Potrawy

Wpisy zawierające słowo kluczowe potrawy.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

XII Potraw wigilijnych Wszędobylski- czyli poszukiwania odpowiedzi na pytania ;-)

(...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Dania włoskie Dania włoskie

                                                                              Wieniec Pizzowy Potrawa ta jest bardzo smacznym i efektownym, wytrawnym wieńcem z pizzowym nadzieniem.                                                 &nbs (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Śródziemnomorskie potrawy bez glutenu Na słodko...

Kuchnia śródziemnomorska jest powszechnie uważana za jedną z najzdrowszych na świecie. W końcu bardziej niż inne obfituje ona w świeże warzywa, owoce, ryby, czy zdrowe tłuszcze. Jeśli jednak zależy nam na spotęgowaniu wartości odżywczej tych potraw, warto zwracać uwagę nie tylko na składniki pożądane, takie jak witaminy, czy kwasy tłuszczowe omega, ale także na substancje potencjalnie szkodliwe.     Coraz popularniejszy staje się ostatnio styl żywienia bez glutenu, dlatego też wyzwanie eliminowania pewnych składników z diety warto rozpocząć od usunięcia glutaminianu sodu, skrobi, czy słodu jęczmiennego. I tak na przykład, kupując, czy samodzielnie piekąc aromatyczne pieczywo śródziemnomorskie, jakim jest Foccacia warto najpierw dokładnie przeanalizować jego skład.     Innym produktem, z którego słynie kuchnia śródziemnomorska jest ser feta. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Pierwszy wpis - przepis na kuchnię :) Młoda Polka - kuchnia i nie tylko...

Zanim zacznę wstawianie przepisów należałoby (przynajmniej tak mi się wydaje) napisać słów kilka jakie przepisy tutaj się znajdą i dlaczego w zasadzie tak bardzo uwielbiam gotować.  Młoda Polka to pomysł na nazwę mojej restauracji, co prawda póki co jest ona moim odległym marzeniem i pewnie sporo wody upłynie nim będę mogła gdziekolwiek napisać ZAPRASZAM podając adres tego miejsca. Ale jak to mówią "lepszy wróbel w garści..." i skoro nie można mieć wszystkiego od razu to dobrym wydawał mi się pomysł stworzenia swoistej internetowej książki kulinarnej takiej ze sprawdzonymi przepisami, łatwej i smacznej.  (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Cała prawda o teflonie see that already?

Pokrywając wewnętrzną część naczynia takim materiałem uzyskuje się powierzchnię, do której nie przywiera żadna przygotowywana potrawa, nawet bez użycia tłuszczu, a oczyszczenie odbywa się błyskawicznie. Powłoka ta wykonana jest z polimeru, którego handlowa nazwa to teflon. Naczynia powlekane teflonem w ostatnim czasie robią furorę.   Krótka historia teflonu Tworzywo to wynaleziono w 1938 roku w laboratorium firmy DuPont w USA. Do tej pory tylko ta firma ma prawo do używania nazwy "teflon" dla swojego produktu. W Polsce produkowany jest pod nazwą tarflen. Na początku teflon stosowany był tylko w produkcji zbrojeniowej. Obecnie ma on bardzo szerokie zastosowanie, między innymi w przemyśle chemicznym, maszynowym, włókienniczym, w elektrotechnice, a także w produkcji artykułów gospodarstwa domowego, gdzie wykonywane są z niego powłoki zapobiegające przywieraniu w naczyniach kuchennych. W połowie lat pięćdz (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Big Green Egg - piec z przyszłością blog o sprzęcie AGD

Zobacz cały wpis na blogu »
Tajski przysmak Przepisy kulinarne

Ta potrawa to autentyk. Przywieziona z Tajlandii, stanowi sztandarowe danie pewnego globtrotera. Uwaga: Nie dla każdego! Specyficzny posmak bambusa i trawy cytrynowej nie odpowiada wielu tradycyjnym podniebieniom. Kto jednak lubi kulinarne poszukiwania i swoje podróże zaczyna od poznawania regionalnych kuchni , będzie szczęśliwy. Jeśli planujemy zaprosić gości, upewnijmy się, że są tak samo otwarci na obce smaki jak my. Może się też okazać, że ostre tajskie curry czy trawa cytrynowa zagoszczą na naszym stole na dłużej. Warto eksperymentować, zwłaszcza, że te smaki wypróbowały już miliony ludzi, tyle, że na innym kontynencie. 1 kg piersi z kurczaka, ½ kg tajskiego ryżu jaśminowego, 1 słoiczek tajskiego ostrego curry (20 dag), 2 źdźbła trawy cytrynowej l (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Mięso z grilla Przepisy kulinarne

Mięso do pieczenia na grillu wybieramy chude (z drobiu udka i piersi, ponadto kotlety cielęce, schab, karkówkę, żeberka, kiełbasę). Kroimy je na niezbyt duże kawałki, by porcje mogły równomiernie się upiec. Upieczone kawałki mięsa lub warzyw solimy dopiero po upieczeniu, ponieważ sól powoduje wysychanie pieczonej potrawy.- kotlety na grillu upieką się równomiernie jeśli nie będą grubsze niż 2 cm - grubsze kawałki mięsa jak np. kawałki kurczaka przewracaj kilka razy- kotlety, steki i sznycle przewracaj na ruszcie tylko raz, będą bardziej soczyste- każdy kawałek mięsa będzie bardziej aromatyczny i soczysty, jeśli przed ułożeniem na grillu umieścisz go minimum na 30 minut w marynacie. Jeszcze lepsze bedzie gdy poleży w marynacie 12 - 24 godzin. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Kilka przydatnych informacji na temat wina Poszukiwacz wiedzy

    Wino to sfermentowany sok z winogron. Jest to najprostsza, a zarazem najdokładniejsza definicja wina, wykluczająca trunki powstałe z innych rodzajów owoców.   Temperatura podawania i przechowywania wina       Białe wino powinno się podawane w temperaturze od 8 do 12 ºC. Pijąc je w restauracji i zamawiając w butelce, powinniśmy otrzymać dodatkowo małe wiaderko – cooler, który zapewnia odpowiednią temperaturę. (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Parowary Tefal – odkryj je na nowo na wiosnę Trendystyle - czyli o tym, co jest trendy

Wiosna to dla wielu z nas okres nowych postanowień, intensywnych prac i porządków nie tylko w naszych szafach, ale przede wszystkim nad sobą. Na wiosnę bowiem, chcemy czuć się lekko, zdrowo i przyjemnie. Tefal daje taką możliwość, oferując szeroką gamę parowarów dla wszystkich miłośników zbliansowanej diety oraz dla tych, którzy pragną zmienić swoje nawyki żywieniowe. Gotowanie na parze cieszy się coraz większą populranością. Ta zdrowa metoda przygotowania posiłków stała się doskonałą alternatywą wobec tradycyjnych sposobów. Dania przygotowane na parze zachowują oryginalny smak  i naturalny aromat. Nie tracą swoich wartości odżywczych, ponieważ niezbędne dla organizu witaminy, pierwiastki i minerały zatrzymywane są w potrawach, a do gotowania nie są potrzebne tłuszcze ani sól. W ubiegłym roku swoją premierę miał najnowszy parowar marki Tefal, który wchodzi w skład specjalnej linii Nutritious&Delicious. Vita (...)

Zobacz cały wpis na blogu »