Gulasz

Wpisy zawierające słowo kluczowe Gulasz.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Garnek drwala ZEBRANE PRZEPISY

Przepis na 4–5 porcji  SKŁADNIKI 40 dag łopatki wieprzowej, 15 dag kiełbasy zwyczajnej albo wiejskiej, 10 dag marchwi, 5 dag selera, 10 dag pietruszki, 10 dag pora, 5–7 dag cebuli, 5 dag smalcu, 25–30 dag białej fasolki perłowej, 20 dag pęczaku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub selera, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz czarny mielony, ziele jałowca, majeranek, przyprawa do zup w płynie, 2 litry wywaru z mięsa i kapusty białej (pozostałość po gotowaniu farszu do pierogów z mięsem i kapustą) Fasolę opłukać, zalać przegotowaną, przestudzoną wodą (3 razy więcej niż fasoli) i moczyć przez 12 godzin. Kiedy fasola będzie już namoczona, dodać do niej umyte mięso pokrojone w kostkę jak na gulasz. Wszystko razem połączyć z wywarem z mięsa i kapusty i gotować na małym ogniu. Po kilku minutach gotowania dodać nieco soli, liść laurowy i ziele angielskie oraz kilka ziarenek jałowca, pęczak, a później umyte i pokrojone w kostkę wa (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Bograczgulasz Bográcsgulyás ZEBRANE PRZEPISY

800 g wołowiny, 80 g smalcu, papryka w proszku, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 150 g lecsó lub 2 dwie pomidory i 2 strąki papryki, 1 kg ziemniaków, 100 g domowych kluseczek lub makaronu, mała ostra papryczka (czuszka), só1, pieprz, kminek, kostka bulionu Posiekaną cebulę i czosnek przysmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dodać paprykę w proszku i obsmażyć pokrajaną w równe kostki wołowinę. Posolić, dosypać posiekany lub zgnieciony kminek i dusić pod przykryciem, często mieszając. Dolać trochę wody lub - co bardziej wskazane - przygotowany uprzednio bulion z kostki. Gdy mięso zaczyna mięknąć, dodać pokrajaną w paski paprykę oraz pomidory bez skórki, następnie - pokrajane w kostkę ziemniaki i czuszkę , a na samym końcu - makaron. Doprawić pieprzem i ostrą papryką. Jesł to klasyczny gulasz - zupa typu jedno danie. Wołowina może być z kością i łojem. Kości, byle nie wielkie, dusi się i gotuje wówczas z całym gulaszem, a wyjmuje wraz z łojem w ostatniej chwili, g (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Gulasz z kurczaka po meksykańsku ZEBRANE PRZEPISY

Składniki • 200 g piersi z kurczaka • 2 łyżki czerwonej fasoli • 2 łyżki kukurydzy • 1 szklanka pomidorów z puszki • 1 łyżka koncentratu pomidorowego • 2 łyżki oleju rzepakowego • 30 g (garść) makaronu pełnoziarnistego Polmak (tylko do obiadu) • natka pietruszki • sól, pieprz do smaku • słodka papryka w proszku Sposób przygotowania Mięso pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Poddusić z olejem. Po około 5 minutach dodać fasolę i kukurydzę, pomidory z puszki i koncentrat. Gotować pod przykryciem około 8 minut. Gulasz do obiadu podawać z ugotowanym makaronem i posiekaną świeżą natką pietruszki. Przy kolacji makaron pominąć.  

