Pomidor

Wpisy zawierające słowo kluczowe pomidor.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Warzywnictwo biologia i ochrona przyrody

obecnie w ogrodach uprawia się głównie wczesne warzywa owocujące sezon, stawia się folie i inspekty, a i tak 300 m2 poletko wymaga więcej pracy niż hektary przy zmechanizowanej i schemizowanej uprawie. Stawia się głównie na drzewka i krzewy owocowe. Przy obecnych cenach warto mieć swoje pomidory, marchew, pietruszkę, dynię, cukinię, skorzonerę, melony, paprykę. Kogo z kim i po kim sadzimy? Brukselkę z dymką, ogórkiem, wczesnym pomidorem. Bober z ziemniakiem. Burak sadzimy po ogórku, kapuście, ziemniaku lub po wczesnym buraku, bo nie lubi kwaśnych gleb ani po wiosennym wapnowaniu. Cebulę po ogórku i ziemniaku. Czosnek po kapustnych, buraku, ziemniaku, ogórku, nigdy po innych cebulowych. Fasola po ziemniaku, kukurydzy, marchwi, buraku. Groch po ziemniaku, marchwi, kukurydzy, słoneczniku. Kalarepa po sałacie, wczesnym ziemniaku. Kapusta po grochu, fasoli, wszystkich zachwaszczających glebę, nie uprawiamy po innych krzyżowych (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Co można w kuchni zrobić z ostatków biologia i ochrona przyrody

Dziś opiszę jak z resztek jedzenia można przygotować smaczne potrawy. Nie jestem kucharką, nie wiem ile przypraw trzeba do danej potrawy, mogę opisać co i jak sama robię.Czasem zostaja nam w lodówce niedojedzone resztki warzyw i owoców, są za małe, żeby wykorzystać je do innych potraw, ale tu spiszą sie doskonale. Jesli został kawałek pomidora, kawałek ogóka kiszonego, cebuli, resztka przecieru pomidorowego i żółego sera. moga być przyschnięte, ale nie mogą mieć sladów pleśni. możemy posmarować chleb masłem, położyć na nim resztkę pomidora, (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Domowe burgery z boczkiem! Przepisy kulinarne

Składniki: - Chleb razowy - Sałata - Pomidor  - Ser gouda - Boczek w plastrach. Przygotowanie: Na rozgrzanej patelni wysmażamy boczek. Na blasze od piekarnika układamy kromki chleba. Następnie kładziemy usmażony boczek, plasterek sera i przykrywamy kolejną kromką.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy blachę z kanapkami. Pieczemy ok. 8-10 minut, do roztopienia sera.  Na wyjęte z pieca kromki układamy sałatę i plasterek pomidora. Smacznego :P  

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa pomidorowa Blog kulinarny

Zupa pomidorowa SKŁADNIKI ćwiartka kurczaka 2 litry wody 1/2 łyżeczki soli włoszczyzna (marchewka, pietruszka, kawałeczek pora, plasterek selera) 200 g koncentratu pomidorowego w słoiczku* 250 ml śmietany 18% z kartonika (do zup i sosów) szczypta zmielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka, dodać szczyptę soli, zalać zimną wodą i moczyć przez około 15 minut. Następnie wylać wodę z moczenia kurczaka, dodać czystą zimną wodę (2 litry), posolić i zagotować na większym ogniu. W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Ciekawostki roślin cz.1 Blog o przyrodzie, naturze, śpiewaniu, historii, bieganiu, o byciu ...

Kilka ciekawostek  z życia roślin    Pomidor zwyczajny  - pyszczmy i bajecznie czerwony.     pomidor zwyczajny - zdjęcie Internet Jak wiemy przypłynął do nas z Ameryki ,zza wielkiej wody na początku XVI wieku. Sprowadzony i uprawiany był  jako roślina ozdobna. Przez dziesiątki lat nie były jego owoce jadane. Ba uważano go jako roślinę trującą. Ku temu popychała także sama nazwa łacińska co w wolnym tłumaczeniu oznaczała -wilcza brzoskwinia. Od razu kojarzy nam się  wespół z rośliną wilczą jagodą . I z takim przesądem przypłynęła do nas z Ameryki.  W naturze dalej można spotkać pomidory choćby w Ameryce Południowej czy Meksyku. Jego mnogość zastosowań stawia go na pozycji niezastąpionego w kuchni Czy wyobrażamy sobie teraz kuchnię bez pomidoró (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Zupa warzywna - niezbędna w diecie kapuścianej Mam nadzieję, że schudnę

- główka kapusty włoskiej (do1,5kg) [ja użyłam białej, bo w sklepie włoskiej nie znalazłam] - 5 pomidorów - 3 mniejsze papryki: zielona, żółta i czerwona - 3 duże cebule - 3 gałązki selera naciowego - 3 litry wody - kostka bulionu warzywnego - 2 listki laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - pół łyżeczki kminki - łyżeczka majeranku - 1 mała papryczka chili     Kapustę poszatkowałam, wrzuciłam do garnka, dodałam przyprawy, kostkę bulionu, wodę. Gotowałam pod przykryciem na średnim ogniu około 20 minut. Pomidory obrałam ze skóry, z papryki usunęłam nasiona. Pomidory, paprykę, seler naciowy, cebulę pokroiłam w kostkę. Warzywa dodałam do gotującej się kapusty i gotowałam jeszcze około 20 minut. Na końcu doprawi (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka "Talerz rozmaitości" Mam nadzieję, że schudnę

 "Talerz rozmaitości" - 3 jajka M - 5 plastrów sopockiej - pieczarki (6 mniejszych) - 1 łyżka oliwy z oliwek - pół czerwonej cebuli - 2 pomidory śliwkowe - mix sałat biedronki (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Pora na pomidora Jak gotować by nie spalić chaty...czyli

Zobacz cały wpis na blogu »
Sałatka z rukoli i suszonych pomidorów kulinaria

Ilość porcji: 4   Czas przygotowania: 25 minut   Składniki: * 3 pęczki rukoli * 10 suszonych pomidorów w oliwie * 2 kromki pieczywa tostowego * ząbek czosnku * 2 łyżki kaparów * 2 łyżki prażonych orzeszków pinii * 2 łyżki octu balsamicznego * 1/2 łyżeczki cukru * 6 łyżek oliwy z zalewy suszonych pomidorów * 2 łyżki parmezanu w płatkach * sól, pieprz   (...)

Zobacz cały wpis na blogu »