Wyspa przepisów.pl

Wpisy zawierające słowo kluczowe Wyspa przepisów.pl.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Suflet jabłkowy Wyspa przepisów.pl

SPOSÓB WYKONANIA:   Na 5 porcji Jabłka kompotowe              720 g                                                                                                                       Cukier                                 340 g Kwas cytrynowy              &n (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Krem Cytrynowy Wyspa przepisów.pl

SPOSÓB WYKONANIA:   Na 5 porcji Cytryna (sok)        100 g Żelatyna               10 g Woda wrząca        1/4 szklanki Jajka                    5 sztuk Cukier puder        150 g   Dokładnie umyć cytryny, przekrajać na połowę, odkrajać 5 cienkic (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Omlet biszkoptowy Wyspa przepisów.pl

SPOSÓB WYKONANIA: Jajka                  2 sztuki Mąka pszenna     14 g Masło                  9 g Sól                      do smaku   Oddzielić białka od żółtek. Ubić pianę z białek. Do ubitej piany dodać żółtka ciągle ubijając, dodać sól, wymieszać z mąką. Rozgrzać tłuszcz na patelni, wyłożyć masę, smażyć na małym ogniu, odwrócić i dosmażyć lub upiec w piekarniku (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Mufinki Wyspa przepisów.pl

SPOSÓB WYKONANIA: Jogurt naturalny            180 g Jajka                             3 sztuki Mąka                             2,5 szklanki  Cukier kryształ              1 szklanki Olej                              0,5 szklanki  proszek do pie (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Ptysie z bitą śmietaną Wyspa przepisów.pl

SPOSÓB WYKONANIA: Mąka pszenna             220 g Margaryna                  100 g jajka                          2 sztuki  woda                          1,5 szklanki sól                              do smaku krem bita śmietanka    1000 g cukier puder                100 g   Sporządzić ciasto parzone. Blachy posmarować tłuszczem, posypać mąką i formować okrągłe ptysie, upiec na złoty kolor. Zimne ptysie przekrajać, napełnić kremem bitą śmietanką, przykryć górną częścią, posypać cukrem pudrem. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Kisiel waniliowy Wyspa przepisów.pl

SPOSÓB WYKONANIA:  Mleko                        3 szklanki Mąka ziemniaczana    38 g Cukier                       75 g Wanilia                      5 g Masło                        20 g Żółtka                       2 sztuki   Z mąki ziemniaczanej i części mleka (1 szklanki) zrobić zawiesinę. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem i drobno pokrajaną wanilią, odstawić mleko na brzeg płyty, odcedzić, wlać zawiesinę i silnie mieszając zagotować. Dodać surowe masło i żółtka, wymieszać i porcjować, powierzchnię, skropić kilkoma kroplami wody. Zamiast wanilii można dodać do ugotowanego kisielu cukru wanilin (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Galaretka z kwaśnego mleka Wyspa przepisów.pl

SPOSÓB WYKONANIA: Mleko kwaśne                    2,5 szklanki Śmietana                          50 g Cukier Puder                     60 g Cukier wanilinowy             10 g Żelatyna                          10 g Woda                              Do żelatyny   Żelatynę namoczyć, dodać gorącej wody, upłynnić w kąpieli wodnej. Mleko kwaśne i śmietanę rozmieszać trzepaczką, dodać cukier wanilinowy i rozpuszczoną żelatynę, dokładnie rozmieszać. Galaretkę wyporcjować do kompotierek, pozostawić do zastygnięcia. Powierzchnię przybrać owocami. Sprawdzić wydajność. Porcja galaretki powinna ważyć 100 g (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Naleśniki kokosowe Wyspa przepisów.pl

Naleśniki na 5 porcji:   Mąka pszenna     150 g Jajko                  1 sztuka Mleko kokosowe  3/4 szklanki woda                  0,5/1 szklanki sól                      do smaku olej do podsmażania   50 g cukier puder         25 g   SPOSÓB WYKONANIA: Do garnka wbić jajko, dodać mleko kokosowe, sól i całość wymieszać trzepaczką. Wsypać przesianą mąkę i dobrze wyrobić trzepaczką,  aż ciasto będzie jednolite. Rozprowadzić ciasto wodą i wymieszać. Patelnię dobrze rozgrzać, dodać trochę oleju. Wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzić po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając łopatką, gdy brzegi naleśnika odchodzą od boków patelni. Zrumienione na (...)

Zobacz cały wpis na blogu »