uprawa arbuza biologia i ochrona przyrody
U nas można uprawiać wczesne odmiany arbuza Rosario-owoce mają do 4 kg, Złoto Wolicy ma żółty kolor jagód, Janosik jest żółty. Arbuz to jednoroczna roślina z dyniowatych, lubi ciepłe, słoneczne, osłonięte od północy miejsce, żyzne, zasobne w skłądniki pokarmowe gleby o pH 5,5-6, nawożenie kompostem i obornikiem, minimalna temperatura uprawy to 18 st, najlepsza 22-28 st-najlepiej lubi 21 st, warto rozłożyć na nim agrowłókninę, można uprawiać w folii i doniczce, potrzebuje 2-3 miesięcy upałów, pędy osiągają 2-3 m długości, sadzimy w rozstawie 80x100 cm. Nasinka siejemy do doniczek w folii lub na parapecie, po 5 tygodniach od siewu sadzimy, rozsadę okrywamy, nawozimy, jak wyjdą liście hartujemy, słabiej podlewamy, na przełomie maja i czerwca, po posadzeniu okrywamy wł&oa (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
Ciasto śmietankowo - arbuzowe przepisy - Milki
Biszkopty - 1 paczka małamleko - 1 litr (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
POŻYWNY KOKTAJL ARBUZOWY Jak najsmaczniej!
Koktajl arbuzowy Składniki: 1,5 kg arbuza, miód, 2 szklanki soku z limonki, 3 łyżki drobno pokrojonych listków mięty, 3 szklanki zimnej wody, 1 szklanka kostek lodu. Przygotowanie: Arbuz pokroić w drobna kostkę. Zmiksować w blenderze z cukrem, sokiem z limonki i miętą. Dodać miód. Wlać do dzbanka, dodać wodę i lód. Dobrze wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu. Mam nadziej (...) Zobacz cały wpis na blogu » |
W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.
Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.