Białko

Wpisy zawierające słowo kluczowe białko.


« najpopularniejsze słowa kluczowe

Superchwasty biologia i ochrona przyrody

Rośliny odporne na herbicydy powstają od początku ich stosowania. Niektórzy twierdzą, że to dzięki mutacjom, ale nie tylko. Rośliny tak jak zwierzęta potrafią wytwarzać odporność na czynniki środowiskowe, bronią się przed wirusami, bakteriami i grzybami poprzez syntezę enzymów neutralizujących toksyny bakteryjne i grzybicze oraz niszczące ściany komórkowe i otoczki białkowe bakterii, wirusów i grzybów, zmniejszają przepuszczalność błon komórkowych dzięki upakowywaniu z ich mozaikę kwaśnych białek. elicytor to odpowiednik antygenu, którym są żywe patogeny oraz toksyny czy metale ciężkie, które aktywują roslinne mechanizmy obronne wpływając na ekspresję genów, wtedy rośliny produkują odpowiednie białka. Są to białka zw (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Amoniak w organiźmie biologia i ochrona przyrody

Obecnie panuje moda na spożywanie białek, media są przepełnione informacjami o domniemanych korzyściach z ich spożywania. Czy należy w te informacje wierzyć? Nie bezkrytycznie. Otóż podczas trawienia białek wytwarza się amoniak, toksyczny związek chemiczny, który powoduje poważne zatrucia. Jak on powstaje? Otóż białka są polimerami aminokwasów białkowych, aminokwasy te mają 2 grupy funkcyjne aminową H2N i karboksylową COOH, łańcuch lub pierścień węglowy i wodór. Wiązania peptydowe, które utrzymują pierwszorzędową strukturę białka są pomiędzy grupami karboksylowymi i animowymi kolejnych aminokwasów. Wiązania wodorowe pomiędzy grupami aminowymi tworzą drugorzędową strukturę białka, alfa helisę lub beta kartkę, a mostki dwusiarczkowe jako połączenia 2 atomów siarki z aminokwasów siarkowych cysteiny i metioniny tworzą trzecio i czwa (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Aminokwasy rozgałęzione w diecie KULTURYSTYCZNY BLOG

Mięśnie zbudowane są przede wszystkim z białek. Jest to podstawowy dla człowieka składnik budulcowy. Warto jednak wiedzieć, że białka nie są najmniejszym elementem, z którego składa się ciało człowieka. W ich skład wchodzą aminokwasy, które dopiero tworzą struktury białkowe. Jeżeli zależy nam na rozbudowie masy mięśniowej organizmu to dobrze jest skupić się właśnie na przyjmowaniu aminokwasów, które będą w stanie znacznie lepiej się przyswajać i sprawiać, że nasze mięśnie i siła będą wzbijały się na zupełnie inny poziom. Nic więc dziwnego, że osoby trenujące na siłowni tak często decydują się na przyjmowanie odżywek i suplementów diety. Dzięki takiemu rozwiązaniu będziemy w stanie znaleźć ogrom różnych możliwości, które w późniejszym cza (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Suplementy jako wsparcie dla sportowca Po sile do celu!

  Dla kulturystów jedną z najważniejszych rzeczy jest wzrost masy mięśniowej. To właśnie ona jest oceniania podczas zawodów (razem z wieloma innymi elementami jak poza, separacja mięśni czy też widoczność żył). Z tego właśnie powodów każdy amator tego sportu jak i profesjonalista będzie dążył do tego, aby jak najbardziej rozbudować swoją muskulaturę. Nie jest to jednak zadanie łatwe, ponieważ wiąże się z wieloma różnymi problemami – na szczęście mamy na to wpływ i jesteśmy w stanie tak dostosować tryb swojego życia, aby zapewnić sobie jak najlepsze możliwości do treningu. Przede wszystkim ważną rzeczą jest podejmowanie wysiłku fizycznego i dobranie ćwiczeń w taki sposób, aby maksymalnie wyk (...)

Zobacz cały wpis na blogu »
Odżywki białkowe - co wybrać? Po sile do celu!

Suplementy diety to produkty, które pozwalają osiągać znacznie lepsze efekty podczas treningów siłowych, wytrzymałościowych, sylwetkowych, a także w sztukach walki. Ich stosowanie jest więc obowiązkiem dla osób, które myślą o tym na poważnie i chcą brać udział w najważniejszych zawodach z tej dyscypliny. Mogłoby się wydawać, że takie produkty są niedobre i ich zażywanie może powodować duże trudności. Okazuje się jednak, że na rynku pojawia się coraz większa liczba produktów, które nie odrzucają od siebie i mogą smakować w naprawdę dobry sposób. Przyjmowanie suplementów oraz odżywek nie jet już dłużej problemem i możemy to robić z prawdziwą przyjemnością. Białko (...)

Zobacz cały wpis na blogu »