać trochę gałki muszkatołowej. Odstawić. Włączyć urządzenie, by się nagrzało. Na 4 kromkach chleba rozsmarować sos beszamelowy i dodać 80 g startego sera i 4 plastry szynki. Przykryć pozostałymi kromkami. Opiekać w urządzeniu przez 5 minut. W międzyczasie na patelni usmażyć 4 jajka sadzone na odrobinie oleju. Ułożyć po 1 jajku na każdej kanapce i podać. Drobno posiekać listki bazylii z 1/2 pęczka. W misce wymieszać 100 g świeżego sera koziego, bazylię, sól i pieprz. Dodać 1 łyżkę stołową oliwy i wymieszać. Pokroić 6 świeżych fig na połowę. Włączyć urządzenie, by się nagrzało. Przekroić ciabatty wzdłuż. Posmarować jedną połówkę mieszanką z serem kozim. Dodać figi i 4 plastry szynki parmeńskiej. Przykryć drugimi połowkami ciabatty. Opiekać w urządzeniu przez 5 minut. Podawać na ciepło lub na zimno (...)

Zobacz cały wpis na blogu »