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa z kapusty włoskiej z mięsem ZEBRANE PRZEPISY

Przepis na 4 duże porcje  SKŁADNIKI 1 ⁄2 kapusty włoskiej (ok. 1 kg), 40 dag łopatki wieprzowej lub 2 ogony wieprzowe, 40 dag ziemniaków, 1–2 łyżeczki nasion kopru ogrodowego, świeży koperek siekany, sól, odrobina cukru, pieprz czarny mielony, vegeta, przyprawa do zup w płynie lub kostka rosołowa drobiowa  Mięso umyć i pokroić jak na gulasz, ale na nieco większe kawałki. Jeśli użyjemy do zupy ogonów, to należy opalić pozostałe na skórze włosy. Opłukaną kapustę szatkujemy, a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wkładamy mięso i wlewamy niewielką ilość wrzącej wody (ogonki należy gotować oddzielnie, ponieważ wymagają dłuższego czasu gotowania). Po 20 minutach, licząc od zagotowania, do gotującego się mięsa dodajemy kapustę, ziemniaki, odrobinę soli oraz cukru, zalewamy taką ilością wody, aby gotowane składniki były nią nieznacznie przykryte, i gotujemy do miękkości. W pierwszej fazie gotowania garnka nie przykrywamy, aby odparowały ole (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Gulasz z łososia z sosem miętowym ZEBRANE PRZEPISY

Czas przygotowania: 30 min Składniki dla 4 osób: • 600 g fileta z łososia bez skóry • 200 g szynki parmeńskiej • 100 ml soku z cytryny • 450 ml śmietany 36% • 40 g mięty pieprzowej • 50 g mąki • 75 g masła • 50 g białka jaj • pomidorki cherry (do dekoracji) • sól, czarny pieprz, cukier (do smaku)  Sposób przygotowania: • Filet z łososia pokrój w grubą kostkę, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.  Każdy kawałek owiń szynką parmeńską, przekrój na trzy części. • Mięso usmaż z obydwu stron, z użyciem 25 g masła, następnie usmażonego łososia odsącz na papierze kuchennym i przełóż do rondla • Rybę zalej śmietaną i zredukuj o połowę, dopraw solą i pieprzem oraz miętą  Koszyczki wykonaj z mąki, reszty masła, białka jaj, odrobiny soli i cukru. Wszystkie składniki połącz, gotowe ciasto rozsmaruj w kształcie gwiazdy na macie silikon (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Gulasz z fasolką szparagową i warzywami ZEBRANE PRZEPISY

60 minut 4 osoby Łatwe wołowina gulaszowa - 500 gramów Fix Naturalnie smaczne Gulasz Knorr - 1 opakowanie cebula - 1 sztuka czerwona papryka - 1 sztuka zielona papryka - 1 sztuka marchewka - 2 sztuki fasolka szparagowa - 250 gramów natka pietruszki - 1 łyżka olej rzepakowy - 3 łyżki Sposób przygotowania: 1. Pokrój mięso w kostkę, Posiekaj cebulę w drobną kostkę. Oczyść papryki i pokrój na kawałki. Obierz i pokrój marchewki na plasterki. Odetnij końcówki i pokrój fasolkę na pół. 2. Przesmaż mięso na patelni z 1 łyżką oleju równomiernie, na brązowo. Odłóż na talerz. Dodaj 2 łyżki oleju i smaż warzywa, mieszając przez ok. 5 minut na średnim ogniu. Dodaj 300 ml wody i zawartość opakowania Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz. 3. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem na niewielkim ogniu przez ok. 45 minut lub dłużej, aż do momentu gdy mięso będzie miękkie. Dodaj wody jeżeli potrzeba. Podaw (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Gulasz z dyni piżmowej z kurczakiem ZEBRANE PRZEPISY

4 porcje 4min Łatwy Składniki podwójny filet z piersi kurczaka 1 dynia piżmowa 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ziemniaki 2 marchewki 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe sól pieprz ziołowy pół łyżeczki kurkumy łyżeczka ostrej papryki łyżka oleju do smażenia Sposób przygotowania przepisu: Gulasz z dyni piżmowej z kurczakiem   1. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić - ziemniaki w kostkę a marchew w plasterki. 2. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Czosnek drobno posiekać. Dynię obrać, wydrążyć miąższ z pestkami, pokroić w kostkę. 3. W garnku rozgrzać łyżkę oleju. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, lekko posolić i podsmażyć na oleju. Dodać ziemniaki, marchewkę, paprykę, cebulę, dynię oraz czosnek i listki laurowe. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, papryką i kurkumą. Zalać wodą by (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Gulasz węgierski ZEBRANE PRZEPISY

