Boczek

Wpisy zawierające słowo kluczowe boczek.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Rzeźnik memoshort

Zobacz cały wpis na blogu »
Domowe burgery z boczkiem! Przepisy kulinarne

Składniki: - Chleb razowy - Sałata - Pomidor  - Ser gouda - Boczek w plastrach. Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni wysmażamy boczek. Na blasze od piekarnika układamy kromki chleba. Następnie kładziemy usmażony boczek, plasterek sera i przykrywamy kolejną kromką.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy blachę z kanapkami. Pieczemy ok. 8-10 minut, do roztopienia sera.  Na wyjęte z pieca kromki układamy sałatę i plasterek pomidora. Smacznego :P  

Zobacz cały wpis na blogu »
Boczek pieczony w ziemniakach i kapuście gotować każdy może

Składniki: -ok. 1 kg surowego boczku -ok. 1,2 kg małych młodych ziemniaków -1/2 kg kiszonej kapusty -2-3 ząbki czosnku -1 marchewka -sól -pieprz ziołowy -przyprawa do mięs -olej Ziemniaki myjemy i oczyszczamy ze skórek. Posypujemy przyprawą do mięs i skrapiamy olejem.  Kapustę płuczemy, wyciskamy i dodajemy do niej tartą marchew. Przyprawiamy pieprzem ziołowym i skrapiamy olejem. Boczek posypujemy solą i przyprawą do mięs, układamy na nim pokrojony czosnek i również skrapiamy olejem.W naczyniu żaroodpornym układamy warstwę z części ziemniaków i posypujemy ją częścią kapusty. Naczynie nie wymaga smarowania tłuszczem.Na środku układamy boczek. Uzupełniamy naczynie resztą ziemniaków i kapusty. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Cna 60 minut. Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 60 minut. Naczynie wyjmujemy z piekarnika.Wystarc (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Polędwiczki z boczkiem kulinaria

Składniki: * 2 poledwiczki wieprzowe * 20 dag wedzonego boczku, pokrojonego na cienkie, długie plastry * sól * grubo zmielony pieprz * olej   Przygotowanie: 1. Polędwiczki umyć, osuszyć, pokroić na plastry grubości około 3 cm. Lekko rozbić dłonią. 2. Każdy plaster owinąć plasterkiem boczku, osuszyć, posypać pieprzem i solą, spiąć wykałaczką albo szpadką do szaszłyków. 3. Ułozyć na natłuszczonej blasze. Piec w temperaturze 190 st. C.

Zobacz cały wpis na blogu »