Składniki: mięso wołowe na gulasz - 400 g (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Halibut z gulaszem z małż ABBA ZEBRANE PRZEPISY

Czas przygotowania: 40 minut Składniki na: 4 porcje – 600 g halibuta – sól, pieprz, cukier do smaku – olej cytrynowy z bazylią do smażenia Pesto ziołowe: – 1 ząbek czosnku – garść szpinaku – szczypta kurkumy – 10 listków bazylii – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – sól do smaku – pieprz do smaku – 50 ml oliwy – sok z cytryny do smaku – szczypta cukru do smaku Gulasz: – 1/4 szt. bakłażana pokrojonego w kostkę – 1 szt. cebuli pokrojonej w kostkę – 1 płatek zielonej papryki pokrojonej w kostkę – 1 płatek czerwonej papryki pokrojonej w kostkę – 2 ząbki czosnku drobno posiekane – 150 g małży w zalewie Abba – 50 g pokrojonej fasolki szparagowej – 30 g masła – ocet balsamiczny do smaku – sól, pieprz do smaku – sos słodko-kwaśny do smaku Wykonanie: Rybę dzielimy, przyprawiamy (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
PLACEK ZIEMNIACZANY Z GULASZEM) ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na gulasz: - 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego - 2 duże cebule - 2 czerwone papryki - ząbek czosnku - 3-4 łyżki mąki - 1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego) - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - 3-4 ziarnka ziela angielskiego - 2 łyżki papryki słodkiej w proszku - kilka łyżek oleju do smażenia - pieprz i sól Składniki na placki ziemniaczane: - 1 ½ kg dużych ziemniaków - 2 jaja - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżki mąki pszennej - 1 cebula - sól, pieprz  Do dodania: Śmietana gęsta 12%, chrzan Przygotowanie: Paprykę kroimy w cienkie paski. Mięso kroimy w kostkę, obtaczamy w  mące i  rumienimy na rozgrzanym oleju, przekładamy do garnka. Na patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę i również przekładamy do garnka. Dodajemy ziele angielskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy bulionem i dusimy około 35 min. Po tym czasie dodajemy świeżą paprykę oraz paprykę w  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Pikantny gulasz z kapustą kiszoną ZEBRANE PRZEPISY

 55 minut 4 osoby Łatwe Składniki: wołowina gulaszowa - 500 gramów wieprzowina - 500 gramów Knorr Naturalnie smaczne - Gulasz - 1 opakowanie pikantna mielona papryka - 2 łyżki cebula - 2 sztuki marchewka - 2 sztuki czerwone wino - 100 mililitrów kapusta kiszona - 250 gramów olej rzepakowy - 2 łyżki Sposób przygotowania: 1. Pokrój mięso w kostkę ok. 1,5 cm. Oprósz papryką. Pokrój cebulę na kawałki, a marchewkę, po obraniu, w plastry. Smaż cebulę na złoto w 1 łyżce oleju rzepakowego przez 5 minut. Dodaj mięso i smaż aż zarumieni się ze wszystkich stron, przez ok. 5 minut, na średnim lub mocnym ogniu (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Tradycyjny gulasz cielęcy ZEBRANE PRZEPISY

Do gulaszu używa się łaty, łopatki i mostka. Pokroić mięso na małe kawałki, ugotować w białym wywarze (Sosy – Sosy jasne). Odrobinę posolić, powoli doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Bardzo dokładnie odszumować. Dodać: małą marchew, cebulę nakłutą goździkiem, bukiet z pora, natki pietruszki, tymianku i liścia laurowego. Gotować delikatnie przez półtorej godziny. Przygotować sos velouté (Sosy – Sosy bazowe) ze 100 g białej zasmażki i 1,75 l wywaru z gotowania mięsa. Dodać garść świeżych obierek z grzybów i gotować sos przez kwadrans, cały czas odszumowując. Odcedzić i obrać kawałki cielęciny, przełożyć do drugiego garnka z 20 małymi ugotowanymi cebulkami i taką samą ilością małych pieczarek. W ostatniej chwili związać sos 5 żółtkami jaj, dodać odrobinę soku z cytryny, startą gałkę muszkatołową i 100 ml śmietany. Przepuścić sos przez gazę na mięso i garnitur. Podgrzać bez doprowadzania do wrzenia, przelać do pucharków i delikatnie posypać posie (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Fałszywa zupa gulaszowa - Hamis gulyásleves ZEBRANE PRZEPISY

1 kg ziemniaków, 150 g cebuli, sól, pieprz, 200 g włoszczyzny, 100 g lecsó lub 2 pomidory  strąk papryki, 40 g smalcu, papryka w proszku Cebulę drobno posiekać, ziemniaki pokrajać w kostkę , włoszczyznę - w podłużne, grubsze słupki. Zrumienić cebulę na tłuszczu, dosypać paprykę w proszku, dodać włoszczyznę, pomidory, pokrajaną paprykę i sól; dusić 2-3 min. na małym ogniu. Włożyć ziemniaki, dolać wody i powoli gotować, aż zmiękną. Doprawić pieprzem i ostrą papryką. Jest to w zasadzie kartoflanka po węgiersku, gotowana jak gulasz, ale bez mięsa. Można ją wzmocnić kostką bulionu, a także dodać trochę pokruszonego makaronu. 

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa gulaszowa Gulyásleves ZEBRANE PRZEPISY

proporcje na 5 osób 250 g wołowiny, 100 g cebuli, sól, ząbek czosnku, 1 g kminku, 1 kg ziemniaków, 100 g  lecsó lub 2 pomidory i strąk papryki, paprykaw proszku, 40 g smalcu Posiekaną cebulę przysmażyć na tłuszczu na złoty kolor, dosypać paprykę, a następnie obsmażyć pokrajaną w kostkę wołowinę. Dodać kminek, posiekany drobniutko czosnek, pozbawione skórki pomidory lub przecier i paprykę , posolić , zalać wodą tak, aby nie przykrywała zawartości garnka i dusić na wolnym ogniu. W miarę potrzeby dolewać trochę wody bacząc, aby nie było jej za dużo; gdy mięso jest już na wpół miękkie, dodać pokrajane w kostkę ziemniaki i dopiero teraz zalać wodą tak, aby przykryła wszystko, Gotować do momentu, gdy mięso i ziemniaki są miękkie; w ostatniej chwili posypać jeszcze czerwoną papryką, doprawić do smaku ostrą papryką i podawać. Cała trudność polega na wyczuciu odpowiedniego momentu dodania ziemniaków: zawsze lepiej dodać je nieco później, b (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
GULASZ WIEPRZOWY / kasza gryczana / warzywa ZEBRANE PRZEPISY

Składniki na 10 porcji: Mąka pszenna – 0,05 kg Olej rzepakowy – 0,2 l Kasza gryczana – 0,5 kg Śmietana 18% – 0,2 kg Mieszanka warzyw mrożonych – 1,2 kg Łopatka wieprzowa pełna – 1,8 kg Czosnek – 0,02 kg Cebula biała młoda – 0,2 kg Sposób przyrządzenia: 1. Łopatkę wieprzową pokrój w kostkę, obtocz w mące pszennej i podsmaż. Następnie podsmażone mięso duś do uzyskania miękkości wraz z czosnkiem i cebulą pokrojonymi w drobną kosteczkę. 2. Gdy gulasz wieprzowy jest już gotowy, dodaj śmietanę wymieszaną z pozostałą ilością mąki. 3. Kaszę gryczaną dokładnie opłucz i gotuj do uzyskania miękkości. Lipską mieszankę warzywną Quality również gotuj przez ok. 3 min od momentu zagotowania wody. 4. Na talerzu umieść porcję gulaszu wieprzowego, dołóż porcję kaszy gryczanej oraz mieszanki warzywnej składającej się z groszku, marchewki paryskiej oraz białych szparagów (...)

Zobacz cały wpis na blogu »